image

Miljoenen Britten moeten nieuwe router kopen

zondag 4 april 2010, 18:47 door Redactie, 28 reacties

De Britse overheid neemt in de strijd tegen illegaal downloaden een nieuwe wet aan, waardoor miljoenen Britten een nieuwe router moeten kopen. Wie toch een kwetsbare router blijft gebruiken, waarmee vervolgens auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gedownload, staat zware boetes te wachten. Naar alle waarschijnlijk gaat het Britse Parlement woensdag met een nieuwe wet akkoord, waardoor burgers voor het via hun internetverbinding gedownload materiaal verantwoordelijk zijn. Met name consumenten van wie de router alleen WEP-encryptie ondersteunt, moeten upgraden.

Schandalig
Volgens internetprovider Talk Talk gaat het om 20% van de Britse huishoudens, die zo'n 80 euro voor een nieuwe router moeten uitgeven. In totaal zouden acht miljoen Britten via een onbeveiligde internetverbinding surfen, waarbij het zeer eenvoudig te kraken WEP als onbeveiligd wordt aangemerkt. Mochten anderen de verbinding gebruiken om illegaal films en muziek te downloaden, dan kan de eigenaar een boete van vele honderden euro's krijgen.

"Het is schandalig dat gebruikers voor verbeterde beveiliging moeten betalen, om zo het falende business model van een industrie te redden die hardnekkig weigert om met de tijd mee te gaan", zegt Talk Talk topman Andrew Heaney. De nieuwe wet heeft ook gevolgen voor aanbieders van publieke WiFi-netwerken, bijvoorbeeld in hotels en cafés. Ook zij moeten ervoor zorgen dat gebruikers geen illegaal materiaal downloaden.

Reacties (28)
04-04-2010, 19:41 door cyberpunk
Een nieuwe WiFi router dus, of begrijp ik dat verkeerd? Verder lijkt het ook maar een eerste stap te zijn in het controleren van wat die gebruikers allemaal binnenhalen met hun (beveiligde) internetverbinding. Big Brother is watching?
04-04-2010, 20:23 door Anoniem
Dit gaat mij echt boven de pet,dit is echte bemoeizucht van de Britse overheid naar de Britse burger toe.
Je kan toch niet zomaar verplichten de mensen een nieuwe router te kopen die het goed doet?.
Zeker niet als het iemands zijn eigen eigendom is.
Als hij in bruikleen is,zou de internetaanbieder een nieuwe router ter beschikking moeten stellen,die misschien wel aan de nieuwe Britse wet gaat voldoen.
Maar goed des al niet te min gaat deze Britse wet mij te ver,ik heb echt met de Britten te doen.
Hopen maar dat hij toch af gaat ketsen.
04-04-2010, 20:25 door Anoniem
Ik dacht dat 1 april al voorbij was...
04-04-2010, 20:44 door Anoniem
En hoeveel van die mensen weten dat van hun eigen router? Iedereen die weet wat voor router hij heeft en wat hij kan heeft meestal al een veilige router gekocht.
04-04-2010, 21:00 door Anoniem
Daar gaat een samenleving met overal wifi ;-)
Betekend dit overigens ook dat providers verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun klanten, en dus ook de leveranciers van hardware voor de providers verantwoordelijk voor de dataoverdracht van hun apparatuur ?

Kan me niet voorstellen dat in een rechtzaak zo'n wet lang stand houdt.
04-04-2010, 21:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 21:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 21:42 door Anoniem
Begrijp ik het verkeerd, of mis ik iets, maar wat zal zo'n goede versleuteling helpen aan het niet illegaal downloaden van software?
04-04-2010, 22:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 23:00 door Anoniem
Politici en verstand van de onderwerpen waarover ze beslissen: het gaat niet samen.
04-04-2010, 23:12 door Ina Ninck
Belachelijk, mismanagement. De aanbieders moeten worden aangepakt, bij de bron dus.
@unaniem, inderdaad, wat is illegaal?
04-04-2010, 23:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 01:04 door Anoniem
Interesanter is machines van bedrijven. Als die gehacked worden en er worden warez mee verspreidt, zijn de bedrijven dan aansprakelijk?
05-04-2010, 03:50 door Skizmo
Door unaniem:
Door unaniem: Lief dat er even omgerekend wordt.

Het ontgaat me alleen waarom er routers/ MODEMs, - want zo heten die dingen (de rest zit er dan in :P ) - geregeld moeten wroden.

-- ik kom morgen wel terug; m'n hoofd is niet helder genoeg om te schrijven wat ik nu zo vreemd vind.


Dat een fabrikant die 'universeel' spul produceert voor deze aangepaste dingen moet zorgen;
Jezelf quoten... dat is pas leuk.
05-04-2010, 03:51 door Skizmo
Door Anoniem: Ik dacht dat 1 april al voorbij was...
In engeland is het iedere dag 1 april ;)
05-04-2010, 09:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 11:44 door Anoniem
Door cyberpunk: Een nieuwe WiFi router dus, of begrijp ik dat verkeerd? Verder lijkt het ook maar een eerste stap te zijn in het controleren van wat die gebruikers allemaal binnenhalen met hun (beveiligde) internetverbinding. Big Brother is watching?

Eigenlijk elke router waarmee je kan spelen.
Als je van buitenaf dat ding kan hacken en 'm als proxy laat werken is de eigenaar vast ook spreekwoordelijke "de lul".

En Oma snapt het ding toch al niet, laat staan dat ze kan hard maken dat niet zij, maar de buurman aan het downloaden is.
05-04-2010, 13:26 door Anoniem
Het is nu maar wachten tot deze regels een gemeen goed worden in de rest van europa, het is een hele makkelijke stap dus dat gaat er in als koek bij de overheid.
En dan is er inderdaad nog de vraag wat is precies: illegaal materiaal?
Want na een vrolijke "WHAHAHAHAHAHAaahaa"is dit wel degelijk een goede vraag, er is een heleboel waarvan iedere weldenkend mens weet dat het illegaal is maar er is ook een "freeware"circuit van muziek, boeken e.d. wat dus wel legaal is zonder dat het verschil altijd duidelijk te zien is.
Wat als je een aflevering van een serie download of een sportwedstrijd omdat je de uitzending gemist heb, illegaal? of toch weer wel een beetje legaal want hij is wel vrijelijk beschikbaar geweest op TV maar net op een moment dat je er niet was.
Folders van produkten zijn vrij op te halen maar bevatten vaak wel copyright, mogelijkheden zat om iemand op te hangen.

Zoals kardinaal Richelieu al zei:

If you give me six lines written by the hand of the most honest of men, I will find something in them which will hang him.
05-04-2010, 13:33 door spatieman
ik neem aan dat ze een WIFI router bedoelen.
lijkt me zot ,dat je een nieuwe router moet kopen, als je er een los wifi brik achter hebt hangen.
nouja, de meeste gasten doen zich niet eens de moeite om het standaard wachtwoord te veranderen.
05-04-2010, 16:20 door Anoniem
Volgens mij veranderd er niet zo heel veel door deze wet, of ik begrijp het verkeerd natuurlijk :-)

Wat ik begrijp is dat ze je verantwoordelijk stellen voor wat er via jou internet verbinding op internet gedaan wordt, iets wat naar mijn mening nu ook al deels zo is.
De conclusie met nieuwe modems kopen vind ik dan ook wat kort door de bocht, als jij namelijk het risico aanvaard dat iemand via jou wifi wat binnen haalt zal niemand je tegen houden. Wil je dat risico niet lopen kan je wifi uitzetten of inderdaad een nieuw modem kopen. Wel gaat het volgens mij verder dan alleen wifi, als jij een tor exit node draait waarover illegale dingen gedaan worden heb je ook een probleem.

(De discussie wat legaal/illegaal is probeer ik subtiel te vermeiden :-) )
05-04-2010, 18:43 door Anoniem
Zal Fon, van de Fonera modems leuk vinden, en de verschillende andere platformen die bepaalde diensten bieden ook. En een fonera kost toch al gauw zo'n 80 pond. Ook google, ebay en andere partijen die daarin geinvesteerd hebben zullen er blij mee zijn.

Het hele: jij mag mijn wifi verbinding gebruiken want ik vind het ook prettig als ik die op een andere locatie van een ander mag gebruiken -idee gaat hiermee naar de klote. Ik heb hier 2 SSID's. 1 voor mezelf, en 1 voor de mensen uit de buurt.

Wat een ander doet op mijn aansluiting is niet mijn verantwoording, net als een provider niet verantwoordelijk is voor wat ik doe.

Zal lekker zijn hey... ga ik de supermarkt in, jat ik een product, wordt de supermarkteigenaar aangeklaagd door (zeg even heineken) heineken, omdat ik een biertje gegapt heb.... Of een kroeg eigenaar, of.... noem nog eens 10000 dingen op.

Het moet niet gekker worden.

Wanneer krijgen mensen in de politiek nou eens een schop onder hun h*l of een ECHTE straf voor als ze stomme dingen beslissen die de hele maatschappij beinvloeden op een negatieve manier?
05-04-2010, 20:31 door Anoniem
Jammer genoeg stemmen de meeste mensen met net zoveel gebrek aan verstand als waarmee ze hun routers beheren... en dus krijgen we dit soort wetgeving, waarbij de brave burger blij knikt: goed dat die illegale downloaders worden aangepakt. Tot hij de klop op de deur hoort.... maar dan is het te laat. En zijn medeburgers zullen niet voor hem opkomen, want als hij gepakt wordt, zal hij wel iets verkeerds gedaan hebben.
05-04-2010, 20:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-04-2010, 07:45 door Anoniem
Leuk,

Nu een nieuwe router om van wep af te komen.
En over een jaartje weer een nieuwe om van IPv4 af te komen? :)
Want de meeste routers van nu snappen IPv6 nog niet, en de low budget merken die veel mensen kopen zijn weer niet zo sterk in firmware updates...

Het houdt de routerverkopers lekker bezig zo ;)
06-04-2010, 09:02 door Anoniem
Door unaniem:
Door Peter V: En wat is precies: illegaal materiaal? Staat dat er soms bij of zo?

WHAHAHAHAHAHAaahaa

Unaniem, die vraag is niet zo belachelijk. In NL is momenteel het downloaden op zich niet verkeerd. Wanneer ik het van een eigen opslag doe, mag het dus. Het UPloaden mag niet, maar voor eigen gebruik en alleen voor mezelf beschikbaar hebben wel.

Wanneer je via een wet iets verbied, moet het wel heel duidelijk zijn wat je bedoelt.
06-04-2010, 14:13 door Anoniem
Dit zou dus wel betekenen dat op het moment dat je een onbeveiligde AP hebt, dat je dan niet verantwoordelijk gehouden kan worden (behalve in Engeland dus) voor wat ermee gebeurd.

Mooi.

Men neme een apart VLAN, plugge er een AP in zonder versleuteling, configureerd de router om er paketten met die tag te accepteren (alleen van/naar het Internet), et voila, juridische aansprakelijkheid is nietig.
07-04-2010, 17:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.