image

"OV-chipkaart maakt Amsterdamse metro veiliger"

maandag 1 maart 2010, 14:00 door Redactie, 10 reacties

Volgens het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) is de Amsterdamse metro door de introductie van de OV-chipkaart veiliger geworden, maar de daling van het aantal incidenten ligt lager dan voor de invoering van de chipkaart. Tegenover de NOS meldt het GVB dat het aantal ernstige geweldsincidenten met bijna veertig procent is gedaald. Die daling wordt toegeschreven aan het aantal zwartrijders, dat van veertien naar vier procent daalde.

De daling van het aantal incidenten is veel minder sterk dan het jaar daarvoor. "In 2008 hadden we te maken met ruim 27% minder incidenten dan in het jaar daarvoor. Vrijwel alle type incidenten vertonen een afname, en deze is het sterkst bij Metro. Hier bedroeg de afname 55%", zo blijkt uit het jaarverslag van het GVB.

Reacties (10)
01-03-2010, 14:33 door Anoniem
Wat het GVB even 'vergeet' te melden:
Dat het gaat om 2008, toen de ov-chipkaart nog nauwelijks werd gebruikt en je nog gewoon door kon lopen.
Dat er al een daling was ingezet van incidenten voor de invoering van de ov-chipkaart.
Dat er sinds de invoering dagelijks tientallen controleurs en ander extra GVB-personeel naast en bij de poortjes en automaten staan om toezicht te houden.
En daar waar de ov-chipkaart is ingevoerd zonder dat extra toezicht (tram/bus) mag u raden hoe 'goed' het gaat met de veiligheid.
01-03-2010, 16:11 door Anoniem
Dat vergeten ze helemaal niet want dat wordt gewoon gemeld. En ik zie geen mensen meer bij die poortjes.
Ik was sceptisch, maar het werkt prima.
01-03-2010, 17:38 door spatieman
van mij mag de OV chip een mega fail worden.
het OV wordt er ruim 35% duurder op.
01-03-2010, 18:59 door Anoniem
@spatieman
is het dat nog niet dan?
01-03-2010, 22:52 door Anoniem
Door spatieman: van mij mag de OV chip een mega fail worden.
het OV wordt er ruim 35% duurder op.

Nou dan betaal je dus 35% voor dat heerlijk veilige gevoel dat je krijgt als je met de Amsterdamse metro reist. Niemand heeft zich voorheen ooit veilig gevoeld in de Amsterdamse Metro... het was iedere dag weer een gok of je wel levend op je bestemming aankwam. Geliefden namen afscheid voordat ze met de Metro gingen reizen want ze wisten tenslotte maar nooit. Maar dat is nu goddank opgelost door de OV chip kaart, hoera ...
Overigens hoop ik wel dat de OV chip kaart ook de rest van dit levensgevaarlijke land veiliger gaat maken, want tjonge het is best wel link om in Nederland te wonen. In Amsterdam en Den Haag kun je de straat niet meer op zonder slachtoffer te worden van terroristen of georganiseerde jeugdbenden. Vrouwen, homo's en kinderen durven het huis niet meer uit, bang voor dat ze iets wordt aangedaan. Het is waarlijk een levensgevaarlijke situatie waar we ons momenteel in bevinden ... euhhhhh ...... volgens de politiek dan he?
Dus als ons land een stukje veiliger wordt door de OV chipkaart, doe mij er dan maar 2.... ;-)
02-03-2010, 08:04 door Anoniem
Door Anoniem: Dat vergeten ze helemaal niet want dat wordt gewoon gemeld. En ik zie geen mensen meer bij die poortjes.
Nee, ze melden het niet. En je redenatie klopt evenmin:
1) we hebben het hier over 2008: doordat de ov-chip nauwelijks werd gebruikt en dat er al afname van incidenten was voor de ov-chip deels ingevoerd was is het absurd dat het GVB een harde bewering doet dat de veiligheid door de ov-chip komt.
2) Dat er nu minder controle en hulp is heeft niets met de resultaten van 2008 te maken. Of dat effect heeft kan je pas in het rapport over 2010 lezen.

Als het GVB wil beweren dat de ov-chipkaart voor meer veiligheid heeft gezorgd moeten ze met goed onderbouwde redenaties komen. Maar dat doen ze niet. Ze koppelen veiligheid aan het gebruik zonder een relatie te kunnen of willen aantonen.,
02-03-2010, 10:38 door jopiter
"Dat vergeten ze helemaal niet want dat wordt gewoon gemeld. En ik zie geen mensen meer bij die poortjes."

Welke meerwaarde heeft de registratie en langdurige opslag van jouw reisbewegingen voor de veiligheid ? En was er geen slimmere manier te bedenken, wat geen honderden miljoenen kost om te implementeren ? Ik heb niets tegen die poortjes, maar dat wil nog niet zeggen dat we een smartcard systeem nodig hebben dat zo ontzettend veel kost en waarbij de privacy van iedere reiziger wordt geschonden.

"Nou dan betaal je dus 35% voor dat heerlijk veilige gevoel dat je krijgt als je met de Amsterdamse metro reist. Niemand heeft zich voorheen ooit veilig gevoeld in de Amsterdamse Metro... "

Men had ook kaartjes met een streepjescode kunnen nemen, welke je nodig hebt om door die poortjes te komen, zoals men al jaren heeft in andere landen. Dit kost veel minder, en je respecteert de privacy van de reiziger, terwijl je wel de zwartrijders op soortgelijke wijze zoveel mogelijk buiten de deur houdt.

"Ik was sceptisch, maar het werkt prima. "

Ik blijf skeptisch, en vindt dat het doel de middelen niet heiligt. Het enkele feit dat het aantal incidenten omlaag gaat betekent niet dat er geen meer proportionele manier aanwezig was om hetzelfde te bereiken.
02-03-2010, 11:50 door Anoniem


Als het GVB wil beweren dat de ov-chipkaart voor meer veiligheid heeft gezorgd moeten ze met goed onderbouwde redenaties komen. Maar dat doen ze niet. Ze koppelen veiligheid aan het gebruik zonder een relatie te kunnen of willen aantonen.,

Joh, dat hoeven ze ook niet. Kijk naar de verkiezingen. Nederland wordt daarin als mega onveilig afgeschilderd, en dan is zo'n fabeltje dat de OV chip kaart zorgt voor meer veiligheid in die levensgevaarlijke Metro natuurlijk de reden om deze nog harder door de strot van de burgers te duwen.
Je zult vast straks voor de landelijke verkiezingen, fictieve, cijfers te zien krijgen over hoe effectief camera toezicht wel niet is in de bestrijding van het enorme hoge criminaliteitscijfer. En helaas zullen daar weer heel veel mensen intrappen.
Dus heiligt het doel de middelen? Hangt er maar vanaf uit wel oogpunt je het ziet, vanuit de burger niet maar vanuit de feodale overheid dus wel.
02-03-2010, 14:18 door Anoniem
Het was wel opvallend dat toen de metro nog alleen maar toeganklijk werdt via de chipcard het luidruchtige aggressieve tuig opeens verdwenen was.
02-03-2010, 16:27 door Necrowizard
Die OV-Chipkaart is al een mega fail... Ik ga elke dag van en naar Amsterdam centraal met de metro, en volgens mij is mn kaartje al een tijdje geblokkeerd ofzo, omdat je blijkbaar ook uit moet loggen ofzo... /care. Maar je kan makkelijk met 2 of 3 man door die poortjes lopen op 1 kaart, ik loop altijd gewoon achter een willekeurig iemand aan, en doe alsof ik inlog -.-
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.