image

Wordt privacy het einde van Facebook?

zondag 16 mei 2010, 09:51 door Redactie, 11 reacties

Facebook ligt de laatste tijd regelmatig vanwege privacy onder vuur, waardoor steeds meer gebruikers hun profiel willen opheffen. In de Trends grafiek van Google is een duidelijke stijging zichtbaar van mensen die op de combinatie "Delete Facebook" zoeken. Sinds 2008 is het aantal zoekopdrachten over het onderwerp vertienvoudigd. Volgens Tom Kelchner van beveiligingsbedrijf Sunbelt Software is dit een 'wake-up call' voor Facebook, dat het de privacyproblemen moet aanpakken.

Deze week vond er informeel overleg tussen de topbestuurders plaats, mogelijk met privacy als onderwerp. Wat er besproken is, is onbekend. Het enige dat de grootste sociale netwerksite op het internet aankondigde, waren nieuwe beveiligingsmaatregelen om het ongeautoriseerd inloggen op profielen te voorkomen. Gebruikers kunnen nu instellen vanaf wat voor soort apparaten ze op Facebook inloggen.

Wordt er vanaf een niet geautoriseerd apparaat ingelogd, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing en moet de persoon die inlogt de naam van het apparaat geven. Daarnaast gaat Facebook ongeautoriseerde logins ook proactief blokkeren. Als het een verdachte login ziet, moet de gebruiker een aanvullende verificatie vraag beantwoorden.

Beveiligingslek
Ook al hebben Facebook-gebruikers de privacyinstellingen van hun profiel goed ingesteld, dat wil nog niet zeggen dat de privacy gewaarborgd is. Vorige week werd een beveiligingslek bekend waardoor live chat sessies en andere privégegevens voor aanvallers toegankelijk waren. Volgens Stefan Tanase van Kaspersky Lab toont dit het gevaar van sociale netwerksites aan, waar gebruikers geen controle over hun eigen gegevens hebben. Als voorbeeld geeft hij het account van een vriend dat gehackt wordt, waardoor aanvallers toegang tot afgeschermde informatie kunnen krijgen. "Zodoende kan alles wat je zo voorzichtig deelde bij iedereen terechtkomen en het is niet eens je eigen fout", aldus Tanase. De oplossing is volgens hem simpel: "Verwijder gewoon je profiel. Probleem opgelost."

Toch zullen de meeste mensen dit niet doen en gewoon weer op Facebook inloggen, maar in de tussentijd wel over hun privacy klagen. Tanase stelt dan ook iets anders voor. "Verwacht het beste, maar denk aan het slechtste." En dat is dat alles wat men op een sociale netwerksite zet, in principe gewoon voor iedereen zichtbaar is. "Zet niets online als je het niet wilt delen met iemand van je verleden, heden of toekomst. Wees eerlijk en je hebt geen problemen. Ik zie het als gezond verstand."

Reacties (11)
16-05-2010, 09:55 door Anoniem
"Wordt privacy het einde van Facebook?" of wordt Facebook het einde van privacy ?

Overigens gaat men in deze discussie wel voorbij aan het feit dat deelname aan Facebook een eigen keuze is, en geen verplichting. Iemand die Facebook niet gebruikt, zal nooit zijn privacy verliezen t.g.v. Facebook. Je moet er dus wel zelf voor kiezen om deel te nemen.
16-05-2010, 10:00 door Anoniem
"Het enige dat de grootste sociale netwerksite op het internet aankondigde, waren nieuwe beveiligingsmaatregelen om het ongeautoriseerd inloggen op profielen te voorkomen."

Mja. Beveiliging ? Indien je vanaf een andere lokatie aanlogt, dan moet je een geheime vraag beantwoorden. Een voorbeeld van zo'n vraag is de geboortedatum van de gebruiker. Het achterhalen van een geboortedatum is erg gemakkelijk, zeker wanneer een hacker het slachtoffer kent, of deze in zijn sociale netwerk heeft zitten op Facebook of op andere websites.

Wat dat betreft neemt mijn vertrouwen in Facebook door de genomen 'beveiligingsmaatregelen' eerder af dan toe. Iedere beveiliger zal toch moeten lachen bij het idee dat een geboortedatum een goed bewaard geheim is waar derden niet over kunnen beschikken ?
16-05-2010, 10:47 door Anoniem
southpark heeft 2 weken terug een volledige episode van facebook gemaakt ik denk eerder dat daar de oorzaak zit. In de aflevering was het onmogelijk facebook te deleten zonder e.o.a. lomp monster te verslaan. Ik denk dat veel mensen dan gaan controleren of het wel echt mogelijk is je account te deleten.
16-05-2010, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: southpark heeft 2 weken terug een volledige episode van facebook gemaakt ik denk eerder dat daar de oorzaak zit. In de aflevering was het onmogelijk facebook te deleten zonder e.o.a. lomp monster te verslaan. Ik denk dat veel mensen dan gaan controleren of het wel echt mogelijk is je account te deleten.

Hahaha beetje vergezocht. Maar Southpark maakt altijd leuke parodieën.

Het is natuurlijk wel zo dat jij de gene bent die het erop zet en wat je erop zet. Je hoeft niet je hele "huisraad" er op te zetten, om het maar een zo te zetten. Jij bent verantwoordelijk wat je deelt met anderen. Maar dit zelfde geld voor Hyves ook hier staat genoeg informatie op.
16-05-2010, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: southpark heeft 2 weken terug een volledige episode van facebook gemaakt ik denk eerder dat daar de oorzaak zit. In de aflevering was het onmogelijk facebook te deleten zonder e.o.a. lomp monster te verslaan. Ik denk dat veel mensen dan gaan controleren of het wel echt mogelijk is je account te deleten.

Hahaha beetje vergezocht. Maar Southpark maakt altijd leuke parodieën.

Het is natuurlijk wel zo dat jij de gene bent die het erop zet en wat je erop zet. Je hoeft niet je hele "huisraad" er op te zetten, om het maar een zo te zetten. Jij bent verantwoordelijk wat je deelt met anderen. Maar dit zelfde geld voor Hyves ook hier staat genoeg informatie op.

hmm, en juist nu is de website van de web 2.0 suicide machine gehackt en toont een southpark afbeelding...

http://suicidemachine.org/
16-05-2010, 17:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-05-2010, 17:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-05-2010, 21:25 door Bert de Beveiliger
Door unaniem: Hoeveel punten zijn aan te wijzen die het einde van de mensheid inluidt? Of is het een nieuw begin van een .. nieuw tijdperk?

Ah. Age of Aquarius?
http://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Aquarius

Of de Century of the Anchovy?
http://wiki.lspace.org/wiki/Discworld_calendar#Years_and_centuries

Maar zonder gekheid: Er is niks nieuws aan voor de mensheid: het is een alledaags (Amerikaans-kapitalistisch) bedrijf dat geld moet verdienen, in dit geval aan het verkopen van persoonlijke gegevens en profieldata. En de klanten zijn mensen die zich door mooie beloftes en een leuk laagje chroom (Chrome? Sorry :-)) zich laten verleiden hun waardevolle eigendommen aan voornoemd bedrijf te schenken.

En wat natuurlijk wel heel vervelend is, is dat FB door de tijd heen nogal hardhandig aan hun voorwaardes en beloftes heeft zitten sleutelen:

http://www.eff.org/deeplinks/2010/04/facebook-timeline
16-05-2010, 23:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-05-2010, 08:53 door Anoniem
Ik vraag me regelmatig af, wanneer bedrijven als Facebook en Hyves het 'zoveelste' profiel vieren, hoeveel dooie profielen daarbij zitten. Want Facebook kan wel aandragen 'dat het aantal profielen nog steeds toeneemt' (dus gebruikers vinden privacy niet belangrijk, aldus de directeur van Facebook recent), maar daar kan best een significant deel aan ongebruikte profielen bij zitten. Veel mensen deleten zo'n profiel immers niet, maar stoppen gewoon met het gebruik. Het zou mij niet verbazen als ruim 10% van het totale aantal profielen 'dood' is.
04-02-2012, 00:10 door Anoniem
van mij mag facebook per direct worden afgesloten, het heeft bijna mijn hele leven verwoest.
iemand hackt je accout en zet zomaar al je fotos online dat iedereen kan bekijken en schrijft scheld worden er uit, we is op dat moment niemand die je kan helpen, en als je iets wil vragen dan gaat het automatisch van nederlands naar engels.
Ik vind dat het bestaan van zo iets veel problemen kan veroorzaken en een gevaar kan zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.