image

Google paranoïde over security na hackeraanval

woensdag 14 april 2010, 12:32 door Redactie, 7 reacties

De hackeraanval op Google heeft ervoor gezorgd dat de zoekgigant inmiddels "paranoïde" over security is en uiteindelijk alle werknemers op Chrome OS wil laten werken. Google CEO Eric Schmidt sprak tijdens Atmosphere evenement over de aanval door vermoedelijk Chinese hackers, wat de zoekgigant van plan is en hoe het er bij Google aan toe gaat.

"Toen we werden aangevallen hadden we met een morele vraag te maken. De meeste bedrijven zouden in verlegenheid zijn gebracht...wij besloten om mensen te waarschuwen. Er was bewijs dat mensenrechtenactivisten werden gevolgd, en er was daarna veel aandacht voor. We zijn niet op de details van de aanval ingegaan, maar uiteindelijk was het een lek in IE6", aldus Schmidt. Hij adviseert gebruikers om dan ook de laatste versie van zowel besturingssysteem als browser te gebruiken.

Chrome OS
Voor Google betekent dat uiteindelijk een migratie naar het eigen besturingssysteem. "We geloven dat de webplatformen die we het afgelopen jaar hebben gebouwd, inherent veiliger zijn." Schmidt doelt hierbij op Google Chrome en het Chrome besturingssysteem. In de tussentijd heeft Google de beveiliging van de huidige systemen verder aangescherpt.

Reacties (7)
14-04-2010, 13:51 door Anoniem
Prachtig. Wij van Google adviseren Google. Gelet op het feit dat het voor bedrijfsdoeleinden van Google zelf wordt gebruikt, is de phone-home neiging van Google software hier niet belangrijk. Vraag is alleen, of de browser die "inherent veiliger" is, bij dit soort aanvallen ook veilig genoeg is. Aangezien alle toekomstige aanvallers nu weten, dat Google Chrome gebruikt, hebben ze alle tijd en nut om gericht naar lekken te zoeken....

Beter zou het zijn om per periode een andere browser te gebruiken, zodat een lek dat in de een wel en de ander niet werkt, niet altijd tot het gewenste resultaat leidt.
14-04-2010, 14:00 door spatieman
....
laat maar.
14-04-2010, 19:59 door Anoniem
@eerste reacte

er is een wezenlijk verschil tussen:
"wij van wc-eend adviseren wc-eend"
en
"wij van wc-eend gebruiken ook daadwerkelijk wc-eend"

als een mega bedrijf als google ook daadwerkelijk intern op chrome OS gaat draaien met als uitgangspunt security.. dan denk ik niet dat dat een stunt is.

het uitgangspunt dat hackers dan op hun beurt massaal lekken gaan zoeken in linux/chrome OS omdat het opeens een groter marktaandeel heeft vliegt ook niet (eenden wel), ongeveer 70% van alle serieuze hardware zoals servers en embedded apparaten draaien al sinds jaar en dag linux/unix en die bakken zijn voor hackers een stuk interessanter dan die kantoor en thuis werkplekjes waar windows op draait.
maw, linux/unix als OS heeft zich al eeuwen bewezen als secure OS.

het feit dat werkstations dan ook nu pas met linux/unix varianten worden uitgerust is puur omdat de onderliggende lagen zo 'af' zijn dat ontwikkelaars pas nu echt veel tijd gaan besteden aan een gelikte interface... iets wat microsoft precies andersom heeft gedaan en ze dan ook met vaak enorme patches moeten komen om weer eens een fout by design te fixen.

maw, dat Windows is een beetje overbodig aan het worden... getuige ook daad grote bedrijven als macromedia, AMD, Intel, IBM, Oracle, Sun, Adobe etc.. etc.. hordes linux ontwikkelaars in dienst hebben.

wat Google hier dus doet en zegt klinkt mij dus allerminst als loze reclame stunt in de oren....

maar goed.. misschien heb je een heel goed argument wat ik over het hoofd zie.

ben benieuwd.
14-04-2010, 20:12 door Anoniem
Chrome is door native sandboxing wsl robuuster dan de meeste andere browsers.

Wat ik hier vooral interresant aan vind is dat die meteen een hele hoop capabele mensen op de google tools loslaat.
Mensen die de skills en de positie hebben om snel veranderingen door te brengen om gebruiks gemak te verhogen.
Een goede zaak lijkt me !
15-04-2010, 08:11 door Anoniem
serieuze hardware zoals servers en embedded apparaten draaien al sinds jaar en dag linux/unix en die bakken zijn voor hackers een stuk interessanter dan die kantoor en thuis werkplekjes waar windows op draait.[/quote]
Tegenwoordig zijn juist ook de accounts waar beheerders en werknemers met veel privileges gebruik van maken het interessants voor hackers. En die val je vaak aan via de werkplek waar ze op werken... en dat zijn in de praktijk toch vaak Windows werkplekken.
18-04-2010, 15:49 door Anoniem
Is het niet zo dat Google Ubuntu servers gebruikt?
20-04-2010, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Is het niet zo dat Google Ubuntu servers gebruikt?
Nee
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.