image

Dakloze hacker opgenomen wegens Asperger

zaterdag 22 mei 2010, 00:03 door Redactie, 12 reacties

'Homeless hacker' Adrian Lamo is vorige maand opgenomen wegens het syndroom van Asperger. Lamo bekende in 2004 schuld aan het hacken van de New York Times en sinds die tijd gebruikt hij antidepressiva. Iemand had zijn rugtas met medicatie gestolen, waarop Lamo de politie belde. Toen de politie arriveerde, was die meer in de 29-jarige Lamo dan zijn rugtas geïnteresseerd. Vanwege de manier waarop de ex-hacker sprak, besloten de agenten om een ambulance in te schakelen.

Wat volgde was een gedwongen opname, een reis door de psychiatrische gezondheidszorg van Californië, zoals Wired het omschrijft. Uiteindelijk duurde de gedwongen opname negen dagen en werd vastgesteld dat hij het syndroom van Asperger heeft. Lamo noemt het een verrassing dat het zolang heeft geduurd voordat er bij hem een stoornis werd vastgesteld.

Asperger
BitTorrent uitvinder Bram Cohen stelde zelf de diagnose van Asperger en speculaties gaan dat ook Bill Gates hier aan lijdt. Ook de Britse hacker Gary McKinnon zou het syndroom hebben. Asperger kenmerkt zich door beperkingen in de sociale interacties en een beperkt repertoire aan interesses en activiteiten.

De nieuwe medicatie die Lamo krijgt heeft een positief effect, zo laat hij weten. "Het praten met vreemden was erg lastig voor mij. Ik moest het allemaal in mijn hoofd bedenken en normaal gedrag op een zeer bewuste manier vertonen. Ik moest leren hoe mensen met elkaar omgaan." Die spanning is nu verdwenen.

Reacties (12)
22-05-2010, 08:54 door Anoniem
Volgens mij valt in verhouding tot andere sectoren een relatief groot deel van de mensen (mannen) werkzaam in de it in het autistische spectrum.
22-05-2010, 10:21 door Dev_Null
Volgens mij valt in verhouding tot andere sectoren een relatief groot deel van de mensen (mannen) werkzaam in de it in het autistische spectrum.
Op welke wetenschappelijk en medisch gefundeerd onderzoek baseert u deze uitspraken? Of praat je alleen de mediaberichten na die je - van overheidswege - voorgeschoteld krijgt? Ken je zelf persoonlijk "autisten?"

Het label [autisme] is slechts een [stickertje], bedacht door een aantal "zieke en beperkte ego" (die zich nog psycholoog of psychiater durven noemen), om op "van het gemiddelde afwijkende" mensen te kunnen plakken die ZIJ ZELF niet kunnen en/of, willen doorgronden.

1. Door deze [sticker] kan "iemand die qua communicatie-skills afwijkt van het standaard, one-size-fits-all-new-world-order-gedrags model weer:
- Veroordeeld worden
- Beoordeeld worden
- bestempeld en bestickerd gaan worden
- In een [psychologisch] hokje geduwd worden
- (Door onwetenden) voor gek versleten worden
- Ge discrimineered worden door werkgevers
- Gedrogeerd gaan worden door pharmaceuten

2. Deze [sticker] geeft andere mensen "een excuus" om zelf niet meer te werken aan hun eigen (gebrekkige) communicatie-vaardigheden die zij zelf nodig hebben om te kunnen,willen communiceren met [de autist].

Free your Mind and look from your Heart
Als je zelf met een werkelijk onbevoordeelde en open geest andere beroeps-groepen gaat onderzoeken, zul je tot de conclusie kunnen komen "dat in iedere sector wel een aantal "anders communicerende mensen" werkzaam is.

Iemand die een sticker [autist] opgeplakt heeft gekregen van alle onwetende nullen om haar,hem heen, communiceert op een veel HOGER en ANDER nivo dan mensen die nog met woorden hun kennis en emotie uitwisselen (uitspraak gebaseerd op eigen ervaring in real life). Echter doordat bijna niemand
- ZELF de moeite neemt om dieper te kijken dan [de autisten-sticker]
- ZELF gaat werken aan het overstijgen van zijn eigen communicatie-gebreken
zullen ze niet/nooit tot deze conclusie kunnen komen.

3. Nog een leuke discussie over dit onderwerp op Linkedin: (wel effu inloggen om 'm te kunnen lezen)
"ICT ers kunnen niet communiceren"
http://www.linkedin.com/groupAnswers?viewQuestionAndAnswers=&gid=41967&discussionID=16007218&sik=&trk=mywl_artile&goback=.mwg_*2_1


"Believe nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it,
unless it agrees with your own reason and your own common sense."
Buddha
22-05-2010, 12:07 door Anoniem
@Dev_Null
Ik proef een defensieve lading in je reactie. Dat is nergens voor nodig. Sterker nog, ik ben het in grote lijnen ook met je eens. Wat ik bedoelde te zeggen is dat ik het aannemelijk vind om te denken dat er in de ict relatief meer mensen werkzaam zijn die eigenschappen hebben die je zou kunnen plaatsen ergens in het autistische spectrum. Maar laten we in dat verband dat etiket niet gebruiken als een medische/psychiatrische diagnose (ik ben het met je eens dat etikettering vaak meer verkeerd doet dan goed), maar als een duiding van een bepaalde manier van functioneren.
22-05-2010, 13:03 door Anoniem
Wat een gigantishe rant weer. Mensen zijn weer prikkelbaar in de ochtend. Leuke read, maar dwing je shit niet op aan anderen. Misschien dat jij zo denkt en yes, de media is een krachtig medium dat je kan beinvloeden.
22-05-2010, 16:54 door Anoniem
Gedwonge opname omdat je niet kan communiceren als anderen gewend zijn, hoe diep kan je als volk zinken! Mensen zijn kudde dieren die alles wat ze maar niet snappen meteen als gevaar zien en uit bescherming dan maar in de aanval gaan. Bevalt het niet hoe iemand kan communiceren, dan gebruik je je macht en plaats je de persoon maar even 9 dagen onder verplicht psychiatrische behandeling. Walgelijk hoe die agenten hun mensenkennis en macht misbruikt hebben. Gelukkig dat er tenminste nog een voordeel voor Lamo uitgekomen is wat betreft de diagnose en medicatie, maar het was absoluut onnodig machtsvertoon. Het land van de vrijheid noemen ze dat daar. Zolang je maar niet te afwijkend doet van de rest accepteren ze dat je vrijheid hebt is het.
22-05-2010, 19:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2010, 19:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2010, 19:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2010, 20:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-05-2010, 22:58 door Anoniem
ook al heb je gelijk, die andere 6.8 miljard mensen kan het echt niet verdommen dat je anders bent. Die willen gewoon dat iemand "net als zij" reageert dus als je een Autisme Spectrum Stoornis hebt zal je je aan moeten passen om in de maatschappij mee te mogen doen.
23-05-2010, 00:49 door Anoniem
Tja, enkele vreemde reacties die wel te verklaren zijn vanuit het Asperger Syndroom.

Mensen, in 1947 heeft Asperger dit al geopperd, pas eind 80-jaren is dit in de USA het opgepikt en medio 90-jaren in Nederland. Asperger kent 7-niveaus waar bij het hoogste niveau geld voor iemand die echt niet sociaal kan functioneren. En ja, it takes one to know one. Dus zie ik vele techneuten die hetzelfde hebben - in meer of minder maten - maar meestal in de ontkenning zijn.

Maar de eerste stap om er mee om te gaan is het erkennen van dit fenomeen bij jezelf. Het is geen schande, het is een fysiek defect waar je zelf niets aan kunt doen. Ik zelf heb het erkent en er aan gewerkt. Ik ben derhalve boven mijn vorige ik uitgestegen en nu zeer gelukkig, sociaal voelend, heb compassie en kan veel empathie opbrengen. Kortom, dingen die ik vroeger af deed al larie etc. zijn nu deel van mijzelf.

Maar, moet wel mijn medicijnen blijven slikken, anders gaat het zo weer fout.

Groetjes, aan diegene die willen groeien.
25-05-2010, 11:46 door Anoniem
" Ik ben derhalve boven mijn vorige ik uitgestegen en nu zeer gelukkig, sociaal voelend, heb compassie en kan veel empathie opbrengen. Kortom, dingen die ik vroeger af deed al larie etc. zijn nu deel van mijzelf. Maar, moet wel mijn medicijnen blijven slikken, anders gaat het zo weer fout."

Een Asperger zal nooit werkelijk sociaal voelend en empathisch worden want de onmogelijkheid om bepaalde sociale interacties te onderkennen is nu juist de kern van het probleem. Een asperger kan in retroperspectief bepaalde sociale gedragingen van andere mensen rationeel begrijpen; hij kan ze echter niet herkennen op het moment dat aan aan de orde zijn en daar adequaat op reageren. Dat defect is daadwerkelijk in de hersenen zichtbaar te maken. Maar is evenwel tot heden geen oplossing voor dit defect. Men kan wel bepaalde gedragingen stimuleren om de gevolgen te minimaliseren. Men begint Asperger het laatste decennium pas goed in kaart te brengen. Het gaat om een zeer complex syndroom uit het autisme-spectrum waarover het laatste nog lang niet is gezegd.

Er bestaat derhalve ook nog geen medicijn tegen Asperger. Ik meen daarom dat de schrijver niet aan Asperger lijdt, laat staan dat hij weet waarover hij schrijft. Het verhaal van Adrian Lamo acht ik daarom - voor zover we de details kennen - mogelijk wel aan Asperger toe te schrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.