image

Avast! kondigt nieuwe gratis virusscanner aan

maandag 30 november 2009, 11:18 door Redactie, 8 reacties

Anti-virusbedrijf Avast! gaat volgend jaar de meest uitgebreide gratis virusscanner voor eindgebruikers uitbrengen, zo laat het vandaag weten. Samen met AVG, Avira en sindskort ook Microsoft is Avast! een belangrijke aanbieder van gratis virusscanners. De huidige versie "Avast! Home Edition" zal vanaf volgend jaar verdwijnen en worden vervangen door "Avast! Free Antivirus". De nieuwe virusscanner beschikt over signatures, heuristiek detectie, gedrags detectie, herkenning van geïnfecteerde websites en potentieel ongewenste programma's.

"Ik betwijfel of er ergens een gratis programma is dat zoveel bescherming in het gratis product heeft zitten", zegt directeur Vincent Steckler. Volgens hem zijn er zelfs veel betaalde programma's die niet dezelfde bescherming bieden. Daarnaast is de software ook van een "gamer / stille" modes voorzien, voor als de gebruiker een spel speelt, film bekijkt of andere "full screen applicaties" draait. De virusscanner zal de gebruiker dan niet storen. Last but not least zou het programma kleiner en sneller zijn geworden. Avast! Free Antivirus moet "zeer vroeg" in 2010 verschijnen.

Reacties (8)
30-11-2009, 11:33 door [Account Verwijderd]
We zullen volgend jaar wel zien wat ze echt presteren. Die stille modus is natuurlijk wel een verbetering ten opzichte van de huidige (wat opdringerige) versie. Ik prefereer een virusscanner die zich alleen meldt als het echt nodig is.
30-11-2009, 12:32 door Anoniem
Die stille (game) modus zat al in de gratis versie van Avast!. (meldingen niet weergeven bij full-screen apps)
Volgens mij zijn enkel de geïnfecteerde websites & potentieel ongewenste programma's features nieuw in de beloofde variant.
En deze zullen dan ook de nodige problemen veroorzaken voor de doorsnee gebruikers ben ik bang.
30-11-2009, 13:42 door extranion
Persoonlijk vind ik avast heel goed werken, echt mogen ze nog wel wat doen aan user centered design.
Ik vermoed dat ze de vormgeving ook helemaal gaan omgooien en de ervaring die ze opgedaan hebben bij de huidige gratis virusscanner nu in dit nieuwe project kunnen steken.

Zolang ze de snelheid en kwaliteit kunnen behouden of verbeteren die ze nu hebben zal ik de nieuw free antivirus gaan gebruiken.
30-11-2009, 14:01 door Anoniem
Ik heb de beta al langer getest, en dit is echt een verbetering tov. Avast 4.8. Betere bescherming, lichter en van een brakke GUI naar een heel stijlvolle. Wat nu ook erg handig is is de persisent cache, waar als een bestand eenmaal is gescand en goedgekeurd hij niet weer opnieuw gescand hoeft worden, dit is overigens ook per scan en realtime shield helemaal apart in te stellen, er zijn zowiezo veel meer geavanceerde instellingen. Ze komen nu trouwens naast de betaalde AV ook met een suite met antispam en firewall.

Dit wordt volgens mij echt de beste gratis AV(Panda Cloud AV is ook erg goed maar de final release is nog steeds eigenlijk beta, nog erg veel bugs en bijv. nogeneens self-defense, die komt pas bij 1.1)

@Anoniem 12:32
PUP(Potentially Unwanted Program) detectie staat standaard uit.) Bovendien heeft ie hier op de gezins PC waar best wel wat geinstalleerd word door minder ervare gebruiker nog geen PUP gedetecteerd, dus volgens mij richt het zich meer op echte adware programma's enzo die voor lezers van deze site eigenlijk Definitely Unwanted Programs zijn ;)
30-11-2009, 19:52 door cyberpunk
Hopelijk kan je makkelijk van Avast Home Edition 4.8 makkelijk naar Avast Free Antivirus 5.x geraken, want anders kan ik weer een rondje antivirus updaten gaan doen bij al die digibeten die het niet zelf geregeld krijgen... :-\
30-11-2009, 23:17 door Anoniem
avast free 5.0 zal het wel gaan heten welke er op de markt komt.
Maar er zal ook een nieuwe pro versie uitkomen denk ik waarvoor je wel moet betalen,en welke ook dan meer functies biedt.
Dat is het meest voor de hand liggend,want een free versie verschild altijd van een pro.
01-12-2009, 00:47 door Anoniem
Door Anoniem:
@Anoniem 12:32
PUP(Potentially Unwanted Program) detectie staat standaard uit.) Bovendien heeft ie hier op de gezins PC waar best wel wat geinstalleerd word door minder ervare gebruiker nog geen PUP gedetecteerd, dus volgens mij richt het zich meer op echte adware programma's enzo die voor lezers van deze site eigenlijk Definitely Unwanted Programs zijn ;)
Ok, doet me deugd dat te horen.
Bedankt voor je reactie.
01-12-2009, 09:24 door Anoniem
Door Anoniem: avast free 5.0 zal het wel gaan heten welke er op de markt komt.
Maar er zal ook een nieuwe pro versie uitkomen denk ik waarvoor je wel moet betalen,en welke ook dan meer functies biedt.
Dat is het meest voor de hand liggend,want een free versie verschild altijd van een pro.

Van het help bestand:
Free Pro Internet Security
High performance antivirus engine YES YES YES
Anti-rootkit protection YES YES YES
Anti-spyware protection YES YES YES
Script shield NO YES YES
Process virtualization NO YES YES
Command line scanner NO YES YES
Anti-spam filter NO NO YES
Built-in firewall NO NO YES

Verder hebben de betaalde versies volgens mij nog PUSH updates en uitgebreidere support. Internet security heeft ook nog een siteblocker(dus niet de URL blocker, maar eentje waarbij je zelf sites kan invoeren), een tooltje om details van een IP op te vragen en een grafische traceroute naar bestemming, dit werkt ook met right-click in het connections venster, dus zo kan je makkelijk kijken met wat voor IP een programma verbinding maakt :) Ook staat er nog een optie om de windows network stack te resetten voor als ie misschien beschadigd is door malware.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.