image

6,5 miljoen computers met Conficker besmet

maandag 29 maart 2010, 16:51 door Redactie, 1 reacties

Vorig jaar hield iedereen de adem in voor 1 april, de dag dat Conficker.C actief zou worden, maar er gebeurde uiteindelijk niets. De worm zou op die dag mogelijk instructies voor de volgende fase van de aanval ontvangen, met als gevolg een ware mediahype. Toch resulteerde dat er niet in dat het aantal Conficker infecties sterk afnam. Nog altijd zijn 6,5 miljoen computers met de worm besmet.

Het gaat dan om voornamelijk de A en B varianten van de worm. De C-variant, die een P2P-methode gebruikt om zich te verspreiden, is het afgelopen jaar langzaam uitgestorven. Op het hoogtepunt waren er nog zo'n 1,5 miljoen infecties, maar inmiddels is het aantal onder de 220.000 gekomen. Dat duidt er volgens virusbestrijder Symantec op dat sommige gebruikers wel actie ondernemen om de C-variant te verwijderen. Het botnet werd uiteindelijk kort gebruikt voor het verspreiden van nep-virusscanners en spam, maar daar bleef het bij.

Waakzaam
Orla Cox, security operations manager, merkt op dat de besmette machines nauwlettend door opsporingsdiensten in de gaten worden gehouden. Teveel aandacht kan ervoor zorgen dat de criminelen achter Conficker de stekker eruit trekken. "De industrie en opsporingsdiensten zijn waakzaam, maar de 6,5 miljoen geïnfecteerde PC's zijn net als een geladen pistool, dat wacht om af te gaan." De beveiliger maakte onderstaande video die de ontwikkeling van Conficker samenvat.

Reacties (1)
29-03-2010, 22:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.