image

Twijfels over Twitter link-monitoring

woensdag 17 maart 2010, 11:37 door Redactie, 5 reacties

Twitter gaat links in privéberichten op kwaadaardige sites monitoren, maar er zijn veel twijfels over de uitvoering. De microbloggingdienst kondigde vorige week aan dat het de inhoud van uitgewisselde links gaat controleren en vervolgens met de eigen twt.tl dienst verkort. Twitter fungeert in dit geval als een soort proxy.

Het is echter onduidelijk wat er gebeurt als de gebruiker op een link klikt die kwaadaardig is. "Ik vermoed dat de gebruiker een soort waarschuwing ontvangt die hem vertelt dat de opgevraagde site kwaadaardig is en hij die niet moet bezoeken", zegt Maxim Weinstein van Stopbadware.org. Hij gaat niet in op de afweging tussen beveiligingsvoordeel en gevolgen voor de privacy. "Dat laat ik aan anderen over." Het gaat Weinstein om wat gebruikers en webmasters van het nieuwe systeem leren.

Leerzaam
Blokkeert Twitter de gehele URL, waarschuwt het gebruikers, kunnen die de waarschuwing negeren? krijgt men te zien om welke website het gaat? Allemaal vragen waar een antwoord op ontbreekt. De waarschuwing is volgens Weinstein een leerzaam moment om gebruikers over het gevaar van kwaadaardige websites te onderwijzen. "En wat als het mijn site is die geblokkeerd wordt, omdat die zonder mijn medeweten gehackt is?" Hoe staat het met de informatievoorziening aan deze gebruikers en krijgen die te horen hoe ze het kunnen oplossen. Aangezien Twitter details achterhoudt, blijft het wachten tot de nieuwe dienst van kracht wordt.

Reacties (5)
17-03-2010, 12:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-03-2010, 12:17 door Skizmo
(overigens ook een privacy issue als het continu naar huis belt)
Iets dat Windows volgens mij iedere dag doet.
17-03-2010, 13:53 door D0rus
Door Skizmo:
(overigens ook een privacy issue als het continu naar huis belt)
Iets dat Windows volgens mij iedere dag doet.
Iets wat elk fatsoenlijk op internet aangesloten programma doet, als het gaat om het installeren van (security) patches kun je niet vaak genoeg naar huis bellen. Anders wordt het als hierbij ook allerlei informatie meegestuurd word anders dan het versie nummer van het programma (en ook dat schaalt van onschuldig: IP, gebruikers id, tot minder onschuldig: gebruikers statestieken, toetsaanslagen, wachtwoorden etc.).
17-03-2010, 15:24 door Knight Of The Post
Door D0rus:
Door Skizmo:
(overigens ook een privacy issue als het continu naar huis belt)
(...).
Iets wat elk fatsoenlijk op internet aangesloten programma doet, (...)
Echter wel enkel en alleen op mijn verzoek hoop ik dat je bedoelt?
Want voor een monitoring service vind ik dat je maar gewoon moet betalen, ligt een beetje aan de aanbieder maar dan mag je ook gewoon de verzamelde gegevens inkijken.
17-03-2010, 16:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.