image

"Microsoft moet PDF-lezer in Windows stoppen"

vrijdag 30 april 2010, 11:44 door Redactie, 11 reacties

Microsoft moet net zoals Apple standaard een PDF-lezer in het besturingssysteem stoppen, ook al krijgt het daardoor ruzie met Adobe. In een soort van open brief vraagt het Finse anti-virusbedrijf F-Secure of Microsoft een PDF-lezer voor Windows wil ontwikkelen. "Net zoiets als Apple's Preview zou fantastisch zijn", zegt Sean Sullivan van het F-Secure Labs.

"De Mac vereist geen applicaties van derden om PDF's te bekijken, dus waarom Windows wel?", vraagt Sullivan zich af. In plaats van een standaard toegevoegd PDF-lezer, zou Microsoft het ook als optionele download kunnen aanbieden, net als met de PDF uitbreiding voor Office.

Ruzie
Toch weet Sullivan het antwoord al op zijn eigen vraag. "Ook al mag iedereen applicaties maken die PDF-bestanden kunnen schrijven en lezen zonder royalties aan Adobe te betalen, kunnen jullie het niet doen. Jullie zijn gewoon te groot en kunnen geen PDF-functionaliteit aanbieden zonder ruzie met Adobe te krijgen", merkt de virusbestrijder op. Hij vindt dat de softwaregigant zich hier niet door moet laten afschrikken. "Het moet je niets meer kunnen schelen. Maak ruzie met ze. Jullie klanten zijn alle exploits en complicaties zat waar zoveel PDF-lezers mee te maken hebben."

Volgens Sullivan willen mensen gewoon PDF-bestanden lezen en geen uitvoerbare bestanden openen, filmpjes bekijken of JavaScript uitvoeren. "Een lezer die de basisfunctionaliteit van de PDF/A standaard biedt is alles wat we willen. Is dat teveel gevraagd?"

Reacties (11)
30-04-2010, 12:16 door Anoniem
Ach moeten is een groot woord,weer zo'n gekibbel om niks.
Mensen mogen toch zelf weten welke pdf reader ze gebruiken?.
Het heeft dus helemaal geen zin om ruzie met Adobe te gaan maken wat Microsoft misschien boven het hoofd hangt.
Neem eens een voorbeeld aan diversen Linux distributies,bijvoorbeeld Ubuntu.
Daar zit al wel standaard een pdf reader in van mij mogen ze maar hoeven niet.
Je kan ook als je wil gewoon de adobe reader installeren onder Linux,welke ik persoonlijk ook liever gebruik op mijn pc.
Ook heb ik op mijn Laptop met Windows7 Adobe reader geinstalleerd.
30-04-2010, 12:22 door spatieman
MWHUAHAHAHA!!!!!!!!!!!!
verbied PDF gewoon!!
als MS een buildin PDF reader gaat maken dan hebt geen enkel soort beveiliging meer effect.
30-04-2010, 12:56 door Anoniem
Ik snap niet dat er nog zoveel !? aan M$ blijven plakken. Overstappen op Linux 'Ubuntu' is 'ook' al een hele verbetering ;)
30-04-2010, 13:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-04-2010, 13:36 door Anoniem
Het PDF-formaat moet gewoon gedumpt worden. Maak het eenvoudiger om HTML-documenten te printen vanuit de browser zonder kop- en voetteksten.
30-04-2010, 13:37 door Anoniem
Eh... alles wat M$ maakt is lek. Waarom zou een PDF reader dat dan niet zijn?
30-04-2010, 17:41 door Duck-man
Ja goed idee.
Als MS dan ook een CD/DVD brand programma, webbrowser, virusscanner, firewall, spyware scanner, media speler, fotobewerking programma, etc toevoegen. Dan hebben we geen derden software meer nodig en zit alles in Windows op gesloten. Moet alleen de opvolger van Nelie even over tuigen dat dit echt beter is. Geef MS gewoon alle macht over je PC.

Wil je dat niet dan ga je toch lekker met Linux verder. OpenSuSE of zo. De nieuwe Ubuntu is trouwens net uit.

Het is toch te triest voor woorden dat een bedrijf als F-Secure met zo'n voorstel komt.
30-04-2010, 23:29 door Anoniem
Gaat de EU leuk vinden: die zal vast wel weer vinden dat andere readers minder "kans" hebben op die manier en zal MS wel weer sommeren het eruit te slopen of een "keus" te geven, net als bij de webbrowser.
Laat men zich eerst eens op de nieuwe monopolisten Apple en Google storten zeg ik.
30-04-2010, 23:42 door Anoniem
Behalve de mogelijke aandacht van monopoliewaakhonden waar Duck-man aan refereert heeft Microsoft nog een reden om PDF links te laten liggen: ze hebben er een alternatief voor gelanceerd: XPS. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat ze iets gaan ondersteunen waar ze mee willen concurreren. Ze maken in dat soort situaties wel eens de indruk last van een behoorlijk sterk not-invented-here-syndroom te lijden. Ik zie niet in waarom dat nu anders zou zijn.

In het algemeen vind ik het jammer dat documentformaten zo gretig met scriptingmogelijkheden worden uitgerust. Dat is iets waar bij het merendeel van de documenten helemaal geen behoefte aan is. Ooit was het heel duidelijk: programma's kunnen dingen doen en databestanden bevatten data en die bewerk je met een programma. Documenten die ook dingen kunnen doen via ingebouwde scripts zouden wat mij betreft als een soort executable herkenbaar moeten zijn: ander bestandstype, andere extensie, andere signature in de eerste bytes van het bestand, andere mime-types, ander icoontje in Explorer, een executable-bit in *nix-achtige werelden. Dat die applicatie een andere applicatie (Word, een PDF-reader) nodig heeft om uitgevoerd te kunnen worden is natuurlijk zo, maar als een document een applicatie wil zijn laat het zich dan ook maar zo manifesteren. Als het bestandstype (niet alleen de extensie dus) aangeeft dat het om data gaat moet de applicatie waarmee je het bestand opent niet eens op het idee komen scripts uit te voeren, de hele inhoud wordt als passieve data beschouwd. Dat zou heel wat duidelijkheid scheppen en heel wat gezeik schelen, lijkt me.
01-05-2010, 11:15 door Anoniem
was het nu niet net preview waarin Charlie Miller 20+ exploits gevonden had door dumb fuzzing? Dat hebben we op Windows echt wel nodig !!
06-05-2010, 02:41 door Anoniem
Door Anoniem: Gaat de EU leuk vinden: die zal vast wel weer vinden dat andere readers minder "kans" hebben op die manier
Ik vind persoonlijk dat Adobe zijn kansen gehad heeft, en heeft deze verspilt.

Foxit reader is niet veel beter, SumatraPDF en andere vinden gebruikers onwerkbaar (ja, ctrl+muis is teveel voor sommige). En gezien hoe lastig Adobe's software update in een grote Windows omgeving, hoop ik echt dat Microsoft een eigen PDF reader maakt. Hiermee is het leven van de systeembeheerder een stuk aangenamer.

En dan reageer ik even niet op de discussie of Microsoft dit wel/niet zou moeten doen ivm teveel integratie. Al is de meest neutrale optie die ik hier zo snel kon vinden, dat Microsoft deze PDF reader niet standaard installeert. Hierdoor dwing je klanten niet, maar geef je mensen wel de 'keuze'. Al zullen er ook wel tegenpunten bedacht kunnen worden, daarom wil ik me niet te diep mengen in die discussie.

Maar Adobe moet sterven, dat bedrijf is echt om te huilen. Flash...... PDF reader........ pfffffft

Gelukkig draai ik linux (zonder flash, want tja..).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.