image

VS moeten effectiviteit bodyscanner testen

zaterdag 30 januari 2010, 13:14 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse overheid wil dit jaar meer dan 200 bodyscanners op vliegvelden installeren, maar de effectiviteit van de apparaten is nooit getest, zo waarschuwt de Amerikaanse Rekenkamer. Die wil dat de Transportation Security Administration (TSA), belast met de beveiliging van vliegvelden, gaat testen in hoeverre terroristen de bodyscanner kunnen omzeilen en hoe de apparaten in een operationele omgeving presteren. "Het is onduidelijk of bodyscanners of andere technologieën het wapen hadden kunnen detecteren dat bij de aanval op 25 december werd gebruikt", zo is in een rapport te lezen, dat de Rekenkamer voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakte.

Onbetrouwbaar
Zonder de vereiste tests kan de Rekenkamer besluiten om de goedkeuring voor het gebruik van bodyscanners in te trekken. Iets wat eerder al bij een andere technologie gebeurde, die de TSA ook niet had getest. Toen ging het om Explosives Trace Portals (ETP), die naar de aanwezigheid van explosieven zoeken. Er werden meer dan 100 ETPs uitgerold, ook al bleek uit tests dat de eerdere modellen onbetrouwbaar waren.

De TSA beweert dat het alle tests heeft uitgevoerd, maar de Rekenkamer moet nog controleren of dit wel in een operationele omgeving is gebeurd. "Het voltooien van deze stappen verzekert de TSA dat de kostbare uitrol van bodyscanners de beveiliging verbetert", zo laat het rapport verder weten. De Amerikaanse overheid is van plan om binnen vier jaar 878 bodyscanners te installeren.

Reacties (3)
30-01-2010, 13:36 door Anoniem
pfff.... investeer liever in een paar terriers die bij de minste verdachte reuk je bij de kloten grijpen...
30-01-2010, 16:02 door Anoniem
Als ze nou eens investeren in snellere aanpassingen van vliegtuigen nadat defecten zijn geconstateerd uit de ongevallenanalyses... dan vallen die dingen niet steeds uit de lucht omdat er weer een hoogtemeter stuk is of er ergens kortsluiting ontstaat. Verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Zoveel doden zijn er sinds 2001 niet meer gevallen door terrorisme, maar wel door allerlei technische mankementen die heel goed verholpen hadden kunnen worden omdat ze allang bekend waren...

Al die aandacht voor terroristen leidt natuurlijk wel goed de aandacht af, dat wel. En het staat zo heerlijk daadkrachtig, scanners neerzetten. Veel zichtbaarder dan goede schroefjes indraaien, en zoveel duurder dus het moet wel goed zijn...
01-02-2010, 07:22 door spatieman
ja hoor, de tickets naar de US zal natuurlijk stijgen, want die dingen zijn niet gratis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.