image

Microsoft sluit klokkenluidersite Cryptome

donderdag 25 februari 2010, 17:41 door Redactie, 10 reacties

Microsoft is erin geslaagd klokkenluidersite cryptome.org uit de lucht te halen, nadat de website een document over aftappen online zette. Het 22 pagina's tellende Microsoft Global Criminal Compliance Handbook is alleen voor politie en inlichtingendiensten ontwikkeld, en geeft een overzicht van Microsoft's online diensten, welke informatie het verzamelt en hoe lang het die bewaart. De handleiding beschrijft ook hoe instanties dagvaardingen moeten indienen en hoe ze de verstrekte gegevens moeten interpreteren. Zo blijkt Microsoft elk IP-adres waarmee gebruikers van Xbox Live inloggen voor eeuwig op te slaan. Verder worden de laatste tien inloggegevens voor Windows Live ID bewaard en houdt het alle contacten op de vriendenlijst bij.

De advocaten van de reus uit Redmond gebruikten de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) om Cryptome de mond te snoeren. De website weigerde het verzoek van Microsoft om het document te verwijderen, waarop de advocaten van Microsoft naar hostingbedrijf Network Solutions gingen. Die haalde niet alleen de site uit de lucht, maar plaatste ook een "lock" op het cryptome.org domein, waardoor de site down blijft. Eerder botsten Microsoft en Cryptome al over de publicatie van Microsoft's COFEE tool, waar de website uiteindelijk wel gehoor aan gaf en de download verwijderde.

Hypocriet
Ryan Singel van Wired, dat de handleiding dapper aanbiedt, noemt het optreden van Microsoft en andere internetgiganten zoals Yahoo en Google hypocriet. "Ze willen dat we grote delen van ons leven aan Gmail, Yahoo Mail, Buzz, Xbox, Hotmail, Messenger, Google Groups toevertrouwen. Maar als het om de meeste basale informatie gaat over hoe, waarom en hoe vaak onze gegevens zonder onze kennis worden gedagvaard en verzameld, dan nemen deze innovators hun toevlucht tot advocaten, grove juridische procedures en dubbelspraak."

Reacties (10)
25-02-2010, 18:00 door Rene V
Ach ja, we moeten nu onderhand toch wel weten dat grote corporaties evil zijn. :-)

welcome to the new world order ;-)
25-02-2010, 18:45 door sjonniev
Ik ben weer eens zwaar teleurgesteld in Microsoft. Niet vanwege de zaken die ze voor de politie (en Joost mag weten wie nog meer) bewaren, daar kon je tenslotte op wachten, maar vanwege hun optreden tegen cryptome. Hypocriet, overkill, en het beste wat ze hadden kunnen doen om te verzekeren dat dit document niet meer uit de openbaarheid verdwijnt.

Dat krijg je ervan als je advocaten teveel macht geeft in je bedrijf.
25-02-2010, 20:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-02-2010, 21:37 door Anoniem
Tja, nu wil natuurlijk iedereen dat document hebben dus bereiken ze precies het tegenovergestelde. De nieuwe site van Cryptome heeft het niet maar je kunt wel vragen om het toe te mailen, en op The Pirate Bay is het ook makkelijk te vinden (zoek op microsoft spy).
25-02-2010, 21:49 door Anoniem
Site is alweer hersteld.
25-02-2010, 21:56 door sjonniev
En hij doet het weer...

"While Microsoft has a good faith belief that the distribution of the file that was made available at that address infringes Microsoft's copyrights, it was not Microsoft's intention that the takedown request result in the disablement of web acess to the entire cryptome.org website on which the file was made available."

In ieder geval weten we nu dat je geen klant van Network Solutions wil zijn...
25-02-2010, 22:00 door soeperees
Ach ja, we moeten nu onderhand toch wel weten dat grote corporaties evil zijn. :-)

welcome to the new world order ;-)

Yup! Capitalism The Rebound. Hoewel ik Michael Moore ook best een hele flapdrol vind, moet je toch maar eens kijken naar (een liefst illegaal gedownloade) Capitalism, a love story. Als je daar van in de mood bent gekomen, kijk dan eens naar de Zeitgeist movies. Kan geen kwaad, het is maar TV ;-)
25-02-2010, 22:16 door wimbo
lig het aan mij of is de website al weer (voor een deel) up and running?
26-02-2010, 10:17 door Anoniem
Wikileaks?
26-02-2010, 12:27 door SirDice
Door Anoniem: Tja, nu wil natuurlijk iedereen dat document hebben dus bereiken ze precies het tegenovergestelde.
Dat noemt men ook wel het Streisand effect.

http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.