image

Computerwinkel verdient fortuin aan nep-virusscanners

vrijdag 26 maart 2010, 11:59 door Redactie, 6 reacties

Nep-virusscanners leveren cybercriminelen jaarlijks honderden miljoenen euro's op, maar het zijn niet de enige die van scareware profiteren. Een van de beruchtste verspreiders van scareware was het Oekraïense bedrijf Innovative Marketing Ukraine (IMU). Het verdiende zoveel aan het verspreiden van nep-virusscanners, dat het de honderden werknemers een goed salaris betaalde en zelfs een echte helpdesk exploiteerde. IMU was gevestigd in een echt kantoor, inclusief een HR-afdeling, IT-personeel en callcenter om "klanten" gerust te stellen. Voor de beste werknemers waren er bonussen beschikbaar. De zaken gingen goed, totdat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) er vorig jaar een eind aan maakte en het bedrijf werd ontmanteld.

Fortuin
Cybercriminelen zouden jaarlijks meer dan 400 miljoen euro met nep-virusscanners verdienen. "Maar als je de kosten meerekent van consumenten die hun computers vervangen of laten repareren, is de totale schade veel groter", zegt Ethan Arenson van de FTC. Het verwijderen van scareware is een melkkoe voor Geek Choice, een Amerikaanse computerwinkelketen. Het bedrijf rekent tussen de 100 en 150 dollar voor het verwijderen van infecties. Dertig procent van alle aanvragen die het bedrijf krijgt, gaan hierover. "De afgelopen maanden is het aantal scareware aanvallen gegroeid", zegt Geek Choice CEO Lucas Brunelle. "Er verschijnen geavanceerde varianten die tegen veel virusscanners bestand zijn."

Ook anti-virusbedrijven verdienen aan de scareware-epidemie. Zo rekent Symantec honderd dollar voor het verwijderen nep-virusscanners. Dit tot grote woede van een klant, die Norton Anti-Virus gebruikte, maar de virusscanner miste de scareware. "Je miste het virus en nu vraag je honderd dollar om het te fixen", zegt een verbijsterde Charlotte Vlastelica.

Helpdesk
Uiteindelijk klaagden meer dan duizend mensen bij de FTC over de scareware van IMU. De helpdesk van het bedrijf adviseerde klanten die problemen hadden om hun echte virusscanner uit te schakelen. Ook stelden ze mensen gerust, zodat die het afgeschreven bedrag niet zouden storneren. Het succes tegen IMU is uitzonderlijk. De meeste aanbieders van scareware bevinden zich in landen waar dit soort praktijken zijn toegestaan of de overheid de andere kant opkijkt.

Reacties (6)
26-03-2010, 13:42 door Anoniem
Wtf symantec, ze zouden dat gratis moeten doen..
26-03-2010, 14:46 door Anoniem
Dan weet je het hè Dumpen die rotzooi van Symantec[Norton] ik las laatst ook al dat ze zelf een ROOTKIT hadden ingezet, het blijft waardeloos die Symantec,ik denk dat je beter over kan stappen op NOD32 Antivirus van Eset of Kaspersky Antivirus of G-data Antivirus alledrie iniedergeval beter in het detecteren en verwijderen van malware.
26-03-2010, 16:10 door Anoniem
Of gewoon overstappen naar MSE, en geen troep openen en/of opzoeken?
27-03-2010, 14:58 door Anoniem
Ahhh, die arme Windows gebruikers ......
30-03-2010, 17:02 door Anoniem
het is weer zo ver gebruik anders de gratis virusscanner van avast
19-05-2010, 14:04 door Anoniem
Je kunt ook gewoon een GOED besturingssysteem gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.