image

Minister wil snel slimme energiemeter invoeren

zaterdag 24 april 2010, 22:52 door Redactie, 53 reacties

De overheid wil de de slimme energiemeter, waarmee energieleveranciers zeer nauwkeurig het leefpatroon van burgers in kaart kunnen brengen, toch binnenkort landelijk invoeren. Vorig jaar besloot de Eerste Kamer dat burgers zelf moeten kunnen kiezen of ze een slimme meter gebruiken of niet. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft het wetsvoorstel voor invoering van de slimme meter aangepast en zal dat volgende week naar de kamer sturen.

Privacy
Volgens de Senaat maakt de slimme meter een inbreuk op de privacy van burgers, omdat de meters op afstand af te lezen zijn door het energiebedrijf. Van der Hoeven heeft de kritiek in haar voorstel verwerk. In de nieuwe wet kan de eindgebruiker een slimme meter weigeren, en ook zelf kiezen hoe vaak de meter wordt uitgelezen, zo maakte ze in het televisieprogramma Kassa bekend. In het voorstel van vorig jaar konden burgers die de meter niet wilden installeren wegens een economisch delict vervolgd worden en maximaal een half jaar gevangenisstraf krijgen.

Rechten
Op dit moment zouden er nog veel fouten worden gemaakt met de meterstanden, vooral wanneer mensen naar een ander energiebedrijf overstappen. Iets wat de slimme energiemeter zou moeten oplossen, aangezien die op afstand is uit te lezen. Oorspronkelijk waren ‘slimme meters’ bedoeld om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik, zodat men energie zou kunnen besparen.

Volgens de Consumentenbond is het echter niet vanzelfsprekend dat de slimme energiemeter tot energiebesparend gedrag van consumenten leidt. Daarnaast vond de Bond vorig jaar dat de slimme meter grove inbreuk op de meest fundamentele rechten van de mens maakte, namelijk het recht op respect voor privé-leven en gezinsleven.

Reacties (53)
24-04-2010, 23:25 door Anoniem
Ik snap hier niets van. Waarom worden deze meters ons nou weer door de strot geduwd?
Wat is het voordeel van deze meters voor de consument? Wat is er mis om de meterstanden via internet of post door te geven?

Ik zie alleen maar nadelen:
1. Het onding laten installeren (weer een dag thuis blijven)

2. Mijn gebruik kan per dagdeel beoordeeld worden door de energie leverancier. Weer een stukje privacy naar de maan.

3. Veiligheid: hoe zit dat met hackers? Was er in de VS vorig jaar niet een heel 'grid' lamgelegd door hackers?
25-04-2010, 01:02 door Anoniem
Uit niets blijkt dat de meter een oplossing is voor de doelen. Wel is duidelijk dat er veel haken en ogen aan de meters kleven, waar de consument de dupe van kan worden en zich er niet van bewust is. De slimme meters zijn bijvoorbeeld al geen oplossing voor het meterstanden probleem. Het gaat juist fout bij de verwerking, terwijl de juiste gegevens toch verstrekt zijn en soms zelfs bevestigd. Juiste standen en correcties worden vervolgens niet verwerk. Ook de consument wijzer maken is niet aangetoond. Wat wel is aangetoond dat behoorlijk wat meters slecht beveiligd zijn en zelfs te manipuleren zijn en een risico op privacy vormen, dus ook een flink financieel risico meebrengen. En bedent u eens wat het kost om die meters aan te schaffen, te installeren en te gebruiken. Het is vooral voor derden een slim instrument om geld mee te verdienen. Er is niks mis met de 'oude' meters, ze zijn zelfs veel robuuster. De minister kan beter energie steken in het verplicht verbeteren van de huidige processen en gedrag van de leveranciers en netbeheerders, waar het als gevolg van de vrije marktwerking en zelfregulering behoorlijk mis is gegaan, voor de zoveelste keer. Dat levert veel meer op en het bereiken kost vele miljoenen euro's en tijd minder.
25-04-2010, 02:10 door Anoniem
Burger protesteert heftig tegen spionage gedrag ( zowel door overheid als nu de energie leverancier )
Senaat is het er mee eens
Burger wordt zoals gebruikelijk buiten spel gezet en gewoon genegeerd
Overheid dramt eigen zin door
Wel vreemd dat er steeds minder vertouwen in de overheid is
Maar daar trekt diezelfde overheid zich geen bal van aan

En we gaan over tot de orde van de dag

PS dat nare gevoel wat u heeft, komt door dat u weer genaaid bent
25-04-2010, 05:52 door Anoniem
"In de nieuwe wet kan de eindgebruiker een slimme meter weigeren, en ook zelf kiezen hoe vaak de meter wordt uitgelezen"

Jaja, dat kennen we. En dan krijgen we een 'korting' aangeboden van de energiemaatschappij als je alles automatisch laat gaan. Wat erop neerkomt dat je extra betaald als je dat weigert en op hetzelfde prijsniveau blijft als je hiermee akkoord gaat.
25-04-2010, 07:27 door Anoniem
muv sociale huurders.
25-04-2010, 09:01 door Anoniem
Met deze meter kan men ook je elektra op afstand uitschakelen wanneer je betalings problemen hebt. Handig voor hun ze hoeven niet meer je huis binnen te gaan. Ik heb dit een keer bij mijn (ex) buren gezien hoe ze met politie begeleiding naar binnen gaan. (nee ik woon echt in een nette buurt)

Maar toen ik zelf van de nuon naar oxxio overstapte kreeg ik ongeveer naar een jaar ook de slimme meter geïnstalleerd. Er werd geen enkele keuze voorgesteld je kreeg dat ding gewoon. Nu ben ik weer terug naar de nuon maar de meter is gebleven en deze wordt nog steeds door oxxio in rekening gebracht voor 60 euro per jaar. Je kon hem uitlezen via internet maar omdat je geen klant meer bent is dat niet meer mogelijk waarmee je dus gelijk terug bent naar een domme meter want de informatie gaat alleen naar oxxio en voor de nuon moet ik weer een kaart invullen.

Dus mijn oude leverancier kan mijn verbruik van elektra en gas nog steeds volgen.
Ik denk dat ze hier nog werk van moeten maken dat een nieuwe leverancier ook de meter moet overnemen zodat je weer online je eigen verbruik kan volgen. Een beter oplossing is natuurlijk om thuis een live je verbruik te meten en deze op een lcd schermpje te presenteren zodat je meteen actie kan ondernemen wanneer je verbruik te hoog is. Dan denk ik aan een domotica systeem.
25-04-2010, 09:19 door Anoniem
wanneer kunnen we weer eens zelf onze dingen gaan regelen, en een eigen leven gaan leiden?

of geven we ons maar helemaal weg, laten we ons dragen, alles voor ons geregeld worden?


wanneer kappen we eens met het bedrijfsleven alles voor te laten doen, instanties, regeringen, besturingen...


het is allemaal leuk en aardig, maar gaat er iets mis dan zijn het de regeltjes en wetjes die bepalend zijn, en is geen aanspreekpunt meer, niks of niemand die er iets te zeggen heeft, we zijn allemaal slaven van die regels en wetten.
we zijn onderworpen aan het/een systeem dat boven ons zelf uit staat!

Lang leve de zorgmaatschappij, maak je daar maar alvast zorgen over, het gaat fout, gegarandeerd!

V1XX3N
25-04-2010, 09:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-04-2010, 10:07 door Anoniem
En die slimme energiemeter werkt wel op stroom, vind ik zelf niet zo slim.
25-04-2010, 10:28 door Anoniem
Yes kan ik eindelijk de website JATMAAR mijn vrienden netwerk beginnen, met keurige dienst om vie de meter te laten zien of je vrienden thuis zijn.
25-04-2010, 10:54 door Anoniem
Doe elk huishouden een zonnepaneel cadeau, dat levert veel meer op.

Maar nee een meter die moet besparen op meetkosten, indirect op energie kosten,
Diezelfde meter gaat je zonnestroom meten (ander tarief)

Kortom voor de leverende bedrijven leuk, werkelijke besparing voor consument?? Na eerst verbouwing meterkast, n dag vrij, n dag zonder stroom, n door m zelf betaalde meter.

De gemiddelde consument stapt tegenwoordig drie keer per week over van leverancier, dus dat gaat n hoop opleveren.
Wie maakt die fouten eigenlijk bij overstappen? Blech

Beetje vaag plaatje
25-04-2010, 11:15 door Anoniem
Ongeveer rond de tijd dat ik dacht Casema overging in Ziggo, is een medewerker van Casema veroordeeld, omdat hij info over digitaal TV-gebruik doorspeelde aan een inbreker. Heeft in de krant gestaan.
25-04-2010, 11:23 door Anoniem
Dus de energiebedrijven maken er een (administratief) potje van, en daarom moeten wij met zo'n meter opgescheept worden ? Klinkt niet echt zoals het zou moeten.

Van mij mag dat ding best "slim" zijn, zolang ik zelf de stand maar kan uitlezen en zelf bepaal wat en wanneer ik die gegevens naar de leverancier stuur. Maar ja, daar willen ze natuurlijk net weer vanaf.
25-04-2010, 11:36 door Anoniem
"Oorspronkelijk waren ‘slimme meters’ bedoeld om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik, zodat men energie zou kunnen besparen. "

Was dit het oorspronkelijke doel, of was dit eerder de uitleg waarmee men dacht de slimme meter het makkelijkst door te kunnen voeren, ongeacht de verdere doelstellingen ? Indien het enkel bedoelt was voor gebruikersgemak, dan had men nooit voorgesteld om weigering te beschouwing als economisch delict, waarbij de burger zelfs gevangenisstraf kon krijgen.
25-04-2010, 12:30 door Anoniem
Nou daar gaan we, en masse naar Groen Links dus .... http://www.privacybarometer.nl/
25-04-2010, 13:04 door cjkos
Ik zit eigenlijk het meest met dat 'weigeren', welk nut heeft deze wet dan? Er veranderd toch niets. Komt er in de wet dan ook een sanctie maatregel indien iemand weigert. Of is dit dan weer om de burger te beschermen? Ik kreeg laatst de energierekening van 2009 op de mat. Bijna de helft van de rekening ging rechtstreeks naar de regering middels de energiebelasting en de BTW (die ging over het totaal bedrag inclusief de energieheffing). Ik kan me niet voorstellen dat ze deze inkomsten willen verminderen.
25-04-2010, 13:07 door Anoniem
En zo wordt Nederland steeds meer een luxe gevangenis...
25-04-2010, 13:58 door Above
Ik snap de bezuinigingen niet. Dit jaar moet de burger weer meer gaan inleveren omdat de staat zeer hoge schulden heeft gemaakt. Nu willen ze de slimme meter doordrukken wat meerdere miljoenen euro's gaat kosten. Kunnen ze dit geld niet aan wat beters besteden om de burger tegemoet te komen?

Schijnbaar is er nog zat geld voor zinloze projecten dus waarom bezuinigen?

Gevonden!
Het Ministerie van Economische Zaken en de energiesector treffen op het moment voorbereidingen
om middels wetgeving de implementatie van slimme meters bij alle kleinverbruikers in Nederland te
starten. Rond 2015 moet deze implementatie voltooid zijn. Dit gaat gepaard met een massieve
investering van ca. Euro 1,5 tot 2 miljard.

Wow mensen. We hebben nog geld zat dus.
Kan iemand de helft van dit bedrag op mijn rekening storten? Bij voorbaat dank.
Bron
http://www.ucpartners.eu/user_files/file/slimme20meter20energeia20april202008.pdf
25-04-2010, 14:30 door Anoniem
Ik heb geen enkele moeite met een digitale meter mits de controle eenmaal per jaar is en het besturingssysteem open(source) is, er moet dan ook een schakelaar opzitten om draadloos aan of uit te zetten en de meter moet voor de controleur niet aan een adres te koppelen zijn. Op deze manier biedt de meter voordeel omdat deze bijvoorbeeld uitgelezen kan worden door de bewoner zelf (bijv via usb) waardoor deze beter kan inspelen op verbruik.

Ik vindt het zelfs beter voor de privacy omdat IK GEEN CONTROLEUR MEER BINNEN HOEF TE LATEN. Uit het gebruik kan nog steeds niet kan worden afgelezen wat de bewoner doet met de energie. Gamecomputer, wasmachine, koelkast etc valt allemaal op de grote hoop.

Natuurlijk hebben alle controleurs die bij jou en je oma van 86 niks kwaads in de zin. In nederland krijgen alle controleurs een verklaring van geen bezwaar en zitten er geen verkenners voor inbrekers tussen. Dat zou paranoide zijn....toch?

Het Orakel
25-04-2010, 14:47 door Anoniem
Is de minister vergeten dat ze demissionair is? Hopelijk is de kamer zo bijdehand er haar eraan te herinneren dat een demissionaire regering alleen op de winkel past en geen omstreden zaken mag doordrukken.

Maar ik vrees het ergste. :-(

MV
25-04-2010, 15:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-04-2010, 16:43 door spatieman
de mensen worden energie bewust.
maar voelen het alleen niet in de beurs, wordt er minder gebruikt, wordt er minder winst gemaakt.
dus moet de energie prijs omhoog.
25-04-2010, 17:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-04-2010, 17:34 door Anoniem
als ze in denhaag ook heel de dag porno kijken hebben ze toch ook geen tijd serieus werk te leveren
25-04-2010, 18:06 door Anoniem
Volg het geld hebben ze me altijd geleerd.

Dus:
Wat zou de minister er nu voor krijgen om deze wet alsnog er door te drukken, nadat zij hier al een keer voor op de vingers getikt is? En van wie? Misschien een pluche baantje nadat ze minister-af is?

Wie heeft er zo'n belang bij om deze nutteloze dure dingen erdoor te drukken, in een tijd dat iedereen "de broekriem" moet aantrekken (als we onze politici mogen geloven).

En als de pollitiek hier nog geld voor over heeft, laat ze dit geld (2 miljard?) dan gebruiken om die hoge staatsschuld mee af .te lossen, Dan kunnen we daarna wel weer zien of wij (de bevolking) dit wel wil.

Voorstel voor de politici: misschien toch maar meer inspraak geven aan het volk?
Het is blijkbaar nodig.
26-04-2010, 07:56 door Dev_Null
(zie versie 2 beneden)
26-04-2010, 07:59 door anoniem lafbekje
Waarom moet de belastingbetaler betalen voor een procesverbetering in een geprivatiseerde industrie?

Eerst banken, dan vliegmaatschappijen, dan ernergie bedrijven, dan verzekeraars, dan persioenfondsen ... het lijkt wel communisme. Het failliet van marktwerking is inmiddels een feit. De markt kan zijn werk helemaal niet doen. Er is maar 1 werkgever/opdrachtgever: de overheid, dus de belastingbetaler.
26-04-2010, 08:02 door Dev_Null
1. "Een" minister is slechts een betaalde poppetje van de grote multinationals of het koningshuis.
2. Politiek is niets anders dan publieke bezigheid therapie, afleiding, decoy, voor de mensen die werkelijk aan de macht zijn.
3. "wetten"worden gemakt door een klein ***elite clubje" in Den Haag, die er alleen voor dienen om "koninklijke en industriële belangen te beschermen".
4. De burger is in dit verhaal TOTAAL NIET BELANGRIJK, want het is maar een "onderdaan", "pessant", "willoos ding", "een object","een burgerservicenummer", "een economische loonSLAAF" met maar een doel, bestaansreden

Er zoveel mogelijk op allerlei manieren geld afhandig maken, wat toch al niet van haar,hem was.

(want het geld dat jij DENKT dat je hebt,bezit, is EIGENDOM Nederlandse Centrale Bank.
Je mag het alleen lenen (tegen rente) om te kunnen gebruiken


Dat is je werkelijke situatie leven mensen.
Hoe langer je nog blijft GELOVEN in de illusie dat JIJ RECHTEN HEBT, des te harder kon je bedrogen uit. Het is dan ook handig om je dit ieder dag te gaan beseffen, en je als burger te gaan wapenen tegen dit soort bloedzuigende prooidieren, die maar een doel hebben. je je leven lang afhankelijk maken en jouw unieke menselijke talenten uitbuiten voor de illusie van geld.

Wake up from the illusion of rights and politics
Het word hoog tijd dat je ontwaakt uit deze trace en je jezelf af gaat vragen hoe je jezelf hiertegen kunt verdedigen.
Politici zijn er totaal niet niet om jouw belangen te behartigen,maar hebben letterlijk hun eigen agenda (of worden als marjonetten gebruik om de EU of (geheime) Bilderberg Agenda van Beatrix en haar industriele en new world order vriendjes publiekelijk door je burgerstrot te drukken.


Dev_0
26-04-2010, 08:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 10:58 door Anoniem
Ik geloof niet echt dat men mensen vrij gaat laten kiezen om al dan niet een slimme meter te laten installeren of dat men zelf mag kiezen om de hoeveel tijd die uitgelezen mag worden. Wie wil zo'n dure investeringen aangaan als er een vrije keuze is en dus geen garrantie op terugwin?
Ik gok dat er binnenkort wel nieuwe "dwingende argumenten" naar boven zullen komen om het opnieuw verplicht te maken. Bvb dat decentrale productie (door de zonnepanelen ed) het beheer van het net kan bemoeilijken\ de werking verstoren. Het net is niet uitgerust om met tweerichtingsverkeer om te gaan, of het nu klopt of niet, het is een argument waar privacy niet tegen op weegt. De meeste mensen zullen wel bereid zijn hun meters elk kwartier te laten uitlezen en evt laten afschakelen als daarmee een black out of dergelijke kan voorkomen worden. Maak ze bang...
Maar dat er door de upgrade van een mechanische meter naar een slimme meter (softwarematig) een heel scala van bedreigingen ( er is al een POC smart meter worm; software= bugs= patches & fixes= beheer\upgrades op afstand...) meekomt die allen net zo goed een black out kunnen veroorzaken wordt bijna niet vermeld, de hele tegenstand concentreert zich op het privacy aspect. Zijn er security gefocuste werk\actiegroepen hierrond actief?
26-04-2010, 11:49 door Anoniem
"Weer zo'n volstrekt nutteloos, geldverslindend en ondemocratisch voorstel ontsproten aan een brein(tje) met een reuachtig onderliggend ego. Net als "de vervuiler betaald": slechts reden om meer belasting te kunnen heffen."

Op zich kan ik me vinden in je kritiek, maar wat is er ondemocratisch aan ? De regering die we hebben is toch een rechtstreeks gevolg van de democratische verkiezingen in ons land, en men vertegenwoordigt daarmee volgens de democratische principes automatisch de kiezer.

Het feit dat daarbij ook niet-populaire besluiten worden genomen doet daar niets aan af; de democratie schrijft voor de volksvertegenwoordigers voor ons besluiten, en niet dat we over ieder onderwerp zelf een stem kunnen uitbrengen - indien dat wel zo zou zijn, dan zou morgen de belastingdienst niet meer bestaan ;-)
26-04-2010, 13:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 14:20 door Anoniem
"Politici dienen geloofwaardig en zeer zorgvuldig te zijn en de samenleving kritisch op wat de overheden allemaal uitspoken. Veel zaken gebeuren onder nogal dubieuze argumenten (zie de jaarlijkse bonnen-quota bij de politie die gehaald moeten worden, de invoering van het EPD, allerlei oneigenlijke belastingen (hondenbelasting, BPM, verwijderingsbijdrage, energieheffingen, natuurontwikkeling(!) in een dichtbevolkt land, erfbelasting, etc.)"

Geheel met je eens. Toch worden deze besluiten genomen door vertegenwoordigers die door ons zijn gekozen, waardoor de besluiten voldoen aan de maatstaven van de (parlementaire) democratie ;-)
26-04-2010, 14:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 15:00 door Anoniem
Ik ben het met velen hier eens het is weer een dubieus project van de overheid. Ja je mag hem weigeren maar dat zal allicht bepaalde consequenties hebben.Als je nagaat dat in het eerste wetsvoorstel hierover bij weigering maximaal een half jaar gevangenisstraf op stond en nu mag je hem weigeren.Ik heb ook een paar bezwaren hier tegen ten eerste de privacy ten tweede de gevoeligheid voor aflezen door derden en ten derde ik denk dat ze straks met een smoes gaan komen dat deze meters eindelijk echt goed de standen lezen en dus lekker weer de energieprijs gaan opvoeren! Ja en waar blijven wij burgers dan? Ik vind techniek ook een mooi iets maar het is ook o zo gevoelig voor misbruik en aan gezien de overheid het toch al niet zo nauw neemt met de privacy van de burgers moet het vind ik met mate toegepast worden en eerst door een onafhankelijke partij gecontroleerd worden alvorens in gebruik genomen te worden,kijk naar de veiligheid van de pinpas,de O.V. kaart de E.P.D en ga zo maar door. En tuurlijk zijn er al instanties die onderzoeken uitvoeren zoals de consumentenbond en programma`s zoals Kassa en Radar maar daar luistert de overheid meestal niet naar dus vind ik dat er ook politiek gezien meerdere partijenen zeer kritisch over deze zaken moeten gaan buigen alvorens het via een soort sluiproute in te voeren.
26-04-2010, 15:33 door Bert de Beveiliger
Door Anoniem: Ik gok dat er binnenkort wel nieuwe "dwingende argumenten" naar boven zullen komen om het opnieuw verplicht te maken. De meeste mensen zullen wel bereid zijn hun meters elk kwartier te laten uitlezen en evt laten afschakelen als daarmee een black out of dergelijke kan voorkomen worden. Maak ze bang...

Zie dit artikel uit 2001 waarmee je opmerking niet alleen gestaafd maar ook nog eens versterkt wordt:
http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2001/3/silicon-valley-zonder-stroom.aspx

"Er is geen sprake van een storing maar van een zogeheten black-out die op bevel van de overheid van Californi? is uitgevoerd."

In hoeverre het waar is dat de black-out opzettelijk is ge?nitieerd vanwege 'capaciteitsproblemen' weet ik niet,maar het zet je aan het denken....
26-04-2010, 15:38 door Bert de Beveiliger
Door owiknowi:
Het "verdeel en heers" en "geef het volk brood en spelen (lees: tv)" lijken weer helemaal het motto van onze samenleving te zijn geworden.

Nooit veranderd, altijd zo geweest.
http://en.wikipedia.org/wiki/Amusing_Ourselves_to_Death

en natuurlijk
http://en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451
26-04-2010, 16:46 door Anoniem
Weg ermee.
26-04-2010, 16:47 door Anoniem
Wie betaald het plaatsen van de nieuwe energiemeter?
26-04-2010, 17:13 door Anoniem
Voorheen zei de minister met een grimmige sneer:

""maar in nieuwe huizen is het -lekker- wel verplicht""

Het is toch geen persoonlijke queste? Blijven proberen hoor..

Ben benieuwd hoe dat er nu uitziet.
26-04-2010, 18:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 19:13 door Anoniem
Hou er ook rekening mee dat de nieuwe meter een jaar verbruik heeft van 18Kwh.
Kosten zijn voor gebruiker!
Het wordt door de plaatsing van deze meter onmogelijk gemaakt om zelf opgewekte energie terug te leveren aan het net!
Ben nog aan het onderzoeken of de nieuwe meter het werkelijke of het schijnbare vermogen zal meten als dat zo is zal de nota vooral bij mensen met veel LED verlichting 25% stijgen.
26-04-2010, 20:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 20:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-04-2010, 21:01 door egeltje
Door Anoniem: Hou er ook rekening mee dat de nieuwe meter een jaar verbruik heeft van 18Kwh.
Kosten zijn voor gebruiker!
Het wordt door de plaatsing van deze meter onmogelijk gemaakt om zelf opgewekte energie terug te leveren aan het net!
Ben nog aan het onderzoeken of de nieuwe meter het werkelijke of het schijnbare vermogen zal meten als dat zo is zal de nota vooral bij mensen met veel LED verlichting 25% stijgen.

Allereerst is een jaarverbruik in kilowatten. KWh is het uurverbruik. (Maar dat is muggenzifterij.)
18 Kilowatt per jaar is 2 Watt per uur, of ongeveer 1 eurocent per dag (bij een KWh prijs van 20 cent). Deze kosten zijn voor rekening van de netbeheerder, want de kosten voor de meterhuur mogen niet stijgen van de minister.

Daarnaast ben ik benieuwd waar je gehoord hebt dat je met een slimme meter niet kunt terugleveren.
De meter heeft namelijk een register voor deze metingen. Het probleem van het meten van teruglevering op deze plaats in huis is dat de zelf opgewekte energie eerst binnenshuis vereffend wordt. Er zal dus in de praktijk weinig in dit register terechtkomen, omdat het interne verbruik vaak groter is dan de interne opwek. Daarom worden er bij teruglevering extra meters geplaatst, vlak bij de bron, om een juist beeld van de opwek en daarmee samenhangende subsidies te krijgen.

Wat betreft het meten van het werkelijke of schijnbare vermogen, dat is hetzelfde als bij de huidige (analoge en 'domme' digitale) meters. Anders worden ze niet door de Kema goedgekeurd voor comptabele metingen.

Dat je je zorgen maakt over de privacy vind ik prima, maar wel graag eerst je feiten op een rijtje hebben...

Op http://www.bwired.nl/ kun je een mooi idee krijgen wat voor gegevens je uit je energiegebruik kunt halen.
26-04-2010, 21:15 door Anoniem
Deze meters lijken wel heel erg op de huis versie van de black-box van Eurlings.
Hoeveel gaat de (demissionaire) minster opstrijken van de fabrikant(en) van de slimme meters als de het voorstel daadwerkelijk wet geworden is?

Zoveel politieke druk achter iets onzinnigs als dit dat ik me niet kan voorstellen dat er ergens een addertje (ter groote van een volwassen Boa Constrictor) onder het gras moet zitten. Want echt dom is de gemiddelde politicus niet. Kortzichtig en/of naief misschien wel maar dom zeker niet.
27-04-2010, 09:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2010, 13:22 door Anoniem
“SLIMME METER”
Is er nagedacht over de onderstaande vragen..

1-De zogenaamde slimme meter werkt niet zonder stroom.
2- Wat gebeurd er als de stroom uitgeschakeld, uitvalt en/of afgesloten wordt?
3- De registratie van gas verbruik wordt dan automatisch ook gestopt.
4- Stopt dan ook de mogelijkheid om gas te gebruiken, verwarming aan te maken en te koken op gas?
5- Wat gebeurt er als ik stroom bij een ander leverancier afneem en gas weer bij een andere leverancier?
6- Door welke leverancier wordt in dit geval de meterstanden gelezen?
7- Ook dan kan de meterstanden niet geregistreerd worden als de stoom bij wanbetalers afgesloten wordt.
8- Heb ik dan 2 “slimme meters” nodig?
9- Wie betaalt voor het installeren van die meters?
10- Het is niet nodig elk moment van de dag de meterstand te checken op je pc of mobiele telefoon.
11- Als je die tenminste in huis hebt en dat ook extra stroom kost.
12- De hackers staan op de loer en de privacy is ook in gevaar.
13- Conclusie: weigeren die zogenaamde slimme meter.
27-04-2010, 16:47 door Anoniem
@ Egeltje
Je berekening is wel goed alleen gebruik je de verkeerde eenheden, andere anoniem gebruikte de goede termen.

Een verbruik (hoeveelheid) is altijd in Wh (Wattuur=Volt*Ampere*Tijd) waarna je vervolgens opgeeft per welke tijdseenheid je dat verbruikt, of zoals bij een wasmachine die sterk wisselend gebruik heeft per bepaalde wasbeurt.
Een vermogen is in W (Watt=Volt*Ampere) en is altijd per seconde.

En nee, ik hoef geen intelligente meter als dat van buiten af leesbaar/controleerbaar is. Als ik mijn eigen pc erop aan kan sluiten om af en toe mooie grafiekjes er uit te halen vind ik het prima als dat in een nieuw huis gebouwd wordt. Voor oudere huizen vind ik het geldklopperij en verdenk de minister van bezit in aandelen van bedrijven die dat spul produceert of op een andere manier er later wel van profiteert.

zie ook:
http://www.eon.nl/consumenten/stroomverbruik

Dan valt het verbruik van de meter nog wel mee en ik denk dat je huidige oude meter ook verbruikt:
http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=73724
27-04-2010, 20:19 door egeltje
Door Anoniem: @ Egeltje
Je berekening is wel goed alleen gebruik je de verkeerde eenheden, andere anoniem gebruikte de goede termen.
Ai... I stand corrected.

Door Anoniem: SLIMME METER
Is er nagedacht over de onderstaande vragen..
Ja.

Door Anoniem: 1-De zogenaamde slimme meter werkt niet zonder stroom.
Een gewone meter ook niet.

Door Anoniem: 2- Wat gebeurd er als de stroom uitgeschakeld, uitvalt en/of afgesloten wordt?
Dan valt de stroom uit (of beter, de spanning weg).

Door Anoniem: 3- De registratie van gas verbruik wordt dan automatisch ook gestopt.
Nee, want 1) de gasmeter werkt op een batterij en 2) de meter blijft werken, omdat er pas na het 'slimme' deel wordt afgeschakeld.

Door Anoniem: 4- Stopt dan ook de mogelijkheid om gas te gebruiken, verwarming aan te maken en te koken op gas?
Nee, want de gasmeter blokkeert de doorvoer van gas niet.

Door Anoniem: 5- Wat gebeurt er als ik stroom bij een ander leverancier afneem en gas weer bij een andere leverancier?
Dan krijg je van twee leveranciers een rekening. Een voor stroom en een voor gas.

Door Anoniem: 6- Door welke leverancier wordt in dit geval de meterstanden gelezen?
Ze worden opgehaald door de netbeheerder. De stroomleverancier vraagt daar de stroomstand op en de gasleverancier vraagt de gasstand op. De netbeheerder controleert overigens of de leveranciers een contract met de eindgebruiker hebben, voordat de meterstand wordt doorgegeven.

Door Anoniem: 7- Ook dan kan de meterstanden niet geregistreerd worden als de stoom bij wanbetalers afgesloten wordt.
Zie punt 3.

Door Anoniem: 8- Heb ik dan 2 slimme meters nodig?
Nee.

Door Anoniem: 9- Wie betaalt voor het installeren van die meters?
De netbeheerder. De minister heeft gezegd dat de slimme meter niet meer mag kosten (in meterhuur) dan de traditionele meter.

Door Anoniem: 10- Het is niet nodig elk moment van de dag de meterstand te checken op je pc of mobiele telefoon.
Dat gebeurt ook niet. Standaard wordt eens per twee maanden de stand opgehaald.
Ja, hij wordt vaker door de meter gemeten, maar niet opgehaald door de netbeheerder.

Door Anoniem: 11- Als je die tenminste in huis hebt en dat ook extra stroom kost.
En papieren rekeningen kosten bomen...

Door Anoniem: 12- De hackers staan op de loer en de privacy is ook in gevaar.
Klopt, daar moeten dus goede maatregelen voor genomen worden, net als bij internetbankieren (wat voor criminelen een veel aantrekkelijker doelwit is).

Door Anoniem: 13- Conclusie: weigeren die zogenaamde slimme meter.
Dat staat je vrij.
27-04-2010, 22:10 door Bert de Beveiliger
@egeltje: dank voor de uitgebreide reactie.

Door egeltje:
Door Anoniem:
8- Heb ik dan 2 slimme meters nodig?
Nee.

Deze vraag wordt wel weer interessant als je bijvoorbeeld 220V (nou ja, 240) en 380V afneemt (omdat je, noem eens wat, op inductie kookt) afneemt - dan heb je normaliter 2 meters nodig. Iemand enig idee of de "slimme" (ik vind het een zorgelijke term, hoe vaker ik het hoor hoe erger het wordt :-S) in staat is om meerdere feeds te leveren of om bijvoorbeeld dag- en nachtstroom te scheiden? En wat biedt de meter dan voor kwaadwillenden voor opties?

Door Anoniem: 9- Wie betaalt voor het installeren van die meters?
De netbeheerder. De minister heeft gezegd dat de slimme meter niet meer mag kosten (in meterhuur) dan de traditionele meter.

Mja en nee: voor niets gaat de zon op, maar "slimme" meters (zorgelijk, zorgelijk) zijn bepaald niet goedkoop; uiteindelijk komen de centjes voor dit speelgoed uit de zak van de belastingbetaler.

En nou die meters zelf nog... slim huh. Voordat je weet zit er een Terminator of een Borg in je stoppenkast....
28-04-2010, 23:41 door egeltje
Door AlexK:
Deze vraag wordt wel weer interessant als je bijvoorbeeld 220V (nou ja, 240) en 380V afneemt (omdat je, noem eens wat, op inductie kookt) afneemt - dan heb je normaliter 2 meters nodig. Iemand enig idee of de "slimme" (ik vind het een zorgelijke term, hoe vaker ik het hoor hoe erger het wordt :-S) in staat is om meerdere feeds te leveren of om bijvoorbeeld dag- en nachtstroom te scheiden? En wat biedt de meter dan voor kwaadwillenden voor opties?
in dit soort situaties wordt je 1-fase 230V aansluiting verzwaard naar een 400V 3-fase aansluiting (3 fasen van 230V elk). Een fase wordt dan gebruikt voor je 230V behoefte, terwijl alledrie doorgaan naar je inductieplaat. Een aansluiting betekent een meter. Met het nieuwe marktmodel is het trouwens slim om maar een aansluiting te hebben, want je betaalt de netbeheerder niet meer een variabel bedrag naar verbruik maar een vast bedrag naar aantal en zwaarte van de aansluiting. Op je jaarrekening en in het EAN codeboek (www.eancodeboek.nl) kun je zien hoeveel aansluiting de netbeheerder denkt dat je hebt.

De meter heeft een aantal registers voor het meten van verschillende tarieven. Dagstroom/nachtstroom/teruglevering/etc.
In de meter wordt door middel van een kalender en klok bijgehouden welk tarief je met je leverancier hebt afgesproken.

Wat betreft dat "slimme"... Tja, what's in a name. Ik kreeg een keer de vraag van een prof. in AI wat er nou zo slim is aan die meter. :-)
Op termijn zou je bijvoorbeeld de meter zo economisch mogelijk energie kunnen laten inkopen bij verschillende leveranciers (zoals je nu naar verschillende benzinepompen kunt).
Of de meter regelt met je buurman (die een windmolen heeft) dat zijn extra stroom aan jou verkocht wordt. Zo kun je decentraal energieonbalansen oplossen zonder het aanleggen van extra koperkabels.
Ziehier ook een belang van de netbeheerder, want de slimme meter kan op lange termijn heeeel veel geld schelen.
18-05-2010, 08:35 door Anoniem
Liander is reeds in Apeldoorn begonnen met het plaatsen van slimme meters zg. projectmatig.Op deze manier omzeilt men dat het ingevoerd wordt.
In de brief dat men wil overgan tot plaatsing staat met geen woord dat er een keuzemogelijkheid is van wel of niet plaatsen.
Het staat dan ook op ggespannen voet met de warheid als dit gesugereerd wordt.
Tevens verbaasd het mij dat het wet nog niet aaangeboden is aan het parlement en dat Liander reeds tot plaatsing overgaat

een bezorgde inwoner van Apeldoorn
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.