image

Kaspersky: Hackeraanval goed nieuws voor Google

vrijdag 5 februari 2010, 11:33 door Redactie, 1 reacties

Google probeert van de recente aanval door Chinese hackers te profiteren, zegt de Russische virusbestrijder Eugene Kaspersky. Volgens hem vinden dit soort aanvallen dagelijks plaats, maar houden veel bedrijven hun mond. "Waarom besloten ze om met hun PR te beginnen? Het kan onderdeel van een spel zijn", aldus de flamboyante Rus. Hij ziet in de onthulling een manier om druk op de Chinese markt uit te oefenen. Een markt waarvoor Google een eigen strategie heeft, en het bekendmaken van de aanval en dreigen met vertrek uit China, kan onderdeel van die strategie zijn.

"Ze hebben dit incident als goed nieuws beschouwd en gemeld om meer aandacht te krijgen voor de problemen die ze in China hebben. En het gaat niet alleen om mensenrechten of vrijheid van informatie. Het is ook omdat ze een gigantische concurrent in China hebben, namelijk Baidu", aldus Kaspersky. Hij benadrukt dat de Chinese markt erg lastig is.

China
De aanval heeft er in ieder geval gezorgd dat iedereen het over Chinese hackers en cybercriminelen heeft, in plaats van Russische. Toch is het niet zo eenvoudig te zeggen wie er achter de aanval zit, aldus de Rus. "Malware heeft geen paspoort, en als de aanvallen vanuit een bepaald land komen, weten we het niet zeker, omdat het een proxyserver kan zijn." Het is daarom erg voorbarig om aan de hand van IP-adressen te stellen dat de aanval vanuit China afkomstig is. "Het is een proxyserver in China, dat is het."

Wat betreft het beschermen tegen dit soort aanvallen heeft de beveiligingsindustrie volgens Kaspersky nog steeds niet het juiste antwoord. "Toch zoeken we naar een manier om bescherming te bieden, maar omdat er zoveel verschillende aanvallen zijn, is er geen magische oplossing."

Reacties (1)
05-02-2010, 18:00 door spatieman
aandacht hoeren dus bij google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.