image

Terreurbestrijding kost burger 600 euro per jaar

vrijdag 9 april 2010, 11:13 door Redactie, 10 reacties

Ook op het gebied van veiligheid en terrorisme wil de overheid bezuinigen, zo blijkt uit het rapport van de brede heroverwegingswerkgroep. Dit jaar wordt er 10,3 miljard euro aan het onderwerp uitgegeven. De werkgroep kreeg als taak om voor twee miljard aan besparingsmogelijkheden te zoeken. De kosten van veiligheid en terrorisme zijn het afgelopen decennium sterk gestegen, tot ongeveer 600 euro per inwoner per jaar. Dat komt deels door een sterke toename van Europese regelgeving waar Nederland aan moet voldoen, zoals bij de beveiliging van de burgerluchtvaart en het grenstoezicht.

Ook de opkomst van het terrorisme, volgens de werkgroep in het bijzonder dat van de extremistische islam met aanslagen in de Verenigde Staten, Madrid en Londen, heeft tot extra uitgaven geleid in vooral de inlichtingendiensten en de coördinerende voorzieningen, waaronder de instelling van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Perceptie
De werkgroep stelt verder vast dat de persoonlijke veiligheidsbeleving er beter op is geworden, maar dat burger de samenleving als geheel nog als onverminderd onveilig ervaart. "Een mogelijke verklaring kan zijn dat veel aandacht vragende incidenten en meer aandacht voor gevoelens dan voor feiten leiden tot het beeld bij publiek, media en politiek dat het niet goed gaat met de veiligheid in ons land."

Daarbij wordt verwezen naar "Weer een misdaadparadox" van Karin Wittebrood en Lonneke van Noije. “De paradox tussen het feit dat de criminaliteit afneemt en het idee dat dit niet zo is, is zo bezien weinig verrassend. De bevolking maakt zich zorgen, politici lopen zich het vuur uit de sloffen om niet van onverschilligheid of passiviteit beticht te worden, de media houden het vuurtje
gaande en stoken het zo nu en dan verder op.”

Volgens de werkgroep blijven de verwachtingen over wat de overheid moet doen daarmee onverminderd hoog. "Zo maakt – zoals vermeld – nauwelijks nog iemand zich echt zorgen over terroristische aanslagen, maar meent de helft van de bevolking dat de overheid daartegen ‘niet daadkrachtig’ optreedt."

Besparen
Om de uitgaven terug te dringen, deed de werkgroep verschillende voorstellen, zoals het samenvoegen van (delen van) het ministerie van BZK en het ministerie van Justitie. Ook roept men op tot een betere samenwerking tussen de AIVD en de MIVD. Het gaat onder andere op het terrein van Sigint (signals intelligence, een shared service), en het weghalen van de overlap tussen de analysetaken van de diverse betrokken instanties. Daarnaast kan een vermindering van het aantal vertrouwensfuncties en veiligheidsonderzoeken tot verdere besparingen leiden.

Reacties (10)
09-04-2010, 11:26 door Erwtensoep
"De werkgroep stelt verder vast dat de persoonlijke veiligheidsbeleving er beter op is geworden, maar dat burger de samenleving als geheel nog als onverminderd onveilig ervaart. "Een mogelijke verklaring kan zijn dat veel aandacht vragende incidenten en meer aandacht voor gevoelens dan voor feiten leiden tot het beeld bij publiek, media en politiek dat het niet goed gaat met de veiligheid in ons land."

Of misschien omdat ze het idee krijgen dat ze eerder bang moeten zijn voor de overheid dan voor terroristen...
09-04-2010, 11:54 door Anoniem
Het probleem is dat we bang worden gemaakt door de media. Als je s'avonds de TV aanzet krijg opsporing verzocht, de politie in aktie, rescue 911, steven zigal als plisie en dat soort rommel.

Dat is in America zo en dat wordt sinds enkele jaren ook in Nederland zo gedaan. Daardoor ontstaat een onveilig gevoel. Je wordt geconfronteerd met zo veel negativiteit die je in het dagelijkse leven eigenlijk niet zou tegen komen.

In sommige staten in America is daar ook onderzoek naar gedaan. Iedereen is bang en koopt een wapen. Als de mensen wordt gevraagt of ze daadwerkelijk wel eens iets dergelijks hebben meegemaakt is het antwoord "nee".

bl33p
09-04-2010, 11:54 door Anoniem
Wat zit er dan in 'veiligheid en antiterrorisme?'. En wat niet? Is dat de hele keten politie, justitie, gevangenis, uitzetbedrijf en reclassering? Maar ook inlichtingendiensten, defensie kerntaken, MIVD? Zijn dat de 200.000 ambtenaren die 'waken over uw veiligheid?'. 600 euro per jaar voor antiterrorisme - hoe is dat opgebouwd? Elke agent in nederland gedurende 3 minuten per maand? Elke justitieadviseur voor 1% per jaar? Allemaal inschattingen over aannames. Nietszeggend rapport, loze becijferingen, voorstellen voor de haagse consumptie. Oftewel - zinloos, zoals het rapport ook bedoeld is. Stel je voor dat ze echt iets te bezuinigen kunnen vinden....
09-04-2010, 13:35 door spatieman
de enige tereur die er is, is wat afkomstig is van de overheid zelf.
09-04-2010, 13:49 door Anoniem
Inderdaad, de enige reden dat ik me de laatste jaren steeds onveiliger voel is omdat de overheid steeds meer macht krijgt, terwijl gewone burgers steeds minder privacy overhouden.
Iedereen weet dat terroristen nooit wezenlijke schade aan Nederland kunnen aanrichten, omdat het er simpelweg te weinig zijn. Gelukkig staat de overheid altijd klaar om de terroristen een handje te helpen bij het om zeep helpen van onze mooie open samenleving.

Piet
09-04-2010, 20:08 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is dat we bang worden gemaakt door de media. Als je s'avonds de TV aanzet krijg opsporing verzocht, de politie in aktie, rescue 911, steven zigal als plisie en dat soort rommel.
Helemaal mee eens.

Toen ik nog jong was, eind jaren '70/begin jaren '80, hadden we nog geen commerciële tv, geen internet en was de Telegraaf de enige grote krant die moorden en ongelukken liefst op de voorpagina zette. Kranten als het NRC en de Volkskrant maakten iets pas belangrijk als het ook werkelijk een grote impact had. Ergens in die periode begon me op te vallen dat sommige mensen heel bang waren om in het donker de straat op te gaan, het naburige Amsterdam maar gevaarlijk vonden etc., terwijl anderen daar totaal geen last van hadden. Omdat het verschil tussen de grote dagbladen me ook was opgevallen begon ik mensen, als ze die angst of het gebrek daaraan lieten blijken, te vragen welke krant ze lazen. De bangerikken lazen steevast de Telegraaf en de anderen steevast een andere krant, meestal NRC of Volkskrant. Dit heeft niet de kwaliteit van een gedegen onderzoek natuurlijk, maar ik zag mijn vermoeden dat het iets met elkaar te maken kon hebben volledig bevestigd worden. Angstig nieuws maakt mensen bang, iets wat eigenlijk aleen maar die zeldzame pechvogel treft wordt continu dichtbij gebracht. En angstig nieuws is sensationeel en verkoopt goed. Lastig om dat te doorbreken, er valt duidelijk geld te verdienen aan bangmakerij. Een samenleving die geld teveel met geluk verwart en daarom achter geld aanholt loopt mede hierdoor een verhoogd risico om een bange samenleving te zijn.
10-04-2010, 21:05 door Anoniem
De overheid is de gene waar mensen bang om kunnen zijn als het gaat om terreur! De mens angst inpraten terwijl de ergste criminelen bende de overheid zelf is. De mensen afperst,omkoopt,aftapt,besteelt, en nog meer dubieuze zaken op het geweten heeft staan. De overheid met al zijn Gestapo praktijken en propaganda technieken die het volk probeert te verdelen en bang te maken, zodat het volk niet hun kant op zal kijken. Ik hoop echt dat ik en andere nog een dag van omkeer gaan mee maken, dat de hele Nederlandse bevolking wakker word en verzet gaat bieden tegen de echte criminelen van dit land.
Want een overheid kan alleen bestaan als de burgers het toestaat.


Fugy
12-04-2010, 07:40 door Above
Door Anoniem: De overheid is de gene waar mensen bang om kunnen zijn als het gaat om terreur! De mens angst inpraten terwijl de ergste criminelen bende de overheid zelf is. De mensen afperst,omkoopt,aftapt,besteelt, en nog meer dubieuze zaken op het geweten heeft staan. De overheid met al zijn Gestapo praktijken en propaganda technieken die het volk probeert te verdelen en bang te maken, zodat het volk niet hun kant op zal kijken. Ik hoop echt dat ik en andere nog een dag van omkeer gaan mee maken, dat de hele Nederlandse bevolking wakker word en verzet gaat bieden tegen de echte criminelen van dit land.
Want een overheid kan alleen bestaan als de burgers het toestaat.
Fugy

Helemaal mee eens. Het volk blijft het maar accepteren omdat we verdeeld zijn. Verdeel en overheers.
Griekenland kan de burger ook voor opdraaien maar over de rest van de landen zoals Frankrijk wordt gezwegen want deze zijn ook failliet. De euro gaat vallen.
http://www.beursgorilla.nl/wat-als-frankrijk-failliet-gaat.asp

Nederland staat op 1 met de hoogste hypotheekschuld.
http://www.groningergezinsbode.nl/profile/HyperinflatieTulpenmanie/article159628.ece/nederland_is_koploper_hypotheekschulden
12-04-2010, 10:29 door Anoniem
Van de ruim 600 euro gaat maar een heel klein deel naar terreur, het grootste deel is gewoon bestrijding van criminaliteit en overlast. De kop van dit artikel pakt de lading van de cijfers niet.
13-04-2010, 09:36 door Anoniem
Door Anoniem: Van de ruim 600 euro gaat maar een heel klein deel naar terreur, het grootste deel is gewoon bestrijding van criminaliteit en overlast. De kop van dit artikel pakt de lading van de cijfers niet.

Klopt, wat dat betreft had de kop ook kunnen zijn 'Hondenpoep kost de burger 600 euro per jaar'.

Het valt me vaker op dat de redactie zich uitleeft met suggestieve koppen bij politieke onderwerpen waaruit een sterk anti overheid gevoel blijkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.