image

Zeus botnet doet Windows 7 en IPv6

dinsdag 15 december 2009, 14:42 door Redactie, 5 reacties

Zeus is de populairste bouwdoos voor het opzetten van een eigen botnet en door de moordende concurrentie verschijnen er steeds nieuwe versies, die nu ook Windows 7 en Vista en IPv6 adressen ondersteunen. De Zeus malware toolkit kost tussen de 275 en 500 euro, maar is vaak een paar maanden later via allerlei Torrent-netwerken te downloaden. Net zoals er verschillende Zeus botnets zijn, zijn er ook verschillende Zeus bouwdozen. Elke toolkit beschikt over nieuwe eigenschappen, zoals uit versie 1.3.0.0 blijkt, die eind november opdook.

"Met name de Windows 7 ondersteuning zal voor de Zeus-afhankelijke botnetbeheerders zeer belangrijk zijn, wat ook geldt voor het grijpen van certificaten van geïnfecteerde systemen", zegt Gunter Ollmann van beveiligingsbedrijf Damballa. Het gaat dan bijvoorbeeld om SSL/TLS client certificaten en VPN toegang bij bedrijven. Opmerkelijk genoeg is de "TAN-grabber" verwijderd. Waarschijnlijk hebben Zeus-klanten hier geen behoefte meer aan en helpt het om de omvang van de Zeus bot te verkleinen.

IPv6
Volgens Ollmann is de belangrijkste toevoeging de ondersteuning van IPv6, met name omdat dit met het onderscheppen van netwerkgegevens te maken heeft. Daarnaast kan Zeus automatisch het IPv6 verkeer sniffen en automatisch de meest waardevolle data eruit halen, in plaats dat er eerst met grote packet captures gewerkt moet worden. Nu steeds meer bedrijven en overheden op IPv6 overstappen, moeten botnetbeheerders zorgen dat ze "IPv6 compliant" zijn, aldus de beveiligingsonderzoeker.

Hij wijst bedrijven en systeembeheerders erop dat botnetbeheerders klaar zijn voor IPv6 en constant hun bots aanpassen. Ondanks dat Zeus zoveel voorkomt, wil dat niet zeggen dat virusscanners bij doorsnee bedrijfsnetwerken de malware herkennen. Zeus wordt altijd aangepast, waardoor elk slachtoffer uniek is en het de meeste host-based detectie technologieën kan omzeilen.

Reacties (5)
15-12-2009, 15:59 door Preddie
ik zag hem op het zelfde forum aangeboden worden idd, zo te zien lopen die jongens een paar stapjes voor op de rest van de wereld ....
15-12-2009, 16:27 door Anoniem
"[..] Windows 7 en Vista en IPv6 adressen ondersteunen"
"toolkit"
"Zeus-klanten"

Klinkt als een volwaardig bedrijf. Wat kost een one year perpetual support licentie!? :P
15-12-2009, 17:01 door Night
Voor een breed publiek beschikbaar maken van nieuwe technologie!
Was iedereen maar zo snel.

Chapeau
15-12-2009, 18:30 door Syzygy
Dat ze nog geen auto update hebben, bijvoorbeeld de eerste WOENSDAG van de maand
16-12-2009, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: "[..] Windows 7 en Vista en IPv6 adressen ondersteunen"
"toolkit"
"Zeus-klanten"

Klinkt als een volwaardig bedrijf. Wat kost een one year perpetual support licentie!? :P

Ik kan inderdaad bevestigen dat er een hardware locked licentie systeem in zit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.