image

Eerste Kamer behandelt EPD op 1 juni

zaterdag 1 mei 2010, 10:50 door Redactie, 6 reacties

Op 1 juni zal de Eerste Kamer de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) plenair behandelen. Met dit voorstel worden zorgaanbieders verplicht zich aan te sluiten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het LSP beheert de landelijke verwijsindex voor alle elektronische gegevensuitwisseling voor het EPD. Deze index bevat een overzicht van alle zorgaanbieders die een behandelrelatie met een patiënt hebben.

Hierdoor kunnen de medische gegevens door de ene zorgaanbieder opgevraagd worden bij de andere. Het EPD bevat zelf geen medische gegevens, maar alleen een reeks verwijzingen naar de digitale dossiers waarin deze gegevens staan. De patiënt krijgt zelf ook inzage in zijn gegevens. Het wetsvoorstel is een soort kaderwet. De specifieke voorwaarden worden uitgewerkt in lagere regelgeving.

Voorstel
Het voorstel werd vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen. PvdA, GroenLinks, D66, VVD, ChristenUnie, SGP en CDA stemden toen voor. De Eerste Kamercommissie voor VWS/JG bracht op 20 april van dit jaar nader voorlopig verslag uit en wacht op de antwoorden en opmerkingen van de regering. De commissie hoopt die voor 18 mei binnen te hebben, zodat de plenaire behandeling op 1 juni kan plaatsvinden.

Als dit wetsvoorstel door de Staten-Generaal wordt aanvaard zoals het bij de Tweede Kamer is ingediend, zal de titel van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg voortaan luiden: Kaderwet elektronische zorginformatieuitwisseling.

Reacties (6)
01-05-2010, 11:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-05-2010, 12:17 door Preddie
Door unaniem: Beetje week dat er allerlei folders in de bus gemept worden en NU pas door de kamer behandelt worden.

Toch verbaasd het me dat de V.S. best 'jaloers' is op NL, vanwege de beveiliging.

Uit onderzoek bleek dat de beveiliging van het EPD ver te zoeken is, waar de VS dan precies jaloers op is dat blijft voor mij en vraagteken.

Ik hoop dat de eerste kamer het voorstel alsnog gewoon tegenhoud en dat de Klink dan mogen afschieten voor alle onnodige kosten die gemaakt zijn
01-05-2010, 14:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-05-2010, 16:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-05-2010, 12:42 door Anoniem
Volgens mij is de datum nog niet zeker, men wacht nog op een aantal antwoorden op vagen gesteld op 20 april. Zie het commentaar op de site van de eerstye kamer;

"De Eerste Kamercommissie voor VWS/JG heeft op 20 april 2010 het nader voorlopig verslag uitgebracht en wacht op de nadere memorie van antwoord. De commissie wenst de nadere memorie van antwoord uiterlijk te kunnen agenderen op 18 mei 2010. De plenaire behandeling vindt plaats op 1 juni 2010. "

De lijst met vragen kun je oa vinden op;

http://www.privacynieuws.nl/images/stories/yatta/Documenten/EPD_vragen-EK_commissie-dd20042010.pdf

Greetz, Yatta
06-06-2010, 12:02 door Anoniem
Gezien de niet bestaande kwaliteit in Nederland als we het over 'zorg' hebben, kan ik u vertellen dat dat EPD LETTERLIJK ALLE MENSENRECHTEN SCHENDT en de Europese Regelwetgeving en Privacy niet respecteert. Zie sin-nl.org. Zie iocob.nl. Zie leefbewust.nl. Zie ....en ga zomaar door. Frankrijk heeft dat dossier 4 jaar geleden al stopgezet om deze redenen; maar iedereen weet dat de zorg in Frankrijk op een veel hoger en beter niveau ligt. Voor mij NOOIT meer een NL arts die volgens de NL BESTAANDE FOUTE WETTEN MOET WERKEN. Nederland: schaam u ! Van Herk - FRANKRIJK
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.