image

Europees cameratoezicht aan banden

woensdag 17 maart 2010, 11:16 door Redactie, 4 reacties

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) heeft vandaag regels voor cameratoezicht in de EU afgekondigd. Het gaat om verschillende richtlijnen die beschrijven hoe Europese instellingen videosurveillance op een verantwoorde wijze kunnen toepassen. Zo moet eerst de noodzaak voor cameratoezicht worden geëvalueerd. Wie toch camera's ophangt, moet dit op een manier doen die geen gevolgen heeft voor privacy en andere fundamentele rechten. De richtlijnen gelden voor zowel bestaande als toekomstige systemen. Elke instelling krijgt tot 1 januari 2011 de tijd om zich aan de regels te conformeren.

"Er staan hier fundamentele rechten op het spel, zoals het recht op privacy op de werkvloer. De reden om camera's te installeren en hoe te gebruiken moet dan ook niet alleen op beveiliging zijn gebaseerd", zegt assistent EDPS Giovanni Buttarelli. Beveiliging moet volgens hem worden afgewogen tegen het fundamentele recht van een individu. "Daarbij hoeven fundamentele rechten en beveiliging elkaar niet uit te sluiten."

De richtlijnen zijn deels flexibel. Zo mogen instellingen hun eigen systeem ontwerpen, maar moet het wel aan de databeschermingswetgeving voldoen. Volgens Buttarelli moeten instellingen databescherming niet als last zien of iets als dat ze alleen maar hoeven af te vinken. "Het moet onderdeel van de cultuur zijn."

Reacties (4)
17-03-2010, 14:33 door Anoniem
Goede zaak, het begon een wildgroei van allerlei locale regeltjes te worden. Eens zien of we zaken zoals ze dat in Mechelen willen gaan doen kunnen stoppen, of terugdraaien. http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1038167/2009/12/05/Bart-Somers-zet-27-camera-s-rond-Mechelen.dhtml
17-03-2010, 21:16 door Anoniem
hahahah,


de eerste stap om mensen hun mobiele camera af te nemen.........en wij roepen in koor "een goede zet"


Het Orakel
18-03-2010, 18:40 door spatieman
* dan mogen de gemeentes hun cam shit maar weg halen, ik voel me niet alleen onveiliger, maar mijn privacy wordt ook genaaid *
19-03-2010, 08:48 door VanderBoy B
Jongens, camera's zijn écht onschuldig in vergelijking met het uprukkende rfid. De combinatie daarentegen is perfect!! Dus als we iets moeten kanaliseren dan is dat rfid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.