image

'Nieuwe betekenis hacker duidelijk voor consument'

dinsdag 27 april 2010, 12:41 door Redactie, 21 reacties

Computerbeveiliging is niet alleen meer iets voor mannen met baarden en sandalen, waardoor ook de betekenis van het woord hacker moet worden aangepast. Dat zegt Graham Cluley van het Britse anti-virusbedrijf Sophos. Cluley gebruikt steevast het woord hacker als hij het over cybercriminelen en virusschrijvers heeft. De virusbestrijder staat daarin niet alleen, aangezien de media in het algemeen hackers neerzetten als mensen die inbreken, malware schrijven of andere narigheid uithalen. Dit tot grote onvrede bij security professionals, hackers en andere IT'ers.

Volgens Cluley is het niet meer van deze tijd om de oude definitie van hacker te handhaven. "De wereld is verder gegaan", zo merkt hij op. Computerbeveiliging is iets waar iedereen mee te maken heeft, of het nu huisvrouwen, priesters of oma's en opa's zijn. Daarom is het belangrijk om hun taal te spreken, zegt de consultant van Sophos. "De meeste mensen denken aan slechteriken als we het woord hacker zeggen en we moeten onszelf niet voor de gek houden als we denken dat we mensen op andere gedachten kunnen brengen."

Vanuit nostalgisch oogpunt begrijpt Cluley de hang naar de oude betekenis van het woord hacker. "Maar het is belangrijker dat we advies en informatie verspreiden die mensen begrijpen, dan dat we in onze eigen wereld blijven hangen."

Reacties (21)
27-04-2010, 12:56 door Anoniem
Dan moeten we ook een nieuw woord maken voor de oude betekenis van het woord hacker..
27-04-2010, 13:06 door ekim
Wat mensen niet begrijpen maakt mensen bang, zit in het aard van het beestje.

Als er een andere naam zich aandient, en hacker wordt "negatief", zal dit ook met de volgende naam gebeuren. Ik ben geen security profesional, geen hacker en geen IT-er...

Maar ik laat mensen wel zien hoe dingen werken, ook stel ik vragen die mensen niet verwachten. Vanuit het andere perspectief wordt dit als "lastig" gezien. En dat zal altijd zo blijven.

Laat het woord hacker maar bij de ene en bij de andere een andere betekenis hebben. Zo kan ik beter filteren en mij omringen met mensen waar ik wat aan heb.
27-04-2010, 13:12 door Donenzone
Een cracker anyone?
27-04-2010, 13:24 door Preddie
Elke vorm van media die een cybercrimineel aanduid als "hacker" geeft daarmee aan dat ze niet weten waar ze over praten en zich noch verdiept hebben in de materie waar ze overschrijven (in veel gevallen gebeurt dat ook hier)

Wanneer men spreekt over cybercriminelen, spreekt met over Crackers .....
27-04-2010, 13:43 door Anoniem
En dit is dan de visie van een professionele IT-er, die ook nog eens in de security-hoek zit? Hij moet zich schamen. Ik ga mijn motor ook niet spontaan een fiets noemen omdat een stelletje wandelaars dit continu doen. Die motor blijft een motor. Zo blijft die hacker een hacker en zal zich niet willen verlagen tot een cracker.

fijne dag,
een CEH
27-04-2010, 14:09 door Anoniem
Door Anoniem: En dit is dan de visie van een professionele IT-er, die ook nog eens in de security-hoek zit? Hij moet zich schamen. Ik ga mijn motor ook niet spontaan een fiets noemen omdat een stelletje wandelaars dit continu doen. Die motor blijft een motor. Zo blijft die hacker een hacker en zal zich niet willen verlagen tot een cracker.

fijne dag,
een CEH

Nou, hier een reactie van een mede-CEH'er.

Zelf geef ik les (o.a. CEH) en gebruik ook het woord "hacker' waar ik "cracker" had moeten zeggen. Ik vertel er meestal wel bij dat die term niet correct is, maar het is ondoenlijk om te proberen stil te blijven staan bij de taalontwikkeling.
Woorden veranderen, betekenissen veranderen. Dit houd je niet tegen.
Wanneer ik zeg dat ik een scooter zie, is dat dan een motorscooter, een motor, een bromscooter, een snorscooter of een scootmobiel?
En nochtans raken betekenissen van woorden verloren ;)

Wanneer 95% van de mensen niet begrijpt wat ik bedoel met "cracker", wat heeft het dan voor zin om vast te blijven houden aan die term? Taal is om te communiceren, niet om communicatie moeilijk te maken.
Daarom gebruik ik mijn trainingen bijna nooit moeilijke woorden, omdat ik geen behoefte heb aan dingen te vertellen die mijn cursisten niet begrijpen.
27-04-2010, 14:12 door Anoniem
Wel grappig dat bij de link onder "begrijpt" een plaatje staat van de film hackers. Dit omdat de film laat zien dat hetgeen wat een hacker scheidt van een cracker soms heel dun is. Gezien het feit dat ze eerst een netwerk binnengaan om te kijken wat er allemaal mogelijk is, zonder schade aan te brengen, en vervolgens cracker methoden gebruiken om de ambtenaar in functie, lees politie rechercheur, en de crimineel binnen de organisatie te stoppen/vertragen.
27-04-2010, 15:20 door Preddie
Door Anoniem: En dit is dan de visie van een professionele IT-er, die ook nog eens in de security-hoek zit? Hij moet zich schamen. Ik ga mijn motor ook niet spontaan een fiets noemen omdat een stelletje wandelaars dit continu doen. Die motor blijft een motor. Zo blijft die hacker een hacker en zal zich niet willen verlagen tot een cracker.

fijne dag,
een CEH

CEH ..... hihihi, CEH kun je gewoon krijgen. je moet 5000 euro lappen, vervolgens verplicht een week in een schoolklasje zitten om tot slot een certificaat te ontvangen waarmee jij tegen de buiten wereld mag zeggen dat je CEH bent ...

Certificaten draaien niet meer om kennis maar om geld (uitzonderingen daargelaten bijv. CISA of CISSP) , als je maar geld hebt en betaald krijg je ze zo in je schoenen geschoven.

Cracker worden is je niet verlagen maar gewoon een andere weg ingeslagen met dezelfde kennis. Ik bedoel.... een lockpicker is ook geen inbreker, terwijl ze het zelfde kunsje flikken. Wat je bent wordt bepaald door wat je doet, ben je een geboren hacker maar hack jij om bijv. geld of gegevens te stelen dan ben je vanaf dat moment geen hacker meer.... net als een lockpicker geen lockpicker meer is als hij gepakt wordt tijdens een inbraak, dan ben je namelijk gewoon een inbreker.....
27-04-2010, 17:30 door Anoniem
is cybercrimineel zo moeilijk dan
27-04-2010, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: Dan moeten we ook een nieuw woord maken voor de oude betekenis van het woord hacker..
Wat dacht je van cybercrimineel?
27-04-2010, 17:48 door Dev_Null
Als je de ware roots wil achterhalen achter Hackers en de "Hacker Culture" kan ik je dit boek aanraden van Steven Levy
"Hackers - Modern Heroes of the Computer Revolution"
http://www.stevenlevy.com/index.php/other-books/hackers

The Hacker Ethic:
o Access to computers should be unlimited and total.
o Always yield to the Hands-On Imperative
o All information should be free.
o Mistrust authority–promote decentralization.
o Hackers should be judged by their hacking.
o You can create art and beauty on a computer.
o Computers can change your life for the better.

Kort samengevat is een Hacker
"Een heel nieuwsgierig en leergierig mens, die wil doorhebben hoe de zaken WERKELIJK en vooral VAN BINNENUIT in elkaar steken, functioneren en werken. Dit beperkt zich NIET alleen tot ICT en computer technology, maar strekt zich uit naar (bijna ) alles om haar, hem heen.". Een Hacker heeft "A deep desire and need to know! how stuff really works".

Er zijn helaas maar weinig (media) mensen die oprecht begripen wat is dit, en hoe dit voelt ;-)

Dev_0
27-04-2010, 18:11 door sjonniev
"The word hacker entered the popular lexicon, although its meaning has changed: In the mid-’80s, following a rash of computer break-ins by teenagers with personal computers, true hackers stood by in horror as the general public began to equate the word — their word — with people who used computers not as instruments of innovation and creation but as tools of thievery and surveillance. The kind of hacker I wrote about was motivated by the desire to learn and build, not steal and destroy."

http://www.wired.com/magazine/2010/04/ff_hackers/
27-04-2010, 20:10 door Ilja. _V V
Door Anoniem:
Door spatieman: wat is het nu.
Hacker, of beveilingsonderzoeker...???

Vertel mij eens het verschil.
Ok bij deze voor eens, voor goed, & voor iedereen:

Je hebt hakkers & sinds niet lang daarna ethische hakkers, aka beveiligingsonderzoekers.
Hakkers bestaan in de varianten: white hat, red hat & black hat. Over pink hat heeft Gordon nog geen statement gedaan, dus daar zullen we nog even zonder mee moeten doen.
Krakkers zijn van origine gratis beltegoed zoekers & vinders.
Prakkers zijn diegene met als enig doel het slopen van elke willekeurige computer die ze tegen komen.

Duidelijk? ;-)
27-04-2010, 21:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2010, 21:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2010, 23:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
28-04-2010, 08:44 door Anoniem
"Volgens Cluley is het niet meer van deze tijd om de oude definitie van hacker te handhaven. "De wereld is verder gegaan", zo merkt hij op."

Een ethical hacker is zeker een 'ethische crimineel'. Jammer dat mensen als Cluley meehelpen om de term hacker nog verder door het slijk te halen. Ik ben een hacker, ik overtreed geen wetten, en ik probeer een nuttige bijdrage te leveren aan de beveiliging van kritieke infrastructuren in ons land.
28-04-2010, 10:21 door Anoniem
Door Predjuh: Elke vorm van media die een cybercrimineel aanduid als "hacker" geeft daarmee aan dat ze niet weten waar ze over praten en zich noch verdiept hebben in de materie waar ze overschrijven (in veel gevallen gebeurt dat ook hier)

Wanneer men spreekt over cybercriminelen, spreekt met over Crackers .....

Zoals dat gaat "move on dude"

Een taal is niet star, maar hoort mee te gaan met z'n tijd. soms is het een zegen dat een tekst een begrip wordt, of als een merk een begrip wordt. De enige die er last van hebben, zijn de ICT-ers die het niet begrepen hebben.
Waarom denk je dat er termen zijn bedacht als legal hacker, of zelfs de term cracker.

De term hacker is nu eenmaal niet meer de geuzennaam die het ooit had.
28-04-2010, 12:17 door Anoniem
Moet ik nou serieus mensen hier verwijzen naar "The File"?

http://catb.org/jargon/
http://www.catb.org/esr/jargon/html/crackers.html

Dat de term hacker 'nu' niet is wat het ooit was, zegt niet dat dit correct is. Dit moeten we aanpassen!

Als de media opeens alle Appels Peren gaat noemen, en dat het 'volk' dit accepteerd. Hoe moet de groentenman zich dan voelen?

Een hacker is echt NIET te vergelijken met een cracker of ander gespuis. Al die ***** hier die dat niet snappen zijn dus het probleem, want daardoor neemt o.a. de media het verkeerd over.

Alsof je vis een vogel gaat nomen, jezus zeg.

Taalkundige veranderingen zijn 'oke', maar dit is geen verandering, dit is verkrachting.
28-04-2010, 15:19 door H.King
samengevat is een Hacker
"Een heel nieuwsgierig en leergierig mens, die wil doorhebben hoe de zaken WERKELIJK en vooral VAN BINNENUIT in elkaar steken, functioneren en werken. Dit beperkt zich NIET alleen tot ICT en computer technology, maar strekt zich uit naar (bijna ) alles om haar, hem heen.". Een Hacker heeft "A deep desire and need to know! how stuff really works".

indd, amen

Verder, is het discussieren over wat echt hacken is nutteloos. Je wordt zo geboren en je bent er altijd al mee bezig geweest en de dag dat je t woord leert kennen is dat het antwoord die je zocht. Waarom zou je kwaad worden als iemand het begrip verkeerd gebruikt ? omdat ze jou dan raar aankijken als je zegt dat je een hacker bent ? ;) waarom zou je uberhaubt iemand willen overtuigen (buiten werk om) dat je een hacker bent, ?? ...ik snap het gewoon niet.
28-04-2010, 16:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.