image

Kwart Nederlandse bedrijven kwetsbaar voor hackers

woensdag 24 februari 2010, 16:45 door Redactie, 1 reacties

Een kwart van de Nederlandse bedrijven is zeer kwetsbaar voor hackers en cybercriminelen, dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young. Het bedrijf ondervroeg zo'n zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven en bij de overheid. Vrijwel alle bedrijven hebben met spam (52%) en door malware besmette systemen te maken (38%), maar slechts 73% heeft hiervoor maatregelen genomen, zoals firewalls, proxies, mail relays en content scanners.

“Het klinkt wellicht alsof drie op de vier bedrijven in Nederland de beveiliging op orde heeft. Maar we spreken hier alleen over een filtersysteem, de primaire basis van een ICT-omgeving. De ICT Barometer laat zien dat één op de vier bedrijven zelfs deze basismaatregelen niet heeft getroffen en kunnen daarmee ten prooi vallen aan cybercriminaliteit", zegt Monique Otten, Partner bij Ernst & Young.

En dat kan vergaande gevolgen hebben. Acht op de tien organisaties zijn in grote mate afhankelijk van ICT, wat het belang van een goede ICT-beveiliging onderstreept. Toch beschikt één op de drie organisaties niet over een noodplan voor als de ICT-systemen uitvallen. Bedrijven die het slachtoffer zijn van cybercrime lossen dit meestal zelf op met een onderzoek in eigen beheer. Veel kleinere bedrijven ondernemen helemaal geen actie.

USB-sticks
Op de vraag over welke technologieën bedrijven zich het meest zorgen maken, zijn het vooral USB-sticks en andere "removable media" (47%), gevolgd door draadloze netwerken (36%) en mobiel computergebruik op laptop, smartphone en BlackBerry (34%). Over P2P-software, Instant Messaging, Twitter en Cloud Computing maken de ondervraagde organisaties zich het minst zorgen.

GOVCERT
Als het gaat om de voorlichting over cybercrime, dan kijkt men vooral naar Justitie. 63% vindt Justitie verantwoordelijk voor de informatieverstrekking over de gevaren van cybercrime, gevolgd door de Nationale Infrastructuur Cyber Crime (NICC) (50%). Ook de politie (37%) en OPTA (22%) scoren hoog. Opmerkelijk is hoe weinig bedrijven informatie van speciale overheidsinstanties zoals GOVCERT en de Waarschuwingsdienst verwachten. GOVCERT werd door 7% van de ondervraagden genoemd en staat daarmee onderaan. De Waarschuwingsdienst doet het met elf procent net iets beter, maar is voor de meeste organisaties geen informatiebron.

Reacties (1)
25-02-2010, 10:05 door Anoniem
"De ICT Barometer laat zien dat één op de vier bedrijven zelfs deze basismaatregelen niet heeft getroffen en kunnen daarmee ten prooi vallen aan cybercriminaliteit", zegt Monique Otten, Partner bij Ernst & Young. "

Ik raad Monique aan om een andere baan te zoeken, waarbij ze wel snapt waar ze het over heeft. Alsof 75% van de bedrijven onkwetsbaar zijn.

Bedrijven met IT infrastructuur zijn per definitie kwetsbaar voor hackers (als je non-tech hacking mee rekent, zoals social engineering, dan is 100% kwetsbaar). Je kunt met allerlij maatregelen het risico zoveel mogelijk beperken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.