image

Vodafone baalt van Big Brother Award nominatie

vrijdag 5 februari 2010, 14:13 door Redactie, 6 reacties

Vanavond worden de Big Brother Awards uitgeloofd, maar telecomgigant Vodafone is niet blij met de nominatie als privacyschender. De jury nomineerde Vodafone en T-Mobile omdat zij bij de aanlevering van sms-berichten aan de inlichtingendienst AIVD de inhoud niet filterden van de verkeersgegevens. Vodafone stuurde een brief naar de jury waarin het erkent dat de inhoud van sms-berichten aan de AIVD is verstrekt. De indruk dat de inhoud van sms-berichten van alle klanten werden doorgegeven, zou echter onjuist zijn.

"Het betrof hier een specifiek soort tap, de zogenaamde printertap, die slechts incidenteel wordt ingezet bij een zeer beperkte groep mensen die verdacht wordt van een strafbaar feit waarvoor minimaal 4 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd of verband houdt met een AIVD-onderzoek", zo is in de brief te lezen. Vorig jaar juni zou het bedrijf hebben ontdekt dat bij de printertap de inhoud van sms-berichten aan verkeersgegevens waren gekoppeld. Vervolgens werkte Vodafone aan een oplossing, voordat het probleem in de media bekend werd. "Het lijkt daardoor alsof we pas in actie kwamen onder druk van de media, maar dit is niet het geval." De telecomprovider zegt dat het de privacy van haar klanten zeer serieus neemt.

Standpunt
De jury van de Big Brother Awards is niet onder de indruk en blijft bij haar standpunt: “Toch hebben T-Mobile en Vodafone de inhoud van sms-berichten meegeleverd bij deze stomme taps, en zijn zij hiermee doorgegaan nadat zij hierop werden gewezen door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Bij één stomme tap, ontving de AIVD ‘binnen geringe tijd zelfs 150 sms-berichten’. T-Mobile en Vodafone verdedigden zichzelf aanvankelijk door te zeggen dat het technisch gezien onmogelijk was inhoud en vorm van smsjes te scheiden. Collega KPN meldde echter prompt dat zij de real-time verstrekking van sms-berichten wel kan filteren op inhoud.”

Vanavond vindt in Amsterdam de uitreiking plaats. Naast de vier categorieën "Overheid", "Personen", "Bedrijven" en "Voorstellen" is er ook een publieksprijs. Leek eerst nog minister Guusje ter Horst die te winnen, vooralsnog heeft de Opslag vingerafdrukken acht stemmen meer.

Reacties (6)
05-02-2010, 15:37 door MrBil
Balen voor hun. Maar privacy vandalen mogen van mij de prullenbak in, ik schaam me dood dat ik T-Mobile gebruik.
05-02-2010, 17:35 door Anoniem
T-Mobile en Vodafone verdedigden zichzelf aanvankelijk door te zeggen dat het technisch gezien onmogelijk was inhoud en vorm van smsjes te scheiden.

Snappen die woordvoerders werkelijk niet hoe ongeloofwaardig dat is? Als je netwerken als die van hun in de lucht kan houden, al die informatiestromen betrouwbaar kan verwerken, geselecteerde informatiestromen af kan tappen, dan zou je opeens niet de expertise in huis hebben om daar een proxy tussen te zetten die de inhoud uit die tap filtert? Laat me niet lachen.

Wat er wel aan de hand was weet ik niet. Misschien heeft een onervaren techneut die niet weet hoe iets moet daar "onmogelijk" van gemaakt, misschien is de opdracht om het op te zetten slecht geformuleerd en uitgevoerd door iemand die niet van de regels op de hoogte was, misschien is er op andere manieren geblunderd. Als je dat gewoon toegeeft en zichtbaar maatregelen neemt om herhaling te voorkomen dan doe je veel meer om je gezicht te redden dan met het vertellen van transparante smoezen. Dan wek je namelijk de indruk dat er onwil achter zit, en erger nog, dat die onwil geen verleden tijd is.
05-02-2010, 17:53 door spatieman
die slechts incidenteel wordt ingezet bij een zeer beperkte groep mensen die verdacht wordt van een strafbaar feit
----

iedere klant dus.
05-02-2010, 19:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-02-2010, 03:26 door Turkdale
Door MrBil: Balen voor hun. Maar privacy vandalen mogen van mij de prullenbak in, ik schaam me dood dat ik T-Mobile gebruik.
Waarom je gaan schamen als ze beweren dat het niet zo is ?
en je hebt er toch niet last van ?
Kijk als je ergens last van hebt en datgene wordt bovenwater gehaald en in de media topnieuws whatever.
Dan begrijp ik waarom je, je schaamt.

Overdrijven en het zwartmaken is ook een kunst wat in de media veel voorkomt ;)
06-02-2010, 20:24 door anoniem lafbekje
En de winnaar is ... Vodafone!

Gefeliciteerd!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.