image

"Laatste Microsoft patch veroorzaakt zwart scherm"

maandag 30 november 2009, 14:21 door Redactie, 21 reacties

De laatste update van Microsoft voor Windows heeft ervoor gezorgd dat mogelijk miljoenen gebruikers met een zwart scherm zitten, zo beweert beveiligingsbedrijf PrevX. Na het starten van Windows lijkt alles normaal, maar het na het inloggen zijn de desktop en taakbalk verdwenen. "In plaats daarvan blijf je zitten met een zwart scherm en een enkel Mijn Computer venster. Zelfs dit venster is mogelijk geminimaliseerd waardoor het lastig te zien is", zegt David Kennerley. Het bedrijf ontwikkelde een tool voor het probleem.

De beveiliger erkent dat de eigen tool niet alle zwarte schermen zal oplossen, aangezien er tal van oorzaken zijn. "Maar als je zwarte scherm problemen twee weken geleden begonnen na Windows Update of het na het starten van een beveiligingsprogramma om malware te verwijderen, dan zal deze fix zeer waarschijnlijk werken." Bij het onderzoek naar het probleem, werden zeker tien verschillende scenario's ontdekt die een zwart scherm veroorzaken. Oorzaken die al jaren bestaan. "Maar ons advies is om de tool eerst te proberen. Als die werkt is het mooi, anders ben je niet slechter af." Op deze pagina legt PrevX het gebruik van de fix uit.

Reacties (21)
30-11-2009, 14:50 door U4iA
Vreemd, nog niemand gezien met of gehoord over dit probleem. PrevX is iig wel weer gratis in het nieuws...
30-11-2009, 14:53 door quikfit
Ben helemaal up-to-date,geen last van(gelukkig).
30-11-2009, 15:02 door Anoniem
Hier hetzelfde als U4iA, nooit van gehoord.
30-11-2009, 15:32 door Anoniem
Sommigen zijn kleurenblind: ze zien een BSOD aan voor een ZSOD...
30-11-2009, 15:59 door Skizmo
Ha... ik heb dit ook wel eens gehad. .. maar dat was onder Ubuntu nadat ik een zootje libfiles gesloopt had :)
30-11-2009, 16:27 door Anoniem
Jammer zonder maar ook het bewuste KB nummer ... nu is nog niet bekend welke update ea veroorzaakt. Lijkt mij zo een broodje AAP
30-11-2009, 16:57 door Anoniem
Is NT nog supported eigenlijk? Die staat ook in het lijstje!
30-11-2009, 17:03 door Rubbertje
De problemen moeten al sinds 2 weken geleden zich voordoen... Merkwaardig. Nooit iemand iets over horen zeggen, en nooit iets op internet over gelezen...
30-11-2009, 17:48 door SirDice
Niks gemerkt inderdaad..

Door Anoniem: Is NT nog supported eigenlijk? Die staat ook in het lijstje!
Als je met een bak geld over de brug komt wel.
30-11-2009, 19:49 door cyberpunk
Geen last van gehad...
30-11-2009, 22:49 door cowboysec
Bedank voor deze waarschuwing: een gewaarschuwd man telt voor 2.

Ik help veel kennissen met PC-problemen en bij die is het verder nog niet gesignaleerd. Mogelijk speelt het niet in de NL-versies?

Als je met Google erop zoekt '"black screen of death"' ( en dan de laatste 24 uur of zo) vind je vele duizenden ( circa 14.400)berichten op (nieuws) pagina's zoals:
http://www.computerworld.com/s/article/9141594/Microsoft_investigates_Windows_black_screen_of_death_?taxonomyId=1
http://www.tomshardware.com/news/Microsoft-Windows-Black-Screen-Death,9171.html
http://www.informationweek.com/news/windows/security/showArticle.jhtml?articleID=221901431
http://news.softpedia.com/news/Windows-7-Black-Screen-of-Death-Free-Fix-Available-for-Download-128441.shtml

Ik heb de link genoteerd waar de 'workaround' staat zodat ik dit in noodgevallen snel kan vinden.

Omdat ik meerdere PC's online heb met verschillende (Windows) OS'en ook Ubuntu Linux kan ik dat dan nog altijd downloaden als een van de Windows PC's het zwarte scherm mocht krijgen.

-- wordt vervolgd--
30-11-2009, 23:37 door Anoniem
Er klopt iets niet met de titel van dit artikel, men spreekt nergens over de laatste microsoft patch.
Maar eerder over verschillende oorzaken.
01-12-2009, 10:10 door Anoniem
"Is NT nog supported eigenlijk? Die staat ook in het lijstje!"

Ligt aan welke versie je bedoeld ;)
Vista is NT 6.0
01-12-2009, 11:08 door Anoniem
Ja hoor..

Ik heb zo'n mooi zwart scherm gekregen na de laatste MS-patch..
Door een restore te draaien en de patches 1 voor 1 te installeren daarna, heb ik er geen last meer van.
01-12-2009, 11:49 door cowboysec
De titel zou beter kunnen maar het feit dat een van de recentelijke MS-patches mogelijk bij een groot aantal PC's een zwart scherm geeft vind ik al voldoende. Ik wacht verderde officiele reactie van Microsoft wel af en weet nu van een eentuele work-around van PrevX.

Door Anoniem: Er klopt iets niet met de titel van dit artikel, men spreekt nergens over de laatste microsoft patch.
Maar eerder over verschillende oorzaken.
01-12-2009, 13:28 door Anoniem
Ik zie liever een zwart scherm, dan een scherm met windows erop.
01-12-2009, 20:13 door spatieman
en dit probleem wordt verholpen in eenvolgende patch ?
lekker dan, als je systeem NIET meer kan patchen....
01-12-2009, 23:29 door Anoniem
Hmmm hier doet dit wel een belletje rinkelen...
Ik dacht al dat men mijn box op een of andere manier toch had weten te 'pwnen' toen mijn desktopiconen 1 voor 1 verdwenen, er een error msg opdook dat het bureaublad niet langer kon worden gevonden en na een reboot alles van mijn user onder 'documents and settings' gedelete bleek.
Ik was er mij van bewust dat ik ook net windows update aan het uitvoeren was, en heb overwogen of dat er iets kon mee te maken hebben, maar aangezien ik nergens op het net vergelijkbare gevallen vond en had ik dat idee maar weer opgeborgen.

Blijkbaar moet het toch een exotische combinatie van factoren zijn waar het optreden van dit probleem van afhangt, die patch wordt op zo belachelijk veel machines toegepast en toch maar zo weinig klachten.

Het was niet mijn 'primaire' PC en mijn backup strategie heeft zijn nut eens kunnen bewijzen, was dus allemaal geen ramp, maar toch: dankjewel M$ om me een week lang alle vrije tijd te laten steken in het analyseren van wtf er nu eigenlijk met die box kon voorgevallen zijn en het heropzetten ervan.
De fix van PrevX kan ik niet meer testen aangezien ik er inmiddels Fedora 12 opgezet heb omdat ik het systeem niet meer vertrouwde (zelfs al kon ik geen sporen vinden van enige infectie/intrusie).
02-12-2009, 08:28 door Anoniem
Op een microsoft site kom je dit tegen. Dit zet dit bericht in een daglicht van broodje aap
http://blogs.technet.com/msrc/archive/2009/12/01/reports-of-issues-with-november-security-updates.aspx
02-12-2009, 09:48 door cowboysec
Ja, inderdaad. Als je na het patchen een zwart schem hebt dan is dat niet leuk en kun je verder met die omgeving niets meer.

Voor de techneuten is daar altijd wel weer uit te komen door middel van een vorig herstelpunt terug te halen via een boot CD met daarop de juiste utilities. De anderen zullen zo iemand moeten inschakelen.

Hier enkele tips voor de techneuten die daar mee om weten te gaan; leken op dit gebied moeten dit zelf niet doen. Zorg altijd vooraf voor goede backup van systeem en data. Uiteraard is het resultaat niet gegarandeerd vanwege de varianten aan configuraties.

- terugzetten vorige (Ghost-)image dat nog wel goed draaide OF
- Een normale Vista DVD (dus niet je recoverydisk) heeft een Recovery Optie. Als je van een normale Vista DVD opstart (gekopieerd of niet, maakt niet uit) dan kun je die optie aangeven, en van daar uit kun je herstelpunten terugzetten OF.
- Opstarten van een bootable BartPE. Dan naar Start -> Run -> cmd. en dan zou dat moeten kunnen met c:\windows\system32\restore\rstrui.exe (of C:\Windows\System32\rstrui.exe OF
- Probeer op te starten met een CD zoals ERD commander. (P.S. ERD Commander is now a very useful tool that Microsoft acquired with it’s purchase of Winternals: zie Microsoft DART). Binnen ERD commander moet je kiezen voor het systeem wat je wilt booten (wijst zich vanzelf):· Provides emergency removal capability for faulty hotfixes en Repair tools include System Restore tool.

Succes.

Ik ben benieuwd of Microsoft daar ook nog wat over roept binnenkort?


Door spatieman: en dit probleem wordt verholpen in eenvolgende patch ?
lekker dan, als je systeem NIET meer kan patchen....
02-12-2009, 15:47 door cowboysec
Vandaag staat op deze security.nl site ' Microsoft: Zwart Windows scherm niet onze schuld' met verwijzing naar:
- MICROSOFT: Reports of Issues with November Security Updates (http://blogs.technet.com/msrc/archive/2009/12/01/reports-of-issues-with-november-security-updates.aspx)
- PREVX: Windows Black Screen Root Cause (http://www.prevx.com/blog/141/Windows-Black-Screen-Root-Cause.html)
We apologize to Microsoft for any inconvenience our blog may have caused. This has been a challenging issue to identify. Users who have the black screen issue referred to can still safely use our free fix tool to restore their desktop icons and task bar.

Het blijkt dus nu niet aan de laatste MS-patches te hebben gelegen en PrevX heeft voor de onjuiste interpretatie haar excuses aan Microsoft aangeboden.

Voor mij is daarmee ook dit 'gerucht' afgedaan.

Ik hoop dat de andere lezers ook hun security awareness met deze discussie hebben kunnen vergroten evenals ik zelf met dan aan de andere reageerders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.