image

Chinezen lachen om Googlehack

dinsdag 23 februari 2010, 16:05 door Redactie, 6 reacties

De beschuldigingen van Amerikaanse analisten dat Chinese programmeurs en scholen achter de aanval op Google zitten, is volgens de Chinezen zelf absurd en verzonnen. Het Chinese persbureau Xinhua laat in een schrijven weten dat de VS hun pogingen blijven voortzetten om aan te tonen dat de Chinese overheid achter de aanvallen van vorige maand zit. "Om te zien hoe de Google farce zich ontvouwt is gelijk aan het lezen van Dan Brown's Digital Fortress", aldus het persbureau. In het geval van Google leggen de Verenigde Staten de schuld bij China, maar is er nog steeds geen concreet en onweerlegbaar bewijs geleverd.

Vorige week kwam de New York Times met het bericht dat de aanval naar twee Chinese school was getraceerd, terwijl gisteren de Financial Times berichtte dat de Chinese auteur van de malware was geïdentificeerd. "Zulk bewijs is nauwelijks sluitend." Volgens het persbureau hoef je geen expert te zijn om te weten dat hackers verschillende technieken kunnen toepassen om op afstand computer te bedienen en aanvallen uit te voeren. "Zelfs als het Amerikaanse bewijs klopt, zijn de twee Chinese scholen ook slachtoffer van cyberaanvallen."

Farce
De twee scholen lieten meteen na de beschuldigingen weten dat ze niet betrokken waren, iets wat ook de Chinese overheid continu blijft herhalen, maar waar in de VS niemand naar zou luisteren. "Deze compromisloze houding laat mensen alleen twijfelen of het echt de intentie is om de aanvallers te achterhalen en rust in de cyberwereld te herstellen." Er zou volgens de Chinezen namelijk voldoende bewijs zijn dat de VS het Google-incident voor politieke doeleinden willen gebruiken. "Als dit het geval is, zal het alleen maar meer druk op de al kwetsbare bilaterale banden zetten."

In plaats van het uiten van loze beschuldigingen, roept het persbureau de VS op om de "Google farce" te beëindigen en samen met China te werken om de echte daders te achterhalen. "De Chinees-Amerikaanse relatie heeft dit jaar al genoeg conflicten gezien. Het opvoeren van de druk is niet in het belang van beide landen. Washington moet de belangen van een enkel bedrijf tegenover de nationale belangen afwegen in het handhaven van een goede relatie met het grootste opkomende land ter wereld."

1 april
Naast de Chinese media twijfelen ook Chinese internetgebruikers aan de meldingen van de Amerikaanse analisten. "Dit rapport is totale onzin. Is het soms 1 april?", aldus een gebruiker. Een andere Chinees noemt het nieuwsbericht een grap. "Een beroepsschool die als camouflage voor een door het leger gesponsord hacker-trainingskamp wordt gebruikt. Lees ik science fiction?" Ook het hoofd van de beroepsschool houdt vol dat het rapport ongegrond is.

Reacties (6)
23-02-2010, 16:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-02-2010, 16:22 door Anoniem
Toch wel grappig dat de grootste aanvallen en de meeste spam uit een land komt die er het meest restrictieve beleid van allemaal op na houdt.
23-02-2010, 22:15 door Anoniem
Door Anoniem: Toch wel grappig dat de grootste aanvallen en de meeste spam uit een land komt die er het meest restrictieve beleid van allemaal op na houdt.

Ehm, ik geloof dat je Noord-Korea over het hoofd ziet. Daar worden mensen zo idioot kort gehouden dat het me niet zou verbazen als het gerucht dat er zoiets als internet bestaat daar tot de meeste mensen nog niet is doorgedrongen.

Maar dat terzijde. Dit heb me hetzelfde ook wel eens afgevraagd. Ze hebben de restricties in de praktijk helemaal niet in de hand, ze vinden het stiekem wel best dat het westen wordt lastig gevallen, of ze doen het als overheid stiekem zelf. Het zou mij niets verbazen als het alledrie waar is.
24-02-2010, 08:31 door Anoniem
Ja ze blijven ontkennen.
Ikke niet weten.
Ondertussen wel de halve wereld overladen met geinfecteerde zooi (mp3 spelers, digitale fotolijstjes, harde chijven, gehackte routers met backdoors, en noem maar op).
Oh wacht, dat hebben ze ook niet gedaan.
Dat stond er vanzelf op die trojan horses.
24-02-2010, 10:31 door Anoniem
Door Peter V: Statistisch klopt het niet dat de Staat altijd het gelijk aan zijn kant heeft.

Statistisch gezien is de omgekeerde bewering waarschijnlijker dichter bij de realiteit.
24-02-2010, 11:23 door Anoniem
"Chinezen lachen om Googlehack"

Ik ook

bl33p
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.