image

"Privacylek in slimme meters bedreigt consument"

woensdag 10 maart 2010, 17:32 door Redactie, 8 reacties

In Amerikaanse huishoudens worden slimme meters aangelegd die de privacy van consumenten bedreigen, dat zegt burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). De slimme meter zou consumenten meer inzicht in hun energieverbruik moeten geven, maar door een gebrek aan privacyberscherming kan gevoelige informatie in verkeerde handen terechtkomen. Daarom hebben de EFF en andere organisaties een verzoek ingediend om informatie over het energieverbruik van consumenten beter te beschermen. "Zonder goede beschermingsmaatregelen kan en zal deze informatie door geïnteresseerde partijen worden bemachtigd", zegt EFF advocaat Lee Tien.

De EFF wil dat consumenten van tevoren hun toestemming geven en weten waar hun gegevens voor worden gebruikt. Daarnaast mogen bedrijven alleen de relevante informatie gebruiken. Verder is adequate bescherming vereist, moet "privacy by design" aanwezig zijn en is een systeem van "Accountability en Auditing" nodig.

Marketing
Volgens Tien kunnen verzekeringsmaatschappijen de informatie gebruiken om klanten te bestraffen, is het interessant voor inbrekers die een inbraak willen plannen en geeft het marketingbedrijven inzichten in het dagelijks leven van de consument. "En niet te vergeten de overheid, die de gegevens voor opsporing of andere doeleinden wil gebruiken." Juist in hun eigen huis horen mensen de meeste privacy te hebben, merkt Tien op. Gebruikers van de slimme meters zouden daarnaast massaal over oplopende rekeningen klagen.

Eerder waarschuwden onderzoekers al dat het netwerk van slimme meters kwetsbaar voor verschillende aanvallen is. "Er zijn veel meer vragen dan antwoorden als het om deze nieuwe technologie gaat", vervolgt Tien zijn betoog. Hoewel de techniek voordelen biedt, kan het ook een bedreiging voor het privéleven vormen. "De staat en federale overheid moeten ervoor zorgen dat klanten van energiebedrijven de bescherming krijgen die ze verdienen."

Reacties (8)
10-03-2010, 19:40 door Anoniem
En hier in Nederland zegt de vernatwoordelijke minister:

"De gegevens van deze meters zullen nooit misbruikt worden. Mijn ervaring als minister zegt mij dat dit ook nooit zal gebeuren. Ook zal uw electriciteitsbedrijf u geen ongewenste adviezen en reklame toesturen. En inbrekers hebben wel wat beters te doen dan eerst uw meter uit te lezen om te zien of u wel thuis bent. Dus gaat u maar rustig slapen. Wij (de politici van Nederland) waken over uw privacy en veiligheid."

En mochten er toch problemen ontstaan in de toekomst dan is de burger genaaid en de verantwoordelijke politicus nergens meer te bekennen.


Waarom moeten deze meters eigenlijk op een netwerk aangesloten worden? Waarom niet de betreffende huiseigenaar toegang geven tot die gegevens, en hem laten beslissen wat wel/niet naar het energiebedrijf gestuurd wordt, op welke manier en wanneer.

Waarom eigenlijk intelligente meters? De huiseigenaar kan nu ook al alle benodigde informatie krijgen als hij de moeite neemt om zelf op de meter(s) te kijken.

Wat hebben derden (het energiebedrijf, de overheid, inbrekers) eigenlijk met mijn energieverbruik te maken?
Ik betaal toch voor mijn verbruik.

Weet iemand of de informatiestroom van deze meter naar buiten toe eigenlijk onderbroken/gestoord kan worden, zonder de meter fysiek te beschadigen?
11-03-2010, 09:17 door Anoniem
Weet iemand of de informatiestroom van deze meter naar buiten toe eigenlijk onderbroken/gestoord kan worden, zonder de meter fysiek te beschadigen?
SIM-kaart eruit halen, desnoods een Faraday kooitje eromheen bouwen. Mijn meterkast is helemaal van staal, bij mij gaat het dus sowieso niet werken :).
11-03-2010, 09:45 door Anoniem
Gelukkig heb ik nog een domme meter :)
11-03-2010, 15:13 door Anoniem
SIM-kaart eruit halen, desnoods een Faraday kooitje eromheen bouwen

Dat werkt alleen bij slimme meters die de gegevens via GSM doorgeven. De meeste in Nederland gebruikte slimme meters sturen de gegevens echter via het electriciteitsnet zelf. Dus daar gaat de vlieger niet op.

Het beste is die slimme meter te weigeren. Ik heb nog een oude Ferraris meter. Eéntje die ook nog terugtelt als de zonnecellen meer leveren dan ik verbruik. Ik ga die oude meter niet vrijwillig laten vervangen door een slimme meter.
11-03-2010, 17:02 door Anoniem
"De EFF wil dat consumenten van tevoren hun toestemming geven en weten waar hun gegevens voor worden gebruikt. Daarnaast mogen bedrijven alleen de relevante informatie gebruiken."

...Tuuuuuuurlijk.. eens aangelegde infrastructuren zullen ECHT alleen ingezet worden voor die fractie van optionele functionaliteit waar u voordelen in ziet.... ECHT waar..

politici die dat beweren zouden bij voorbaat uit de politiek geschopt moeten worden.. LEUGENAARS!
12-03-2010, 08:57 door Anoniem
Alles wat ergens mee kan zal ( om wat voor reden dan ook ) gebruikt worden.
Dus kun je aan het verbruik zien dat je niet thuis bent, handig, dan kan het energie bedrijf een nieuwe dienst starten, extra bewaking tijdens uw vakantie. Ik noem maar wat. Kun je toch niets tegen hebben.
26-04-2010, 16:49 door Anoniem
nou dan
27-04-2010, 01:10 door Anoniem
Onzin
Nooit toestaan om de zogenaamde "slimme meter"in je huis te installeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.