image

Software Waterschapsverkiezingen aangepast

maandag 30 november 2009, 14:03 door Redactie, 6 reacties

Tijdens de afgelopen Waterschapsverkiezingen is de stemsoftware aangepast en de kluis met cryptografische sleutels geopend, zo blijkt uit een verslag over het stemmentellen. Het verslag toont een zeer chaotisch verlopen proces, waarbij crashes en problemen elkaar in rap tempo opvolgen. "Van alles ging mis en daarom zijn de meest bizarre noodmaatregelen genomen", zo laat BigWobber weten. Het gaat dan om het uitschakelen van bepaalde controles, vastlopende servers en het aanpassen van de software. Het ging in dit geval om het uitschakelen van een controle op het correct blokkeren van stemmen en de dubbele uitvoering van zoekvragen.

Stemgeheim
Toch waren dit niet de enige opmerkelijke problemen. Twee machines en het helpdesksysteem functioneerden ook niet naar behoren. Voor het herstarten van de servers werd een verzegelde kluis geopend. In deze kluis stonden niet alleen de servers, maar ook de voor de encryptie gebruikte geheime sleutel. "Het gevolg is dat iemand met toegang tot het stembestand van kiezers de informatie daarin kan ontcijferen. Daarmee is dus te achterhalen wat iemand stemt", meldt Webwereld.

De Waterschappen hadden eerder nog gezegd dat de kluis met encryptiesleutels niet zou open gaan. Niet alleen is de kluis geopend, de sleutels zijn vervolgens op een testsysteem buiten de kluis geïnstalleerd. Het is nu de vraag in hoeverre de uitslag klopt en het stemgeheim gewaarborgd is.

Reacties (6)
30-11-2009, 14:09 door quikfit
Waterschapverkiezingen,als er iets vaag is is dit 't wel.
Een foldertje met foto's van de te kiezen personen met een persoonlijk verhaaltje eronder van 3 zinnen over hoe goed ze begaan zijn met de natuur,wat een ontransparante club is dit.
30-11-2009, 14:10 door Anoniem
Simpele conclusie:

Bij twijfel vervallen alle stemmen en moet dit opnieuw gebeuren. Maar nu gewoon op papier, zoals vroeger. IT en geheimhouding lijkt nog steeds niet samen te gaan bij de overheid en aanverwante instelllingen.
30-11-2009, 14:25 door Anoniem
Precies de reden waarom het waterschap de ideale testomgeving is voor stemsoftware: ook al gaat het mis, de implicaties zijn laag. Veel beter dan deze software meteen op de landelijke verkiezingen toe te passen; bij een dergelijke fout staat - bij wijze van - het hele land in de fik.
30-11-2009, 14:55 door Anoniem
Door Anoniem: Simpele conclusie:

Bij twijfel vervallen alle stemmen en moet dit opnieuw gebeuren.

Dat helpt niet. Als mijn stemgeheim is geschonden kon ik aantonen op wie ik heb gestemd en heb ik mijn smeergeld ge-incasseerd. Of ik ben al bedreigd door de kandidaat waar ik niet op heb gestemd.

Iets geheim houden kun je maar een keer fout doen. Herstel is niet mogelijk.
30-11-2009, 14:58 door privacy4all
Met veel dank aan 'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet' die hiermee hun gelijk 3 dubbeldik hebben aangetoond.

Eén van de argumenten om computers te gebruiken was om het allemaal 'makkelijker' te maken om te stemmen.
De vraag is met bovenstaand verhaal natuurlijk voor wie het makkelijker is geworden.
Vervolgargument was verder dat als het makkelijker was dat er meer mensen zouden gaan stemmen.
De geschiedenis heeft inmiddels aangetoond dat dit niet gelukt is en de waterschappen/overheden hun ongelijk hebben gekregen daarmee.
Is het niet simpel een kwestie van geen belangstelling omdat het nu schijnbaar naar ieders tevredenheid gaat en mensen dus geen reden hebben om zich daarover druk te gaan maken?
01-12-2009, 20:15 door spatieman
en stemmetjes konden ook nog eens aangepast worden..
is bij het CDA immers ja ook gebeurd...
ze zijn niet voor niets WEER eens zogenaamd als grootse winner uit de bus gekomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.