image

Beveiligingsexpert: Google is evil

dinsdag 16 februari 2010, 16:49 door Redactie, 5 reacties

De dreiging van Google om uit China te vertrekken was alleen bedoeld als afleiding, dat zegt beveiligingsexpert Robert "RSnake" Hansen. Begin januari kondigde de zoekgigant aan dat het vanwege hackeraanvallen en de toegenomen censuur China mogelijk zou verlaten en met het censureren van zoekopdrachten zou stoppen. Volgens Hansen was de zoekgigant echt van plan om te vertrekken of meer steun van de Chinese overheid te krijgen. "Maar ik denk dat Google wordt tegengewerkt door de Chinese overheid en voor een goede reden", aldus de beveiligingsexpert. Het zou namelijk onmogelijk zijn om aan de wensen van Google te voldoen. "We weten allemaal dat Google en China al weken praten en hebben nog geen beweging gezien, behalve de reactie van China op Hillary Clinton dat ze niet censureren."

In de tussentijd gaat Google gewoon door met censureren en is nog altijd in China actief. Medeoprichter Sergey Brin liet zichzelf positief uit over het land en de mogelijkheden om er te blijven. Het feit dat de zoekgigant er nog steeds zit, doet Hansen afvragen of het Google om het geld of de Chinese mensen gaat. "We weten allemaal dat Google overal censureert, niet alleen in China, toch hebben ze nooit de burgers van andere landen genoemd." De logische connectie is volgens de expert dat Google in eigen belang handelt en het hele China incident een afleiding van verschillende andere problemen is. "Het heeft niets met de belangen van gecensureerde burgers te maken."

Advertenties
In eerste instantie dat Hansen nog dat Google niet zo "evil" was als sommigen denken, maar daar komt hij nu op terug: "Goed gedaan Google. Je hebt iedereen zand in de ogen gestrooid terwijl je tijd rekte om te zien wat je met je falende Chinese divisie gaat doen. Je hebt de Chinese overheid ervan langs gegeven wegens het hacken van je systemen, terwijl je aandacht afleidde van de slechte beveiliging van je onrechtmatige aftapsysteem dat je in Gmail aanbracht", gaat hij verder.

Hansen noemt het "ongelooflijk berekende besluit" van de zoekgigant een succes, maar niet voor de Chinezen en andere gecensureerde mensen. "Het is weer de normale gang van zaken bij Google. Dus ja Google, je kunt je advertenties ver in de toekomst blijven aanbieden, maar ik moet vragen tegen welke kosten?"

Reacties (5)
16-02-2010, 17:05 door Anoniem
Hansen heeft helemaal gelijk. Echter is het niet alleen voor Google een goede afleiding. Het is net zo goed voor regeringen een goede afleiding, gezien alle maatregelen die in de VS, Europa en Australie worden genomen om meer controle te krijgen op het internet en om burgers intensiever te monitoren. Terwijl we het hebben over censuur in China, wordt er hard doorgewerkt aan verplichte filtering en aan uitgebreidere monitoring. Wat dat betreft schuiven we hier steeds meer op richting de situatie in China, ook al schreeuwen onze politici moord en brand over censuur en monitoring in China.

Ook op het gebied van cyberwarfare is het westen zo hypocriet als het maar kan. Terwijl China de volle laag krijgt, activeert het VS het US Cyber Command, en implementeert de VS een nieuwe strategie (quadrennial defense review) welke mede gebaseerd is op offensieve cyberwarfare. Ook zie je in tal van westerse landen nieuwe civiele en militaire organisaties die zich eveneens met dergelijke zaken bezig moeten gaan houden.

Last but not least - we worden vaak gewaarschuwd voor backdoors in Chinese produkten, maar je hoort nauwelijks wat over het feit dat de hack van Gmail onlangs kon plaatsvinden doordat de (Chinese?) hackers misbruik maakten van een 'law enforcement backdoor' in Gmail. Soortgelijke backdoors zijn, zoals je onlangs ook op security.nl hebt kunnen lezen, eveneens aanwezig in tal van andere produkten, waaronder Cisco routers.
16-02-2010, 19:02 door Anoniem
Ik denk dat Google niet meer evil is dan een willekeurig ander commercieel bedrijf. Daarom heb ik vanaf het eerste moment niet geloofd dat Google uit China wilde vertrekken en al helemaal niet vanwege de mensenrechten. Als het om geld gaat bestaan principes niet. Daarin is Google bepaald niet uniek.
17-02-2010, 11:53 door Anoniem
Raar dat alleen deze context gebruikt is om aan te geven dat google evil is.

Vroeger waren we allemaal bang voor de monopolie van IBM, Intel en Microsoft. Echter wereldwijd gezien en in internet gerelateerde zaken hebben zij nooit een bedreiging gevormd. (of je moet IEX als bedreiging hebben gezien).

Maar waar Google mee bezig is, is het veranderen van een OPEN NETWERK in een NETWERK van 1 specifieke partij (google zelf) zoals wij dat vroeger van Videotex/viditel/compuserve etc.. kennen.

Ondertussen is er een grote sympathie voor Google, dat het toch wel tof is dat ze gratis GMAIL leveren etc..etc..

Huidige generaties hebben niet door dat gratis niet bestaat en dat Google geen sympathieke liefdadigheids instelling is die zoveel over heeft voor de mensheid, maar gewoon een grote money maker machine is die op dit moment de grootste monopolist en gevaar vormt voor privacy en vrijheid van meningsuiting. Google mag dan wel uit de USA komen, maar daar kennen ze ook geen 100% vrijheid van meningsuiting op het internet, met dien verstande dat Iran, Noord-Korea, China en vele Arabische landen tenminste eerlijk zijn over wat ze willen filteren en dat de westerse wereld onder het mom van kinder porno veel meer filteren dan in een democratie met vrijheid van meningsuiting (op papier) wenselijk is.

Overigens is het op zijn zacht wel hypocriet te noemen dat Europese unie Google lastigvalt over bewaar termijn van cookies en de hiermee gepaarde privacy schending, terwijl ze zelf toestond alle Europese bank transacties aan de Amerikaanse overheid ter beschikking te stellen.
15-03-2010, 16:49 door Anoniem
Het enige verschil is dat je niet voor Google hoeft te kiezen. Je kan een andere browser, e-mail, etc. etc. kiezen. In tegen deel van bv Microsoft.
14-12-2010, 10:06 door Anoniem
Well als je 10 verschillende websites bezoekt is het doorspekt met 1e100.net verbindingen, dat is Google
Deze website hier heeft overigens geen verbindingen naar Google, dat is heel netjes

Ik heb voor de grap nu Google in mijn firewall geblokt, met 3 regeltjes

74.125.77.0/24
74.125.78.0/24
74.125.79.0/24

Gebruik nu bing, maar wat blijkt, er staat hier een pctje met xp en Cyberlink Powerdvd, en dat speelt
niets meer af, het wil namelijk eerst een UDP verbinding naar Google hebben

Om te kijken wat wij afspelen

Ik begin Google een beetje zat te worden....

Groet, een ICT er

ps, mijn volgende slachtoffer is akamaitechnologies.com:P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.