image

Nederland wil gedragscode internetvrijheid

dinsdag 25 mei 2010, 18:10 door Redactie, 9 reacties

Nederland en Frankrijk willen een internationale gedragscode voor internetvrijheid opstellen. Dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Franse ambtgenoot Kouchner vandaag in Rotterdam bij besprekingen overeengekomen. Vrijheid van meningsuiting geldt overal, ook op internet,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Maar in veel landen worden mensen vervolgd vanwege het uiten van hun mening online. We willen concrete maatregelen tegen internetcensuur.”

Een internationale gedragscode kan bijvoorbeeld richtlijnen geven voor de export van internetfilters. Landen en bedrijven die de gedragscode onderschrijven, kunnen er zeker van zijn dat technologie niet wordt gebruikt voor censuur van internet. Nederland en Frankrijk nodigen andere landen, internationale instellingen, maatschappelijke organisaties, ICT-bedrijven, academici en mensenrechtenverdedigers aan het begin van de zomer uit om in Parijs te spreken over een gedragscode.

Censuur
Verder zullen de deelnemers bekijken hoe internetvrijheid een juridische basis kan krijgen, hoe internetcensuur door staten kan worden gemonitord en hoe mensenrechtenverdedigers, die gebruik maken van internet, kunnen worden ondersteund. Nederland en Frankrijk werken in de EU gezamenlijk aan voorstellen voor de beperkingen op de uitvoer van internetfiltertechnologie naar Iran. Iran censureert het internet mede met technologie die afkomstig is van Europese bedrijven.

Reacties (9)
25-05-2010, 19:14 door leenvr
internetvrijheid en internetfilters , die gaan niet samen .

achter een internetfilter ben je niet meer Vrij !!
25-05-2010, 20:25 door Anoniem
Toch grappig, vanuit het land met de meeste taps, het land dat het hardst achter de bewaarplicht aanloopt en het land waar de minister "wie wat bewaard, die heeft wat" roept.. (donner of Hirsh Balin, weet even niet meer welke..)

Maargoed, wel een sympathiek initiatief :)
25-05-2010, 20:46 door spatieman
zie mijn eerdere posting.
25-05-2010, 22:21 door ekim
Door Anoniem: Toch grappig, vanuit het land met de meeste taps, het land dat het hardst achter de bewaarplicht aanloopt en het land waar de minister "wie wat bewaard, die heeft wat" roept.. (donner of Hirsh Balin, weet even niet meer welke..)

Maargoed, wel een sympathiek initiatief :)

U bent vrij om alles te zeggen wat u wilt. Maar alles wat u ooit in het verleden gezegd hebt, kan tegen u gebruikt worden!
26-05-2010, 08:37 door Anoniem
Heeft die nekschot hier nog wat aan of niet?
26-05-2010, 10:06 door KwukDuck
Grapje zeker?
26-05-2010, 14:01 door Skizmo
Nutteloos. Een gedragscode is niet bindend.
26-05-2010, 19:56 door Anoniem
PP All the way !
21-12-2010, 03:17 door Anoniem
De Internet Society (ISOC) voorspelde al in haar scenario's voor de toekomst van het internet lees hier> http://www.helpstart.nl/hoe-zal-het-internet-eruit-zien-over-10-jaar dat overheden en grote bedrijven er mee aan de haal willen gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.