image

FBI: Forensisch onderzoek van telefoons is lastig

dinsdag 27 april 2010, 08:55 door Redactie, 7 reacties

Spelcomputers en smartphones vormen een probleem voor forensische onderzoekers die naar sporen zoeken, zo laat de FBI weten. "Forensische tools voor mobiele telefoons staan nog in de kinderschoenen", aldus Stephen Riley, onderzoeker van de FBI's Computer Analysis and Response Team. Door de verschillende manieren waarop smartphones kunnen communiceren, zijn ze een potentiële schatkist van informatie, maar ook een nachtmerrie om te analyseren.

Het terughalen van sms-berichten is afhankelijk van het model, de aanbieder, het moment van de dag en zelfs het land waar de telefoon wordt gebruikt. Verwijderde simkaarten bevatten interessante forensische informatie, maar als die aan de PIN van een bepaalde telefoon zijn gekoppeld, zou de informatie niet toegankelijk zijn. Ook het brede gebruik van telefoons vormt een probleem. Bij huiszoekingen treffen de onderzoekers vaak meerdere telefoons aan, die mogelijk al lang niet meer gebruikt worden, maar die men wel moet onderzoeken. En dat kost de nodige tijd.

Spelcomputer
Ook spelcomputers maken het forensische onderzoekers lastig. Via de Nintendo Wii of Sony PS3 is het mogelijk om te internetten en te e-mailen, maar vanwege de beperkte ruimte worden gegevens snel overschreven. "Je kunt met de Wii het internet opgaan en het bewaart geen websites of surfgeschiedenis", zegt Riley. Gebruikers kunnen zo webmail gebruiken zonder een spoor na te laten. "Dat is een probleem", merkt de forensische onderzoeker op.

Reacties (7)
27-04-2010, 09:19 door Anoniem
Hoezo een probleen? Lang leve de privacy
27-04-2010, 09:45 door Anoniem
"Je kunt met de Wii het internet opgaan en het bewaart geen websites of surfgeschiedenis", zegt Riley. Gebruikers kunnen zo webmail gebruiken zonder een spoor na te laten. "Dat is een probleem", merkt de forensische onderzoeker op.

Jaja, mooi verhaal.
Wat een onzin.
27-04-2010, 09:55 door Preddie
lol, 6 weken geleden een presentatie gezien waar ze juist lieten zien dat het forensisch onderzoek van een telefoon meer bruikbare data oplevert en een stuk makkelijk te ontfutselen is. Aan de hand van een kleine demo werd toen ook getoont dan binnen enkele minuten er genoeg data is om hele vrienden kringen in kaart te brengen en de relatie daartussen ...... of dit bericht is volledig uit de duim gezogen op de FBI wil de burger op het verkeerde been zitten hiermee ....
27-04-2010, 09:58 door Anoniem
Ga eens met GCFA guru Rob Lee praten zou ik zeggen. Die geeft een prima cursus die dit onderwerp indepth behandeld.
27-04-2010, 12:33 door Sokolum
Door Predjuh: lol, 6 weken geleden een presentatie gezien waar ze juist lieten zien dat het forensisch onderzoek van een telefoon meer bruikbare data oplevert en een stuk makkelijk te ontfutselen is. Aan de hand van een kleine demo werd toen ook getoont dan binnen enkele minuten er genoeg data is om hele vrienden kringen in kaart te brengen en de relatie daartussen ...... of dit bericht is volledig uit de duim gezogen op de FBI wil de burger op het verkeerde been zitten hiermee ....

Totaal met je eens. Ik geloof absoluut de verhalen niet wanneer ze roepen dat iets niet of lastig te onderzoeken is. Het komt bij mij juist meer over als een aanmoediging om dat juist te gaan gebruiken. Net als ene tijd geleden dat er werd geroepen dat Skype oooo zooo lastig wat om af te luisteren. Hoe vaak kwam dat wel niet in het nieuws. Natuurlijk is het mogelijk.

Wanneer de overheid roept dat iets lastig is... dan is dat niet.
Ze houden zich juist stil wanneer het wel lastig is! Dat wil je niet kenbaar maken.
27-04-2010, 12:34 door Anoniem
Dus eigenlijk moet je als crimineel flink tweede hands telefoons inslaan op de vrijmarkt aanstaande Koninginnedag :-)
27-04-2010, 13:11 door ekim
Door Anoniem: "Je kunt met de Wii het internet opgaan en het bewaart geen websites of surfgeschiedenis", zegt Riley. Gebruikers kunnen zo webmail gebruiken zonder een spoor na te laten. "Dat is een probleem", merkt de forensische onderzoeker op.

Jaja, mooi verhaal.
Wat een onzin.

Inderdaad, je ISP moet voor een aantal jaar bijhouden op welke sites jij surft als klant. Als men dat wil weten, kan dat wel degelijk worden opgevraagd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.