image

"Reclame Code Commissie censureert vingerafdrukactie"

maandag 8 februari 2010, 14:45 door Redactie, 8 reacties

De Reclame Code Commissie (RCC) beschouwt de tatoeagefolder van Het Nieuwe Rijk als reclame, wat volgens de actiebeweging een poging tot censuur is. Het Nieuw Rijk is een groep verontruste burgers die tegen de opslag van vingerafdrukken is. Eind vorig jaar verspreidde de beweging duizenden tatoeagefolders om Nederlanders voor het gevaar van de opslag van vingerafdrukken te waarschuwen. Op 12 januari oordeelde de RCC dat de folder onder de reikwijdte van de Nederlandse Reclame Code (NRC) zou vallen.

"De RCC gaat daarmee voorbij aan het feit dat de actie een politiek doel had en daarom niet als reclame moet worden aangemerkt. Deze vergezochte redenering van de RCC probeert een politieke actie via het reclamerecht de kop in te drukken. Dit is des te opmerkelijker, nu het Openbaar Ministerie één dag eerder had besloten Het Nieuwe Rijk niet te vervolgen", aldus Het Nieuwe Rijk, dat verbaasd is over de actie. Het zou namelijk duidelijk zijn dat de folder een politieke strekking heeft en het debat probeert aan te wakkeren. "Het verbieden van dergelijke acties is in strijd met de vrijheid van meningsuiting." De beslissing van de RCC gaat volgens Het Nieuwe Rijk verder dan de beslissing van het Openbaar Ministerie. Dat besloot in januari om Het Nieuwe Rijk, ondanks een verzoek van minister en Big Brother Award winnares Guusje Ter Horst, niet te vervolgen.

Volgens de beweging heeft de actie van de RCC vergaande gevolgen: "Als de bevoegdheid van de RCC en haar beslissingen leidend worden voor het beoordelen van politieke acties, zal deze uitspraak een verlammend effect hebben op het maatschappelijke debat. Het Nieuwe Rijk wil dit effect tegengaan, door de beslissingen van de RCC en het OM vanaf vandaag op haar website te publiceren."

Reacties (8)
08-02-2010, 15:10 door Anoniem
oke, om dit te bestempelen als reclame is wel het summum van breed toepassen van de eigen criteria

Maar goed, was te verwachten dat de overheid alle registers opentrekt en zelfs de regels oprekt, om elke tegenstand de kop in te drukken
Als zelfs het OM snapt dat ze niet kunnen pootjes geven aan minister en mvt ter Horst, omdat het een van tevoren mislukt zaak wordt, dan is het wel erg dat het RCC minder blijk geeft van enig inzicht

Wat me wel steekt aan de actie is het gebrek aan een waarschuwing dat de folder sarcastisch is bedoeld
er is door de actie voerders duidelijk geen rekening gehouden met mensen die dit serieus zouden kunnen nemen.
08-02-2010, 16:35 door Anoniem
eeuhm, reclame waarvoor?
08-02-2010, 17:37 door spatieman
ja, voor wat voor een reklame, en kan ik die ook in adblock zetten?
08-02-2010, 19:38 door Anoniem
Zitten Fred Spijkers en willem Oltmans achter het Nieuwe Rijk of zo?
08-02-2010, 20:17 door Eerde
Ik vind en vond het een prima actie van Het Nieuwe Rijk !
09-02-2010, 00:39 door Goeroeboeroe
Als die idioten van de RCC nou 'ns gingen werken bij het CBP, misschien zou de privacy dan beter worden bewaakt?
09-02-2010, 08:49 door Anoniem
Maakt het wat uit? Ben je verplicht je iets aan te trekken van de RCC?
17-02-2010, 23:25 door Anoniem
Blijkbaar kunnen we inderdaad op het gemeentehuis ons BSN laten tatoeëren. Ik ga morgen meteen even langs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.