Privacy - Wat niemand over je mag weten

facebook heeft info van je zonder je ooit aangemeld te hebben?

15-03-2010, 23:32 door Anoniem, 11 reacties
Hoi,
Ik kon hier niet echt iets over op het internet vinden, dus stel ik de vraag hier...

Ik krijg op mijn e-mail wel eens een invite van iemand op facebook, die ik dan negeer.
Laatste keer zag ik echter tot mijn verbazing dat facebook suggesties doet voor " people you might know"
Twee van die mensen kende ik, de anderen niet. De twee mensen die ik kende konden elkaar echter onmogelijk kennen of in hun vriendengroep hebben; hun enige connectie met elkaar is via mij.
Hoe is dit mogelijk?

Ik heb zelf twee verklaringen kunnen bedenken.
Oftewel mijn webmail geeft mijn adresboek door aan facebook, iets wat ik onwaarschijnlijk acht, maar het is mogelijk aangezen ze sinds kort wel functies van facebook hebben geimplementeerd , maar dan zou je toch op zijn minst lid moeten zijn en die functie aanzetten.

Wat ik waarschijnlijker acht is dat facebook het e-mail adres wat zij opgegeven krijgen door degene die je invite opslaan en door een database met gegevens van henzelf halen om zodoende een soort van profiel van je te maken zonder dat je aangemeld bent.
In de e-mail staat bijvoorbeeld ook wie mij in het verleden ook al eens heeft uitgenodigd, dus ze bewaren die data al.
Nu is die ene persoon die ik kende alleen met voornaam op facebook aawezig, dus dat ontkracht al de theorie dat het adresboek van mijn webmail wordt doorgespeeld, want daar staat deze persoon met achternaam in, een corecte link is dan wel heel toevallig.
Ik weet wel dat deze persoon bij een van de geplaatste fotos op de profielpaginas mijn naam erbij heeft gezet omdat ik ook op die foto sta.
Blijkbaar slaat facebook dus elke naam die je ooit intypt op voor later gebruik en proberen ze e-mail die iemand waar dan ook gebruikt om iemand te inviten gelijk aan die data te matchen.
Hoe ze die andere persoon aan mij hebben kunnen linken weet ik niet, ik heb nog nooit het profiel gezien, misschien dat er ook een foto met mij erop of de groetjes ofzo bijstaan.

Heeft iemand hier ervaring mee/gedachten over?

Als dit werkelijk zo werkt, vind ik het eigenlijk best grof. Je bent niet eens lid en ze bouwen al een soort profiel van je op. Ze weten natuurlijk niet of hun info juist is, zolang je je niet aanmeld, maar het geeft te denken..
Reacties (11)
16-03-2010, 10:06 door Anoniem
Je bent niet eens lid en ze bouwen al een soort profiel van je op.
Wen er maar aan.... Dit is de toekomst.
Google is al jaren bezig met dit soort praktijken en ook bij hun hoef je geen "lid" te zijn.
16-03-2010, 14:02 door Anoniem
zo gaat het al jaren ze weten bijna alles over je ook op straat ,dus echt veilig zijn wij niet meer .op google kan je zo zien waar iemand woont ook kunnen ze zien waar je geweest bent met je auto .en wat je uitgegeven hebt en waar niet normaal meer.
16-03-2010, 15:26 door Anoniem
Ik denk dat het zo werkt:
Zodra iemand zich aanmeldt (een van je "vrienden") en de optie gebruikt om z'n hele adres boek (waar jij dus ook in staat) in facebook te laden onthoud die dat zodat hij zo'n match ooit in de toekomst nog kan maken als je toch facebook lid wordt.

Zodra jij dus ooit (met dat e-mail adres) in aanraking komt met facebook kan hij opvragen wie er ooit naar jou gezocht heeft, grote waarschijnlijkheid dat dat dus vrienden/bekenden van jou zijn.

Ik stelde me laatst precies dezelfde vraag en dat leek me de enige mogelijkheid (naast het feit dat een e-mail provider je adresboek zou kunnen doorspelen)
16-03-2010, 15:50 door Anoniem
Nou ik kan het sterker melden :

Probeer maar is met een nieuw aangemaakt email account. Maar maar is een blabla@gmail.com oid. aan gewoon een test mail adres.

Ga vervolgens naar facebook en maak een nieuw account. Dit allemaal met namen die nooit aan je gelinkt kunnen worden. Gevolg -> Nog steeds een hele groep "people you might know"

Volgens mij gaat het dus op IP.
16-03-2010, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ik kan het sterker melden :

Probeer maar is met een nieuw aangemaakt email account. Maar maar is een blabla@gmail.com oid. aan gewoon een test mail adres.

Ga vervolgens naar facebook en maak een nieuw account. Dit allemaal met namen die nooit aan je gelinkt kunnen worden. Gevolg -> Nog steeds een hele groep "people you might know"

Volgens mij gaat het dus op IP.


Geoip.dat. en anders staat er vast wel wat info van je in een of andere database die aan " people you might know" gekoppeld.
17-03-2010, 11:44 door Anoniem
die twee vrienden hebben hun adresboek laten scannen door facebook op zoek naar mogelijk contacten .. fb gebruikt die scandata blijkbaar en stuurt zelf suggestieve invites ..simpel toch
17-03-2010, 18:14 door Anoniem
Daar moet dan de éne of andere organisatie zich maar mee bemoeien in de zin van als uw gegevens zonder uw medeweten op facebook, twitter, myspace, netlog en die andere (A)sociale diensten dat ze die diensten torenhoge boetes opleggen zodat ze wel ff nadenken voor ze iederéén die er NIET op vraagt zomaar te gaan vermelden in hun bestanden.
De vraag is dan weer, wie gaat zich daar mee bezighouden?¿
Ik moet er niet van weten van die diensten, niemand ter wereld hoeft te weten met welk wagentje ik rijd laat staan hoe mijn leuk achtertuintje eruit ziet...of mijn lief, djeezes...
18-03-2010, 08:04 door Anoniem
@ Anoniem,

Nee zo werkt dat niet. Hoe verklaar je dan bijvoorbeeld als je een facebook account aanmaakt met een net nieuw gemaakt email adress + namen die nooit aan je gekoppeld kunnen worden dat facebook vervolgens toch niet even de "people you might know" weet

Ze kunnen beter iets neerzetten van "we know that you know these people , so we've added them to youre list"
18-03-2010, 12:02 door Anoniem
"De twee mensen die ik kende konden elkaar echter onmogelijk kennen of in hun vriendengroep hebben; hun enige connectie met elkaar is via mij. Hoe is dit mogelijk? "

Waarschijnlijk hebben jullie gemeenschappelijk vrienden, op basis waarvan men concludeert dat de kans dat je hen kent vrij groot is. Ik zie ook steeds collega's opduiken als suggestie, aangezien we gemeenschappelijke contacten hebben. Daarnaast kan het zijn dat je je adresboek van bijvoorbeeld hotmail hebt ingeladen, en dat ze je voorstellen om contacten die wel in je adresboek zitten, maar nog geen Facebook contact zijn toe te voegen.

"Oftewel mijn webmail geeft mijn adresboek door aan facebook, iets wat ik onwaarschijnlijk acht, maar het is mogelijk aangezen ze sinds kort wel functies van facebook hebben geimplementeerd , maar dan zou je toch op zijn minst lid moeten zijn en die functie aanzetten. "

Dat kan, maar alleen als je daar zelf toestemming voor geeft. Ook moet je vanzelfsprekend lid zijn.

"Ze kunnen beter iets neerzetten van "we know that you know these people , so we've added them to youre list" "

Vreemde suggestie. Immers bepaal je zelf wie je wel of niet wilt toevoegen.

"Als dit werkelijk zo werkt, vind ik het eigenlijk best grof. Je bent niet eens lid en ze bouwen al een soort profiel van je op. Ze weten natuurlijk niet of hun info juist is, zolang je je niet aanmeld, maar het geeft te denken.. "

Ik vind er niets grofs aan. Informatie wordt alleen verzameld indien je lid bent. Wel kan het zijn dat anderen toestemming geven om hun adres boek in te laden waar je gegevens in staan. Indien je daar bezwaar tegen hebt, dan kan je beter deze personen daarop aanspreken.

Het feit dat een website als Facebook informatie bijhoudt is niet meer dan logisch; immers is dat nodig voor het systeem, en het is tevens hun bron van inkomsten. Heb je hier geen behoefte aan, schrijf je dan niet in op zo'n website en houdt in je achterhoofd dat 'gratis' diensten niet bestaan - er staat altijd een tegenprestatie tegenover, en een bedrijf als Facebook kan zonder inkomsten geen diensten leveren.
24-03-2010, 09:01 door Anoniem
Ik vind dat er een mogelijkheid moet bestaan via een knop of iets dergelijks zodat mensen die de pest hebben of er totaal gen boodschap aan hebben die (A) sociale netwerken kunnen bannen of volledig blokkeren.

Er zou zowiets bestaan als dit, maar of dit werkt geen idee. (eens uittesten binnenkort)

http://www.plevna.f9.co.uk/social-networking/block-myspace-and-block-bebo.htm
24-03-2010, 15:52 door Anoniem
Even meedelen dat het programma waar ik hierboven gewag over maakte werkt maar...niet echt voor de pc leek is daar het in een stealth mode draait en als je het wil ongedaan maken ff moet gaan zoeken naar de uninstaller die in de map van het geïnstalleerde programma onder uw C:\ zit en je kan het hele zootje maar uninstallen als je bij de installatie een password opgaf en de wie de gebruiker van de pc is admin of naam gebruiker en zo...
Het laat her en der in het register ook nog wat rommel achter. (jv16 power tools is er handig voor)
Ook bij mapoties even verborgen mappen en bestanden openzetten en daar staan ook nog enkele verwijzingen naar het programma die weg mogen dan.
Het kan veel dingen blokkeren zoals poker sites rommel en zo myspace, twitter, facebook.
Voor diegenen die daar dus de pest aan hebben héhé.
Voor wie het wil uitproberen systeemherstel bestandje maken is geen overdreven optie.
Dit waren zowat mijn bevindingen met dat programma.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.