image

Mobiele telefoons lekken fotolocatie

donderdag 11 februari 2010, 15:48 door Redactie, 7 reacties

De foto's die mensen via hun mobiele telefoon maken, bevatten vaak ook locatiegegevens. Inmiddels beschikken veel toestellen niet alleen over een camera's, maar ook over een GPS, waarmee de locatie van de telefoon is vast te stellen. Samen met informatie over de afbeelding, belandt deze data vaak in de zogeheten EXIF tag. Johannes Ullrich van het Internet Storm Center (ISC) verzamelde ruim 15.000 afbeeldingen van Twitpic.com om zo EXIF tags te onderzoeken.

Locatie
Twitpic dient als dumpsite voor afbeeldingen die Twitteraars in hun berichten opnemen. De telefoon maakt een foto, die de afbeelding vervolgens naar twitpic stuurt en een bericht op Twitter plaatst die hier naar wijst. De meeste Twitpic afbeeldingen staan open voor de hele wereld. Ullrich maakte een script om eenvoudig allerlei afbeeldingen te verzamelen. Een tweede script analyseerde de EXIF informatie die in de afbeeldingen aanwezig was, zoals resolutie en camera oriëntatie. Bij ruim vijfduizend afbeeldingen werd ook het model camera aangetroffen. 399 afbeeldingen bevatte ook de locatie van de camera toen de foto werd gemaakt en bij 102 afbeeldingen was zelfs de naam van de fotograaf vermeld.

De naamsvermelding vindt voornamelijk bij Nikon en Canon fototoestellen plaats en zelden bij "camerafoons". De meeste afbeeldingen met GPS coördinaten waren via een iPhone gemaakt. Apple's telefoon voegt ook de meeste EXIF informatie aan afbeeldingen toe. Echt interessante foto's wist Ullrich niet te vinden, maar het geeft wel aan dat foto's soms meer informatie bevatten dan mensen beseffen. Voor iedereen die zelf wil gaan grasduinen zijn beide scripts via deze link te downloaden.

Reacties (7)
11-02-2010, 15:56 door Anoniem
De meeste mensen die een foto tweeten maken de helft van de tijd al bewust hiervan gebruik zodat mensen precies weten waar ie genomen was ook. Of dat een goede zaak is, is weer wat anders.
11-02-2010, 16:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-02-2010, 09:19 door martein
Gewoon gps uitzetten in je telefoon.
12-02-2010, 11:20 door Anoniem
Door Peter V: Wat ik al jaren verwachtte, komt nu dus uit.

Ja hé. Ik zei het jaren geleden ook al....."Het gaat een keer sneeuwen". Goed om te lezen dat we op dezelfde golflengte zitten.
12-02-2010, 14:49 door Anoniem
Mja weer zo'n "non-issue"?

Het "lekken" van informatie is toch het hele idee van die share-mentaliteit van tegenwoordig?

En wie zo stom is zo'n apparaat graag te willen hebben gebruiken om hip te zijn en zonder te weten wat de gevolgen zijn.... tsja......
15-02-2010, 09:03 door Anoniem
Sure "anoniem" Dus iedereen die zich niet verdiept in de metadata die door zijn of haar mobieltje wordt opgeslagen is een sukkel? Beetje makkelijk heh.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.