image

Intel op zelfde moment als Google gehackt

woensdag 24 februari 2010, 10:27 door Redactie, 1 reacties

Nog onbekende hackers hebben dit jaar bij Intel ingebroken, zo heeft de chipgigant bekendgemaakt. De aanval vond in januari plaats, op hetzelfde moment dat ook Google bekendmaakte gehackt te zijn geweest. Er zou echter geen verband met de aanval bij Google zijn, zo liet Intel gisteren weten, maar daar kwam het later op terug. In eerste instantie meldde de woordvoerder dat alleen de timing de enige connectie tussen beide aanvallen was. Een bron die ook met de aanvallen bij Google bekend is, liet echter weten dat Intel door dezelfde hackers is gehackt. Later liet Intel woordvoerder Chuck Mulloy weten "gebaseerd op meer onderzoek het niet is uit te sluiten dat er meer gelijkenissen tussen de aanval op Google en Intel zijn."

In het jaarrapport dat Intel voor de Amerikaanse Securities en Exchange Commission moest maken, spreekt het van een "geraffineerde" aanval. "We doen ons best om dit soort beveiligingsincidenten te detecteren en onderzoeken en herhaling te voorkomen, maar in sommige gevallen weten we niet dat een aanval heeft plaatsgevonden of wat de omvang en gevolgen zijn."

Spionage
Daarin laat het verder weten dat het regelmatig doelwit van hackers is, die zich bijvoorbeeld als geautoriseerde gebruikers voordoen. "Deze pogingen, die het gevolg van industriële of andere spionage zijn, of acties door hackers die het bedrijf, producten of de eindgebruikers willen schaden, zijn soms succesvol." Volgens de chipgigant kan de diefstal van bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke bedrijfsgegevens de concurrentiepositie nadelig beïnvloeden. In het geval van de aanval in januari, zou er geen intellectueel eigendom zijn gestolen.

"We hebben niet de brede aanvallen gezien zoals beschreven door Google", aldus Intel woordvoerder Chuck Mulloy. "Bedrijven zien regelmatig dat hackers op hun systemen proberen te komen. Het is een risicofactor en daarom hebben we het ook vermeld. Geen van deze aanvallen had als gevolg het verlies van intellectueel eigendom."

Reacties (1)
24-02-2010, 12:23 door Anoniem
Timing is altijd belangrijk. Het is duidelijk dat dit niet het werk van normale aanvallers is, de werkwijze is geheel in lijn met wat je kan verwachten van inlichtingendiensten: strak gecoordineerde aanvallen, duidelijk uitgevoerd door verschillende onafhankelijke groepen ("cellen"). De social engineering is uitzonderlijk overtuigend, precies zoals inlichtingendiensten dat zouden doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.