image

CDA wil bewaarplicht naar minimaal 12 maanden

woensdag 24 februari 2010, 14:42 door Redactie, 23 reacties

Ondanks de voorwaarde van de Eerste Kamer om de bewaarplicht naar zes maanden terug te brengen, moeten Nederlandse internetproviders de gegevens van hun abonnees toch een jaar bewaren. Daarmee heeft de Tweede Kamer gefaald in haar taak als bewaker van onze grondrechten, zegt Axel Arnbak van digtale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De door de Tweede Kamer voorgestelde bewaartermijn van twaalf maanden leek in de Eerste Kamer te stranden. Die ging alleen akkoord met de Wet bewaarplicht telecomgegevens, op voorwaarde dat de voorgestelde termijn naar zes maanden werd teruggebracht. Minister Hirsch Ballin gaf uiteindelijk “met gezwinde spoed” zijn toezegging.

"Zo smeedde de Minister met zijn toezegging een krappe meerderheid, en was een van de meest privacy-inbreukmakende voorstellen van de afgelopen jaren tot wet verheven", zegt Arnbak. Nu het "reparatiewetje" van Minister Hirsch Ballin voorligt in de Tweede Kamer, blijkt een gapend gat tussen de Tweede- en de Eerste Kamerfracties van de VVD en het CDA. Het CDA, dezelfde partij die bij monde van haar minister juist beloofde om de bewaartermijn te verkorten, pleit weer voor een duur van “ten minste 12 maanden”, en neemt daarmee openlijk afstand van partijgenoot en CDA-senator Franken. Ook de VVD-fractie gebruikt het debat over het reparatiewetje om opnieuw te pleiten de gehele bewaartermijn te verruimen naar 18 maanden. ChristenUnie leverde geen inbreng.

Grondrecht
Volgens Arnbak maakt de verdeeldheid binnen het CDA en de VVD deze partijen niet geloofwaardiger. "Maar nog veel pijnlijker is dat de Eerste Kamer heeft gefaald in haar staatsrechtelijke taak te waken over onze grondrechten. Want als de Tweede Kamer de reparatiewet niet aanneemt, heeft de Eerste Kamer het nakijken: dan blijkt de toezegging van de Minister een lege huls." Hierdoor is nu onzeker of de termijn voor internetgegevens daadwerkelijk tot zes maanden wordt verkort. In de tussen moeten providers de internetgegevens van alle Nederlanders twaalf maanden lang bewaren.

Reacties (23)
24-02-2010, 15:11 door SavageTiger
Ik stel voor dat we bij de volgende verkiezingen kunnen anti stemmen op het CDA, dat ik mijn stem opgeef, om iemand anders CDA stem ongeldig te maken.
24-02-2010, 15:11 door Anoniem
"CDA wil bewaarplicht naar minimaal 12 maanden"

Gaat het voorstel enkel over de periode ? Of wil men ook weer gaan sleutelen aan de data welke opgeslagen moet worden, bijvoorbeeld door alsnog bij te gaan houden welke websites mensen bezoeken ? Geeft men eigenlijk ook aan -waarom- de periode langer moet worden ? En heeft men ooit al eens getoetst of de bewaarplicht effectief is ?
24-02-2010, 15:24 door Anoniem
neem toch een VPN, die connecties kosten niks, je kan gratis 1 krijgen via Cybergh0st, maar wil je minimale snelheids verlies, neem dan eens een kijke op BlackVPN, dieje via google kunt vinden, 3 euro permaand om je privacy te beschermen is niks. gr Rinus
24-02-2010, 15:31 door SirDice
Laten ze eerst maar eens aangeven hoevaak die gegevens van 6 maanden cruciaal waren in een strafrechtelijk onderzoek. Daarna mogen ze aangeven in hoeveel gevallen die 6-12 maanden data nodig zou zijn geweest. Ik denk dat ik het antwoord al weet, voor beide gevallen 0 komma 0 keer.
24-02-2010, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: neem toch een VPN, die connecties kosten niks, je kan gratis 1 krijgen via Cybergh0st, maar wil je minimale snelheids verlies, neem dan eens een kijke op BlackVPN, dieje via google kunt vinden, 3 euro permaand om je privacy te beschermen is niks. gr Rinus
Bedankt Rinus, was al een tijdje op zoek naar een goeie VPN, ik ga deze twee eens bekijken!
24-02-2010, 15:41 door Anoniem
CDA heeft niet lang meer iets te willen;

Eindelijk gaan we controleerbaar stemmen; met potlood
en we zullen zien dat CDA in ens niet meer de grootste party is...

Rara..............hoe kan dat
24-02-2010, 15:51 door Anoniem
Allereerst kunnen ze nu helemaal niks doen want er is geen kabinet. Ten tweede moet dat stelletje kleine kinderen eens gaan samenwerken i.p.v. ruzie maken daar in den haag anders komt die waterstof peroxide microsefaal nog aan de macht. Ten derde is dit natuurlijk weer een yank item. Je weet wel Amerika en de bruine arm van Balkellende die nog wel een baantje bij de NATO wil omdat hij hier is uitgekotst.

bl33p
24-02-2010, 16:04 door spatieman
tuurlijk,
maar ondertussen wordt er toch levenslang bewaard.
24-02-2010, 16:11 door Anoniem
Het is en blijft onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer genoegen heeft genomen met een belofte van een minister die uiteindelijk niet aan hem is om na te komen. De Eerste Kamer weet heel goed dat wanneer er een nieuw voorstel tot verandering van wetgeving is dat eerst door de Tweede Kamer moet. Maar geen enkele minister heeft directe invloed op de keuzes in de Kamer. Het gevolg is nu dat men er bewust voor heeft gekozen om de mogenlijk open te zetten dat de periode onbehoorlijk langer zal zijn of zelfs worden dan was toegezegd en geëist.
24-02-2010, 16:28 door Anoniem
Wat privacy betreft zie ik geen onderscheid tussen VVD, CDA en pvda. Wat visie betreft evenmin. En ondertussen blijft Nederland het "meest getapte" land per inwoner. Dat kan je toch niemand verkopen met goed fatsoen ?
24-02-2010, 16:44 door Anoniem
ach die hele bewaarplicht is een uitkotswet,je bereikt er niets mee,en is echt niet effectief tegen terreur.
Je krijgt door die gulzigheid van datamining alleen maar meer hackersaanvallen op het gehele internet.
Het internet wordt niet veiliger maar juist gevoeliger hier door,want in principe liggen alle gegevens dan zo op straat.
Want de database waar al deze gegevens worden bewaard is echt verre van veilig,Hackers kunnen vroeg of laat toegang verschaffen tot deze database.
Want geen netwerkt is 100% veilig dus ook deze database niet.
Dus hopen maar dat deze malle bewaarwet over een aantal jaren wordt afgeschaft,eigenlijk het liefste nu.
Het moet zo worden teruggebracht dat het alleen maar gebruikt mag worden voor het samenstellen van een factuur.
24-02-2010, 16:49 door Anoniem
@savageTiger
Waarom alleen niet stemmen of anti-stemmen op het CDA.
Moet de VVD niet ook afgestraft worden?
18 maanden, is minstens 1,5 stem minder. Laten we het maar afronden naar 2
;->
24-02-2010, 17:05 door Anoniem
Welke gegevens worden er eigenlijk opgeslagen, bijvoorbeeld een ISP ? Zijn dat DNS lookups of echt letterlijk alles?
24-02-2010, 17:26 door _Peterr
Bewaarplicht is een wassen neus. Dan weten ze vanaf welk IP-Adres naar welk IP-adres je gaat. Niet welke URL. En met de huidige virtualisatie is 1 IP-Adres al snel 1000 websites.

Daarnaast kan iedereen met een eigen website en je mail hosten bij een hoster of, nog beter, thuis de bewaarplicht voor e-mail omzeilen. Bewaarplicht geld alleen voor ISP en niet voor Webhosters. Zelfs niet voor de Nederlandse WebHosters.

Daarna ga je lekker bellen met Skypen en dan hebben ze die gegevens ook niet.

Gooi je je GSM weg. Want die gegevens kan je niet omzeilen.

Op http://www.privacybarometer.nl/ kun je nalezen welke politiek partij wel opkomt voor onze vrijheid. En dat is de PVV (partij voor de vrijheid???) ook niet.
24-02-2010, 17:28 door _Peterr
Bewaarplicht is een wassen neus. Dan weten ze vanaf welk IP-Adres naar welk IP-adres je gaat. Niet welke URL. En met de huidige virtualisatie is 1 IP-Adres al snel 1000 websites.

Daarnaast kan iedereen met een eigen website en je mail hosten bij een hoster of, nog beter, thuis de bewaarplicht voor e-mail omzeilen. Bewaarplicht geld alleen voor ISP en niet voor Webhosters. Zelfs niet voor de Nederlandse WebHosters.

Daarna ga je lekker bellen met Skypen en dan hebben ze die gegevens ook niet.

Gooi je je GSM weg. Want die gegevens kan je niet omzeilen.
24-02-2010, 18:15 door Anoniem
Partijen gebaseerd op een geloof of die geloof als motivatie hebben krijgen mijn stem nooit en bij deze kan de VVD het ook vergeten.
24-02-2010, 19:51 door anoniem lafbekje
..., want weggooien is zonde ...
24-02-2010, 19:55 door Anoniem
Doet me denken aan het telefoontje dat ik van mijn ISP kreeg. Of ik mijn computer wilde opschonen omdat er massief spam werd verstuurd van mijn IP.

Toen ik vroeg om bewijslast en deze kreeg, bleek het niet om mijn IP te gaan. Het IP stond wel geregistreerd als mijn IP, ik internette echter via een ander IP (had vast IP aangevraagd, was iets fout gegaan met de aanvraag en had een nieuwe).

Het fijne is dus, dat dergelijke praktijken voor zo'n bewaarplicht dus wel op mijn naam geregistreerd worden.

En wie trekt aan 't kortste eind bij een rechtszaak (stel er vonden écht illegale praktijken plaats en ik werd opgespoord)? Ik natuurlijk. Want het bewijs ligt er toch?

Ik kan echt boos worden om een dergelijke verzameldrang die onbetrouwbare opsporingsmethoden en bewijslast opleveren >:(

Bah, CDA..
24-02-2010, 21:06 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Wat privacy betreft zie ik geen onderscheid tussen VVD, CDA en pvda. Wat visie betreft evenmin.
Hier kan je je eigen aanname evalueren: http://www.privacybarometer.nl/
24-02-2010, 22:50 door Rene V
CDA.. da's toch die partij met een gast die minister president was en tijdens die periode(s) dat ie dat was, iets van 4 x het kabinet is gevallen?

Chronisch Delerische Apen
24-02-2010, 22:54 door Rene V
Door Anoniem: BlackVPN, *snip* 3 euro permaand om je privacy te beschermen is niks. gr Rinus

€13.50 for 3 months is geen 3 euro p/mnd.. dat is 4,50 euro, maar goed.. nog steeds goedkoop :)
25-02-2010, 09:44 door spatieman
Door _Peterr: Bewaarplicht is een wassen neus. Dan weten ze vanaf welk IP-Adres naar welk IP-adres je gaat. Niet welke URL. En met de huidige virtualisatie is 1 IP-Adres al snel 1000 websites.

Daarnaast kan iedereen met een eigen website en je mail hosten bij een hoster of, nog beter, thuis de bewaarplicht voor e-mail omzeilen. Bewaarplicht geld alleen voor ISP en niet voor Webhosters. Zelfs niet voor de Nederlandse WebHosters.

Daarna ga je lekker bellen met Skypen en dan hebben ze die gegevens ook niet.

Gooi je je GSM weg. Want die gegevens kan je niet omzeilen.


op skype kunnen ze ook een tap zetten.
25-02-2010, 11:34 door Knight Of The Post
Door spatieman:
Door _Peterr: Bewaarplicht is een wassen neus. Dan weten ze vanaf welk IP-Adres naar welk IP-adres je gaat. Niet welke URL. En met de huidige virtualisatie is 1 IP-Adres al snel 1000 websites.

Daarnaast kan iedereen met een eigen website en je mail hosten bij een hoster of, nog beter, thuis de bewaarplicht voor e-mail omzeilen. Bewaarplicht geld alleen voor ISP en niet voor Webhosters. Zelfs niet voor de Nederlandse WebHosters.

Daarna ga je lekker bellen met Skypen en dan hebben ze die gegevens ook niet.

Gooi je je GSM weg. Want die gegevens kan je niet omzeilen.


op skype kunnen ze ook een tap zetten.
Onze hardware is de laatste jaren vermoedelijk voorzien van bugs om taps te kunnen zetten zodra iemand het nodig acht en wij maken ons druk over het bewaren van verbindings gegevens?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.