image

Rechter verbiedt school activeren webcams

donderdag 25 februari 2010, 13:43 door Redactie, 2 reacties

Het Lower Merion School District dat leerlingen via de webcam van hun laptop zou hebben bespioneerd, mag de webcams niet meer inschakelen, zo heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld. De vader van één van de leerlingen had een aanklacht tegen schooldistrict ingediend. De door de school ter beschikking gestelde laptops waren voorzien van een webcam, die op afstand is te bedienen.

Volgens de vader had de school de webcam ingeschakeld en foto's gemaakt van zijn zoon, toen die "ongepast gedrag" vertoonde. De school houdt vol dat de software waarmee de webcam is te gebruiken, alleen ter voorkoming van diefstal is. Eerder liet het schooldistrict al weten de software tijdelijk uit te schakelen en hier in de toekomst ouders over te berichten. Die waren namelijk niet op de hoogte dat er trackingsoftware op de laptops van hun kinderen actief was.

Webcamgate
De rechter vindt de toezegging van het schoolbestuur onvoldoende en heeft nu bevolen dat ze het programma nooit meer mogen inschakelen. Het niet hebben van toestemming van de ouders kan het schoolbestuur volgens een rechtenprofessor duur komen te staan. "Dit was een kolossale fout van ze", zegt David Post.

Schooldirectrice Lindy Matsko ontkent dat zij de leerlingen heeft bespioneerd. "Op geen enkel moment heb ik ooit een leerling via een laptop webcam gemonitord." Matsko zou inmiddels verschillende dreigmails hebben ontvangen. De 15-jarige Blake Robbins, die de zaak aan het rollen bracht, laat in een reactie op de verklaring van de schooldirectrice weten: "Iemand heeft mijn webcam benaderd en Matsko van een foto en screenshot voorzien van mij alleen in mijn slaapkamer." Inmiddels onderzoekt ook de FBI het incident, dat nu als 'webcamgate' bekend staat.

Reacties (2)
25-02-2010, 17:17 door spatieman
ugh.

Schooldirectrice Lindy Matsko ontkent dat zij de leerlingen heeft bespioneerd.
...
Waarom dan de berisping van de betreffende leerling omtreffende het onzedelijk gedrag?
dat kan alleen als er gemonitord is worden.
26-02-2010, 05:33 door Anoniem
Alleen al het feit dat ze zich met zoiets bemoeien zegt al genoeg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.