image

D66 en SP fel tegen mobiele bodyscanner

vrijdag 15 januari 2010, 15:21 door Redactie, 11 reacties

De Rotterdamse SP, GroenLinks en D66 zijn fel tegen een proef met mobiele bodyscanners die politie door de kleding van burgers laat heen kijken. De politie Rotterdam-Rijnmond kreeg voor de ontwikkeling van een prototype een half miljoen euro subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De scanner zou binnen drie jaar gereed moeten zijn en dient als aanvulling op preventief fouilleren.

"Ik vind het absoluut geen goed idee. We hebben vaker discussies gehad om criminelen op te pakken en dan mag je best een beetje de privacy van mensen schenden. We zien nu als je daar in door blijft gaan dat je hele absurde dingen krijgt", zegt Salima Belhaj. Zij wil geen experiment met en ook geen aanschaf van de mobiele bodyscanners. "Wij willen deze absurde ideeën meteen van de tafel in de prullenbak vegen", laat ze tegenover RTV West weten.

Fouilleren
Ook de SP is tegen het plan en waarschuwt voor een politiestaat waarbij burgers voortdurend als potentiële crimineel worden behandeld. "Privacy en veiligheid is een beetje een valse tegenstelling. Als mensen met wapens op straat de dienst uitmaken, bedreigt dat onze privacy op straat." zegt Peter van Heemst van de PvdA. De partij wil strenge voorwaarden, net als bij preventief fouilleren. De SP is er niet gerust op dat dit misbruik door politie voorkomt. "Het begint onschuldig en gaat steeds verder", merkt Belhaj op. Ze wijst naar het opschuiven van de grenzen waar straks ook een chip in het hoofd van burgers wordt aangebracht. "Ergens moet je de streep trekken en ik trek hier de streep." Leefbaar Rotterdam wil liever dat agenten het recht krijgen om burgers altijd te mogen fouilleren.

Reacties (11)
15-01-2010, 17:46 door spatieman
geld.
werk je niet mee, boete.
werk je tegen, gevangenis, dan ben je een goedkope werkkracht.
15-01-2010, 22:36 door Anoniem
Door spatieman: geld.
werk je niet mee, boete.
werk je tegen, gevangenis, dan ben je een goedkope werkkracht.

Het is meer moderne slavernij.
15-01-2010, 23:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-01-2010, 09:45 door Anoniem
Door rookie: Als D66 ergens fel tegen is, dan weet je dat je ze niet serieus moet nemen.

Net zo min als dat we jou kennelijk serieus moeten nemen. Je zegt ook niet dat als de D66 het wel ergens mee eens is, je ze wel serieus moet nemen; dat slaat net zo goed als een l*l op een drumstel.
Meningen van mensen/politieke partijen/[...] kan je niet allemaal over 1 kan scheren. De ene mening is wel goed, de ander niet. En wat de definitie van "goed" is, is voor iedereen weer anders.

Verder lijkt het me een slecht plan om iemand preventief met body-scanner te mogen 'fouilleren'. Het is gewoon wederom een extra stap in de richting van een politiestaat en wie denkt "ach, zover komt het in Nederland toch niet"; bedenk eens welke dingen er toch al zijn gebeurd waarvan je zo'n 20, misschien 30 jaar geleden had gedacht dat het nooit zou plaatsvinden.. (Idd, om dat te kunnen moet je ouder dan 20 a 30 zijn.)
17-01-2010, 14:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-01-2010, 22:52 door Anoniem
aach die dingen krijgen we waarschijnlijk toch

Bonus vanwege de grote bestelling van scanners (die niet werken) op de luchthavens.
moeten ergens heen met die dingen. Er was zelfs sprake van gebruik bij feesten en dergelijken......daar zijn deze ideaal voor natuurlijk.....leuk speeltje voor de beveiligers.

Verder .........f*&ck the system
17-01-2010, 23:39 door Anoniem
Het verleden heeft al vaak genoeg aangetoond dat D66 er echt alles aan doet (zelfs hun kroonjuwelen aan de wilgen hangen) om op het pluche te geraken.
Ik wou dat meer mensen aan 'voortschrijdend inzicht' zouden doen. D66 doet m.i. goede dingen, zeker ook op ICT gebied en privacy.
18-01-2010, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Het verleden heeft al vaak genoeg aangetoond dat D66 er echt alles aan doet (zelfs hun kroonjuwelen aan de wilgen hangen) om op het pluche te geraken.
Ik wou dat meer mensen aan 'voortschrijdend inzicht' zouden doen. D66 doet m.i. goede dingen, zeker ook op ICT gebied en privacy.

Bedoel je het 'privacy is heeeel belangrijk', laten we een biometrisch paspoort met bijbehorende database nemen want dat is superveilig' principe? Laat me niet lachen...

Zie bv. http://www.netkwesties.nl/editie155/artikel3.html ("D66 even geen dwerg")
18-01-2010, 22:08 door Anoniem
De eerste de beste diender,
die met zo'n mobiel ding bij mij in de buurt komt,
speelt met zijn leven.

Wanneer recht tot onrecht wordt, wordt verzet een plicht.
19-01-2010, 11:41 door Anoniem
Je wordt beloerd als je over straat gaat. Je wordt beloerd als je mailt. Je wordt beloerd als je belt. Je wordt binnenkort beloerd als je openbaar vervoer neemt. Je wordt beloerd als je aan het surfen bent op het internet, als je een luchthaven betreedt, als je een winkel, station, of wat dan ook betreedt. Je wordt nog niet op het toilet beloerd, maar dat is een kwestie van tijd denk ik. Je moet je vingerdruk afgeven alsof je een misdadiger bent als je een paspoort nodig hebt, en een paspoort is dus verplicht - ergo.. zo'n beetje alle nederlanders mogen hun vingerafdruk afgeven. uiteraard is het maar een kwestie van tijd voordat dit een nationale datatbank wordt waar iedereen naar hartelust in kan rondstruinen. Je kan zonder opgaaf van reden gefouleerd worden op straat. Je kan in de gevangenis belanden "uit voorzorg" ook als er geen splinter bewijs is. Je buurman die een hekel aan je heeft hoeft alleen maar de klikllijn te bellen en hard "terrorisme" te roepen. Vanaf dat moment is letterlijk alles geoorloofd.

Hoezo Nederland "wordt" een politiestaat? We zijn het al zowat!

Denk hier eens over na. Dierproeven in gedragswetenschappen hebben aangetoond dat dieren (en ook mensen) een "privacyterritorium" nodig hebben om zichzelf goed te voelen. Als daar constant inbreuk op gemaakt werd, werden die dieren (en ook mensen) aggressief. Als je het bovenstaande leest zal je het met me eens moeten zijn dat het persoonlijk territorium van ieder mens in nederland zo langzamerhand behoorliojk aangetast wordt.

Naar aanleiding hiervan durf ik de stelling te poneren dat de toegenomen agressie op straat etc. heel goed wat te maken kan hebben met het constant schenden van de persoonlijke levenssfeer. Ikzelf ben een heel vreedzaam mens, maar zelfs ik voel een toegenomen woede door het telkens beloerd worden en op je vingers gekeken worden. Ik kan me heel goed voorstellen dat bij sommige mensen die woede tot uitbarsting komt. Ik durf dus de stelling aan dat het veilig willen zijn door toenemende inzage in het persoonlijk leven van mensen een averechts effet heeft.

Was er niet een politicus die ooit zei: "the ones that give up privacy for safety deserve nothing and lose both".
19-01-2010, 19:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.