Privacy - Wat niemand over je mag weten

Externe harddisk meenemen op reis

22-01-2010, 10:27 door Anoniem, 26 reacties
Hallo iedereen,
Binnenkort vertrekt een vriendin op Erasmus naar Valladolid in Spanje voor een maand of 3. Als cadeau had ik in gedachten om een harde schijf 320gb vol te stouwen met muziek en films. Is het mogelijk dat zij daar problemen mee krijgt op de luchthaven of bij andere controles?

mvg
Reacties (26)
22-01-2010, 10:52 door Anoniem
Ik heb een keer mijn externe hardeschijf met allerlei dingen erop mee genomen naar zwitserland, en daar geen problemen mee gehad. Was ongeveer een jaar terug
22-01-2010, 10:55 door Anoniem
in prinicipe mogen ze controleren, in de praktijk zullen ze het normaal gezien niet doen, behalve in USA maybe.

als je echt schrik hebt: truecrypt met deniability
22-01-2010, 12:02 door Anoniem
Voor zover bekend krijg je geen problemen met de auteursrechetelijke data. (maar cracks van software beter niet meenemen)
In de VS willen ze wel graag alle data hebben.
In andere landen profileren ze pedo's en gaan ze op zoek naar foute media. Daar zal je vriendin niet onder vallen.
22-01-2010, 12:46 door SirDice
Afgelopen zomer diverse keren naar Ibiza heen en weer gevlogen voor optredens. We hadden meerdere laptops bij ons (handbagage) en 2 flight cases met apparatuur. Geen enkele keer ook maar enig oponthoud gehad. Wel heeft een keer, op de terugweg, een Spaanse douanier zo'n geurstrip langs m'n laptop gehaald, die was na een paar minuten weer terug met de melding dat ik verder kon.

Laptops in de handbagage moeten overigens wel uit de tas en apart door de scanner. Lastig maar niet meer dan dat. M'n maat heeft wel regelmatig controle maar dat is eigenlijk altijd in verband met drugs (althans dat denkt men). Die jongen kan er ook niets aan doen dat'ie een donkere huidskleur heeft. We hebben uiteraard nooit drugs bij ons, waarom zouden we risico nemen, er is genoeg op Ibiza zelf te krijgen ;)
22-01-2010, 13:27 door Preddie
Mocht je er verzekerd van willen dat je data tijdens de controle niet ingezien word door de douane dan zou je er natuurlijk altijd voor kunnen kiezen om de data te versleutelen (www.truecrypt.org)
22-01-2010, 14:49 door Anoniem
Als je tijdens je vakantie wordt aangehouden en je bent de taal niet vaardig is het gebruik van versleuteling sterk af te raden. Ik denk dat de autoriteiten een stuk minder vragen hebben wanneer ze onversleutelde gegevens vinden, dan iets waar ze geen toegang tot hebben. Mochten ze werkelijk nieuwsgierig zijn in de EU wat voor informatie je mee neemt. Ik zou zelf het gebruik van Dvd's aanraden; Mocht er op een of andere manier iets gebeuren met de harde schijf, kun je betreffende nog altijd blij maken met de gegevens.
22-01-2010, 15:46 door Anoniem
Beste allemaal,

ik ben eigenlijk benieuwd naar gebruik van X-ray (en eventueel bodyscanner) en de integriteit van gegevens. Is er iemand bekend of er door het scannen een probleem kan komen met de gegevens die op schijf staan? Dit een beetje zoals een magneet langs diskettes halen.
22-01-2010, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem: Als je tijdens je vakantie wordt aangehouden en je bent de taal niet vaardig is het gebruik van versleuteling sterk af te raden. Ik denk dat de autoriteiten een stuk minder vragen hebben wanneer ze onversleutelde gegevens vinden, dan iets waar ze geen toegang tot hebben. Mochten ze werkelijk nieuwsgierig zijn in de EU wat voor informatie je mee neemt. Ik zou zelf het gebruik van Dvd's aanraden; Mocht er op een of andere manier iets gebeuren met de harde schijf, kun je betreffende nog altijd blij maken met de gegevens.


ja een spindel van dvd's valt niet op natuurlijk :S
22-01-2010, 16:00 door martijno
Ik zou zelf het gebruik van Dvd's aanraden; Mocht er op een of andere manier iets gebeuren met de harde schijf, kun je betreffende nog altijd blij maken met de gegevens.
Kan aan mij liggen, maar 320GB = 68 DVD's vind ik er verdachter uitzien in je koffer dan 1 externe hard disk.
22-01-2010, 16:11 door Anoniem
Door Predjuh: Mocht je er verzekerd van willen dat je data tijdens de controle niet ingezien word door de douane dan zou je er natuurlijk altijd voor kunnen kiezen om de data te versleutelen (www.truecrypt.org)

Dat moet je dan wel goed doen want in sommige landen kunnen ze je in gijzeling nemen om de encryptie op te heffen.

Encryptie = wat te verbergen = verdacht.
22-01-2010, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou zelf het gebruik van Dvd's aanraden; Mocht er op een of andere manier iets gebeuren met de harde schijf, kun je betreffende nog altijd blij maken met de gegevens.

Wat een flauwekul. Waarom zou er iets mee gebeuren? Je loopt niet meer risico dan anders. Regelmatig met laptops door de scanner en is geen enkel probleem (eigen ervaring). Je moet er natuurlijk niet mee gaan gooien. Je kunt een burn-in test doen om de hardware eerst even te testen.

Je kan ook een grote flashdisk aanschaffen maar daar kan voor 100 euro max 64 Gb op. Die sticks zijn wel erg klein en passen in je tas. Minder geschik voor films. SSD disk kan ook maar zijn prijzig in verhouding tot opslag.

Encryptie = voorzichtig. Aanhouden en lastige vragen kan altijd met name illegale kopie en illegale software.
22-01-2010, 17:20 door ej__
Als het kleiner/minder opvallend moet waarom geen usb stickje dan? Kingston heeft ze inmiddels van 256GB. :D

http://www.kingston.com/nlroot/flash/dt300.asp

EJ
22-01-2010, 17:55 door Anoniem
Je kunt gedonder verwachten..... maar het hoeft niet te gebeuren.
Aan jou de keus.

Zet een ftp servertje op; kraait geen haan naar.
22-01-2010, 20:07 door Anoniem
Door ej__: Als het kleiner/minder opvallend moet waarom geen usb stickje dan? Kingston heeft ze inmiddels van 256GB. :D

http://www.kingston.com/nlroot/flash/dt300.asp

EJ

Voor 700 euro ja xD
23-01-2010, 10:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Predjuh: Mocht je er verzekerd van willen dat je data tijdens de controle niet ingezien word door de douane dan zou je er natuurlijk altijd voor kunnen kiezen om de data te versleutelen (www.truecrypt.org)

Dat moet je dan wel goed doen want in sommige landen kunnen ze je in gijzeling nemen om de encryptie op te heffen.

Encryptie = wat te verbergen = verdacht.

Gaat nergens over om ten koste van alles de privacy van iemand forceren te openbaren.
Te idioot voor woorden.
Wat ik op mijn laptop heb staan of op een USB stick of welke andere gegevensdrager dan ook gaat niemand geen reet aan, enkel in het geval er REDELIJKE vermoedens bestaan van strafbare feiten, maar NIMMER puur "uit voorzorg".
Zo kan je op Schiphol de hele dag wel kopietjes maken van een CD-tje dat iemand in een discman heeft zitten, laptops, usb-sticks, hardeschijven, DVD's en noem maar op.

De Tweede Wereldoorlog is toch allang voorbij dacht ik zo?
Lijkt me dus dat die Gestapo praktijken niet meer van deze tijd zijn en het recht op privacy aantasten.

Naast de privacy geeft dat bovendien een gigantische oponthoud op vliegvelden als je mensen verplicht om hun spullen af te staan om er een kopie van te maken.
Probeer maar eens een cloon te maken van een HDD van 1 TB dan ben je wel even zoet.
23-01-2010, 11:15 door Anoniem
Als je vermoed dat wat je als cadeautje mee wilt nemen problemen oplevert met de autoriteiten, dan neem je toch iets anders mee? Of wordt ik nu zo achterlijk?

Als de Guardia Civil je paswoord wilt hebben geef je het maar al te graag af.
En ja, ze doorzoeken liever een harde schijf dan een spindel Dvd's.

Waarom reageer ik hier eigenlijk nog?
23-01-2010, 12:13 door Anoniem
http://www.security.nl/artikel/26088/1/Gemartelde_creditcard-hacker_krijgt_30_jaar_in_Turkse_cel.html

als ze willen..komen ze dr echt wel achter....
23-01-2010, 16:40 door Anoniem
Als ik de reacties zo lees, zijn er dus wel degelijk risico's verbonden aan het meenemen van je harde schijf, met gedownloade muziek en films, wanneer je gaat vliegen. Ik zelf moet over een paar dagen op reis. Twijfel er sterk aan om hardeschijf wel of niet mee te nemen, zeker als ik naar de states moet. Ik weet wel van andere dat die een harde schijf meenemen en ik moet zeggen dat ik nog niet gelezen heb dat er iemand werd vastgezet of werd beboet omdat zijn harde schijf volstond met gekopieerde muziek en films. Het artikel van de hacker is natuurlijk een ander verhaal.
23-01-2010, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem: http://www.security.nl/artikel/26088/1/Gemartelde_creditcard-hacker_krijgt_30_jaar_in_Turkse_cel.html

als ze willen..komen ze dr echt wel achter....

Noem je me ook een land op zeg.
Precies een van de redenen waarom Turkije natuurlijk niet toe mag treden tot de EU zolang ze zich niet kunnen verenigen met EU regels en bepalingen.
23-01-2010, 19:30 door Anoniem
Nee,Spanje is toch een Shengenland en tevens lid van de EU?.
Je moet wel door een decectiepoort heen voordat je het vliegtuig in stapt,ok dat altijd.
Moest ik ook toen ik op vakantie ging in November afgelopen jaar voor een week naar La Palma.
Maar waarom zou je geen laptop en externe hardeschijf mogen meenemen?.
Ze zien wel dat je een laptop bij je hebt,en externe hardeschijf,maar ze zullen echt niet vragen wat je erop hebt staan.
Dus je mag gewoon door.
Alleen Amerika is zo paranoide dat ze wel veel dingen willen doorzoeken.
Dus als je Naar Amerika zou gaan heb je de kans dat ze wel wat strenger controleren.
23-01-2010, 19:51 door Anoniem
Ik ben vorig jaar naar Zweden geweest met drie externe HDs bij me. Geen haan die er naar kraait.
23-01-2010, 20:08 door Anoniem
beste optie 1. neem ergens een gratis harde schijf ruimte en zet daar je spullen neer. Heb je nog 1 probleem en dat is de bandbreedte om lekker te downloaden.

optie 2. versleutel je harddisk. maar de autoriteiten mogen naar je pincode vragen om de schijf te ontsleutelen. Er kan tenslotte ook terrorisitsche materialen op staan

optie 3. neem je harddisk gewoon mee. De regel om alle digitale media te mogen inspecteren is er om kinderporno op te sporen. Je vriendin voldoet niet aan het profiel en komt of gaat niet naar een k.p land dus za het wel meevallen. wel mogen de autoriteiten kopieeen maken van alle digitale materialen.

optie 4. niet doen.
25-01-2010, 17:38 door Anoniem
Stel je hebt een reisbureau en een klant (die het antwoord eigenlijk wel weet) komt naar je toe met de vraag of het WIJS is om zijn farmaceutische wiet mee te nemen naar Turkije, wat adviseer je hem dan?

A. Het gewoon niet te riskeren en/of juridisch advies inwinnen?
B. Het ik een bloempot te verstoppen, of nog beter in een plantenbak omdat die minder snel stuk vallen?
C. In het meest absurde geval in landen blijven die geen problemen hebben met wiet als geneesmiddel?

Zo is hoe ik het hier lees.

De vraagsteller vroeg of iets wijs was. - Niet hoe het beste z'n ch*t te verstoppen.
25-01-2010, 18:15 door SirDice
Door Anoniem: Stel je hebt een reisbureau en een klant (die het antwoord eigenlijk wel weet) komt naar je toe met de vraag of het WIJS is om zijn farmaceutische wiet mee te nemen naar Turkije, wat adviseer je hem dan?
Geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kun je meenemen. Voor een Schengenland is een Schengenverklaring nodig. Voor meer info zie http://www.igz.nl/burgersloket1/ietsweten/geneesmiddelen/burgers_geneesmiddelen_op_reis

Geneesmiddelen is een redelijk 'simpel' onderwerp en hier zijn diverse oplossingen voor.

Voor gegevensdragers is een dergelijke regeling er gewoon niet.
25-12-2010, 21:55 door Anoniem
Door Anoniem: Beste allemaal,

ik ben eigenlijk benieuwd naar gebruik van X-ray (en eventueel bodyscanner) en de integriteit van gegevens. Is er iemand bekend of er door het scannen een probleem kan komen met de gegevens die op schijf staan? Dit een beetje zoals een magneet langs diskettes halen.

hier ben ik ook benieuwd naar eigenlijk... is dat schadelijk? of niet? ik ga as maandag naar spanje en weet niet of k mn schijf nou in hand of ingecheckte bagage moet doen...

gr
26-12-2010, 11:50 door Korakies
Ik heb naar Griekenland al diverse malen een HDD meegenomen. Geen enkel probleem, twee maal een HDD in de handbagage en een maal ingebouwd in een PC die goed verpakt in een grote doos in het bagageruim is gegaan.

Laptop ontelbare keren meegenomen door de X-Ray scanner, zonder problemen. Het magnetisch veld is veel te laag om de schijf te kunnen beschadigen. Mocht je onverhoopt een draagbaar medium in je zak laten zitten en je komt in de buurt van de metaaldetector, dan wordt het een heel ander verhaal. Daar ligt het magnetisch veld hoog genoeg om mogelijk schade te veroorzaken.

gr
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.