image

Defensie zwijgt over inzet spionagevliegtuigjes in Nederland

dinsdag 29 december 2009, 12:31 door Redactie, 14 reacties

Volgens de website FMC zal Defensie tijdens de aankomende nieuwjaarsnacht onbemande cameravliegtuigen boven Nederland inzetten, maar Defensie zwijgt als het graf, aldus de Volkskrant. Uit een opgevangen bericht blijkt dat het gebied tussen Nijmegen en Den Bosch tot een vlieghoogte van zo'n 330 meter voor alle luchtvaartuigen van donderdag 31 december tot vrijdag 1 januari verboden gebied is. "Mogelijk ziet het Korps Commando Troepen of het Korps Mariniers de nieuwjaarsnacht als het ideale tijdstip in vredestijd om de inzet van de RAVEN UAV drones maximaal te beproeven voor inzet in Afghanistan gezien de grote hoeveelheid afgestoken vuurwerk en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling", schrijft FMC. Defensie zal daarmee dus bewoners van de Bommelerwaard, Oss, Nijmegen en omgeving bespioneren.

De Raven, omschreven als een vliegende verrekijker, is te voorzien van verschillende camera’s zodat het systeem zowel bij dag als nacht kan worden gebruikt. De door het vliegtuig gemaakte beelden worden tijdens de vlucht live op het grondsysteem getoond. Een ‘remote video terminal’ geeft de commandant de mogelijkheid om de live beelden te bekijken. Ruim een week geleden werd bekend dat deze beelden eenvoudig zijn op te vangen. Iets wat rebellen in Irak ook zouden doen.

Reacties (14)
29-12-2009, 12:38 door wizzkizz
Niet te geloven zeg, gaan we nu serieus moeilijk doen dat Defensie niet zo transparant is dat ze al hun manoeuvres gaan vertellen, wie wat hoe en waar getraind wordt, welke operaties uitgevoerd gaan worden met welke middelen etc.? Unfu**ing believable.

Natúúrlijk gaat Defensie niet zeggen welke beproevingen ze allemaal doet met haar apparatuur, dat zijn interne zaken. Een onderneming gaat toch ook niet het hele R&D beleid incl. alle vindingen bekend maken aan iedereen die dat wil weten?

En de laatste alinea is nogal suggestief. Omdat de beelden van de Predator, een vehicel uit de jaren '90 de streams niet versleuteld verstuurt, zou deze Raven dat ook niet doen? Dit is echt een gevolgtrekking die niet gemaakt zou mogen worden.
29-12-2009, 13:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2009, 14:26 door spatieman
ja hoor..
nu worden we dus ook al vanuit de lucht bespioneerd..
29-12-2009, 14:43 door Anoniem
De rede waarom ze waarschijnlijk dit gebied verkiezen is omdat dit gebied (tot die hoogte) alreeds standaard is vrijgesteld voor de prive vliegsport, en deze mensen zitten op dat moment toch lekker aan de wijntjes.
29-12-2009, 14:43 door Anoniem
Door spatieman: ja hoor..
nu worden we dus ook al vanuit de lucht bespioneerd..

Goh, dat is nieuws... Google doet dit met streetview, de Amerikanen, de Russen en Joost weet wie nog meer ook met hun satelieten, dus...

Voor alle duidelijkheid, de stelling is, dat er niet beneden de 330 meter gevlogen mag worden, de rest is een aanname. Voor hetzelfde geld heeft Justitie gevraagd om Apaches voor verkenningen bij ongeregeldheden vrij te houden en wil men zo ongelukken voorkomen. Hoeven die kisten niet onder de kabels door te vliegen en blijft het stroomnetwerk tenminste heel.
29-12-2009, 14:48 door idennek
Door spatieman: ja hoor..
nu worden we dus ook al vanuit de lucht bespioneerd..
Werden we al..
29-12-2009, 14:56 door Anoniem
Het feit is dat het in de streek rondom Oss en in de Bommelerwaard met oud en nieuw redelijk losgaat. Met name illegale vreugdevuren is een traditie in deze streek. Dit botst echter al een aantal jaar met het huidige beleid van de politiek van zaltbommel.
De laatste 5 jaar zijn is in verschillende dorpen in die regio ook al veelvuldig ME ingezet.

Ik durf erom te wedden dat het gaat om een combinatie van een oefening voor het leger icm hulp voor de politie om deze veelal jeugdige relschoppertjes te vangen.

-Mystic^
29-12-2009, 15:42 door Preddie
antenne op je dak, wat appartuur aankoppelen, laptop aansluiten en je kunt met ze mee kijken ;)
Oh, en als er een politie heli ergens in de buurt aan het filmen is kun je die ook op vangen, best grappig om te zien allemaal !

Nog even en we kunnen ze zelf besturen, schrap dat radiografische vliegtuigje maar van mijn verlanglijstje volgend jaar ;-)


"Ruim een week geleden werd bekend dat deze beelden eenvoudig zijn op te vangen"

Uhm enkele jaren geleden kon dit ook al, het bewijs daarvoor werd geleverd op een feestje in de buurt van assen waar ME werd opgetrommeld om het feestje te ontruimen. Vervolgens hing er ook een heli boven het feest waarnaar het ongeveer 2 min duurde voor dat één van die gasten de beelden uit de heli direct op zijn laptop had en dus gewoon mee zat te kijken ;) (respect voor die gast btw). Een week geleden werd bekend dat de amerikanen gewoon net zo stom zijn door dezelfde techniek in de UAV drones toe te passen.
29-12-2009, 15:55 door Anoniem
Is er niet een wet waarin staat dat het parlement zich moet uitspreken over de inzet van militaire middelen tegen burgers?
Zomaar het leger inzetten kan volgens mij alleen met een speciale verordening zoals het afkondigen van een noodtoestand.
29-12-2009, 18:02 door MrBil
Door spatieman: ja hoor..
nu worden we dus ook al vanuit de lucht bespioneerd..
Een inkoppertje 8-)
29-12-2009, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem: Is er niet een wet waarin staat dat het parlement zich moet uitspreken over de inzet van militaire middelen tegen burgers?
Zomaar het leger inzetten kan volgens mij alleen met een speciale verordening zoals het afkondigen van een noodtoestand.


Er is een verordening, die is er al enkele jaren, zo is er ook een verordening dat de politie in deze dorpen mensen preventief kan vastzetten, of mag nazoeken.
29-12-2009, 22:20 door Preddie
Door MrBil:
Door spatieman: ja hoor..
nu worden we dus ook al vanuit de lucht bespioneerd..
Een inkoppertje 8-)

Wahahaha, droog :P
29-12-2009, 23:04 door Anoniem
Ff een lawinepijl op zo'n drone richten... :P
03-01-2010, 10:13 door Anoniem
Vergeet niet dat defensie in principe een "Nederlands beveiligingbedrijf" is.
Ik kan me niet herinneren dat zij ooit een brave burger hebben lastig gevallen, dus tenzij u in de oud/nieuwjaars nacht poedelnaakt op uw dakterras zou willen zonnebaden......ik zie het probleem niet!
U voelt zich toch ook veiliger wanneer uw straat/woning regelmatig door de politie wordt gecontroleerd dmv patrouilles?

Ze zouden die vliegtuigjes veel meer moeten gebruiken....niet dat daarmee de criminaliteit wordt beeindigd, maar er zouden wel veel meer verkrachters, tasjesrovers, inbrekers etc achter de tralies belanden of zelfs al tijdens hun misdaad opgepakt kunnen worden. (indien de Nederlandse wetgeving dit nou eens als wettig bewijs zou toestaan).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.