image

BoF: Hollywood bedreigt internetgebruikers

donderdag 27 mei 2010, 16:29 door Redactie, 2 reacties

De Telecomwet laat ten onrechte de mogelijkheid open dat internetgebruikers wegens auteursrechtinbreuk van internet worden afgesloten, zo waarschuwt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). De muziek- en filmindustrie zou internetproviders steeds vaker via contractuele afspraken dwingen om internetgebruikers van het internet af te sluiten of af te knijpen als straf voor auteursrechtinbreuk. Om dit te voorkomen moet de wet worden aangepast, aldus BoF.

"De overheid moet daarom bepalen dat niemand van internet mag worden afgesloten, behalve in geval van wanbetaling", zo laat de burgerrechtenbeweging weten. Het diende vandaag een voorstel voor zo'n wetsbepaling in bij het demissionair kabinet. GroenLinks, D66, SP en PvdA stellen in hun verkiezingsprogramma al dat niemand van internet mag worden afgesloten als straf.

"Nederland wil een kenniseconomie zijn. De overheid moet zich realiseren dat het internet de levensader van die kenniseconomie is. Zij moet daarom de toegang tot een vrij en open internet garanderen", aldus BoF-directeur Ot van Daalen.

Drie verbeteringen
Het concept-wetsvoorstel "New Regulatory Framework" (NRF) dat het Ministerie van Economische Zaken onlangs publiceerde is volgens Bits of Freedom een goed begin, maar moet beter. "Een minimumimplementatie van het NRF is immers geen doel op zich; het Ministerie moet juist betere regels maken en zo de uitingsvrijheid en privacy van iedere Nederlandse internetgebruiker en innovatie daadwerkelijk beschermen."

De burgerrechtenbeweging adviseert daarom drie verbeteringen van de Telecomwet:


  1. Op het gebied van netneutraliteit moet het Ministerie providers bij wet verbieden zich in te laten met het verkeer van hun gebruikers.
  2. Op het gebied van internettoegang moet het Ministerie bepalen dat gebruikers niet van internet mogen worden afgesloten als straf.
  3. En de meldplicht datalekken moet het Ministerie niet alleen voor providers maar ook voor andere partijen laten gelden.
Reacties (2)
27-05-2010, 21:39 door Bitwiper
[Ergernis] Ter zijde: ik HAAT documentnamen als "New Regulatory Framework" waarin wel stompzinnige woorden als "New" voorkomen (de "Nieuwe" Kerk in Delft wel eens gezien?) maar gemakshalve het onderwerp totaal wordt weggelaten. Waarom niet "EU Telecom Regulations 2010" o.i.d.? [/Ergernis]

uit https://www.bof.nl/live/wp-content/uploads/2010/05/consultatieNRF270510.pdf: 13. Ook op dit gebied moet het Ministerie juist betere regels dan Europa maken: het Ministerie zou juist moeten bepalen dat gebruikers niet van internet mogen worden afgesloten als straf of sanctie.
Inderdaad niet als straf: straf is iets dat een rechter oplegt (of je ouders als je minderjarig bent).

Maar als sanctie op het, al dan niet bewust, schaden van anderen (DDoS attacks, spammen, virussen verspreiden, aantoonbare inbraakpogingen) zouden ISP's juist door de overheid verplicht moeten worden om gebruikers af te sluiten (d.w.z. in zoverre dat ze geen anderen meer lastig vallen maar wel hun PC of PC's kunnen voorzien van updates en dergelijke).

uit https://www.bof.nl/live/wp-content/uploads/2010/01/netwerkneutraliteit-def.pdf: 7. [...] Als providers zich zouden inlaten met het internetverkeer van hun gebruikers, zou dit een beperking van het grondrecht op communicatievrijheid van hun gebruikers opleveren. Daarbij komt dat providers pas internetverkeer kunnen discrimineren naar inhoud, als zij dat internetverkeer bekijken – en dat kunnen ze pas doen door IP-pakketjes te inspecteren (“deep packet inspection”). Die praktijk staat op gespannen voet met het (digitale) briefgeheim en maakt daarmee inbreuk op de privacy van gebruikers. Netwerkneutraliteit beschermt dus zowel het grondrecht op communicatievrijheid als het grondrecht op privacy van iedere internetgebruiker.
Zolang ISP's de anonimiteit van hun klanten waarborgen, is het, zonder tussenkomst van een rechter, onmogelijk om een zich (al dan niet bewust) misdragende internetgebruiker aan te spreken op haar of zijn gedrag. Inzetten van een rechter voor elke individuele spammende of aan een DDoS aanval deelnemende PC, zeg maar micro-wangedrag, is niet realistisch: duurt te lang (aanval is allang voorbij), wat voor straf zou je willen dat een rechter oplegt als je PC getrojaned blijkt (en wie betaalt de rechter in zo'n geval), en we hebben er niet genoeg rechters voor.

Overigens is het waarborgen van de anonimiteit van klanten door ISP's helemaal niet vanzelfsprekend bezien vanuit internet principes. In de whois databases hoort per IP-adres of reeks te zijn aangegeven wie daarvoor verantwoordelijk is in het geval van klachten. Het kan niet zo zijn dat niemand die verantwoordlijkheid neemt. Aan verzamelaars (en wellicht verspreiders) van auteursrechtelijk beschermd materiaal: gecompromitteerde PC's vormen een steeds grotere bedreiging voor steeds meer mensen (niet alleen internetters; zolang banken het vergoeden draaien we met z'n allen op voor overboekingen naar oost-Europese landen als gevolg van gekaapte internetbankiersessies) en moeten worden aangepakt. Sneu voor je als daarmee in de picture komt van Brein en vrienden, verzin maar een andere manier (TOR, SSL via anonieme proxies etc) om je verzamelhonger te stillen.

Tenzij we met z'n allen bereid zijn om onze internet anonimiteit op te geven, zullen alle ISP's een grotere rol moeten gaan spelen bij het aanpakken van micro-wangedrag: ofwel passief (door beter te reageren op klachten), ofwel actief, door netwerkverkeer -geautomatiseerd- te monitoren en alarm te slaan bij gedetecteerd wangedrag en evt. bij anomalies. Natuurlijk vind ik dat er heldere regels voor komen wat wel en wat niet mag (opslag, trendanalyse etc), maar als je bang bent voor "deep" packet inspection moet je je verkeer gewoon versleutelen - aanvallers op internet hebben daar, voor zover mij bekend, in de praktijk niets aan.

Kortom, hoewel het prima past in deze tijd van ikke ikke ikke, vind ikke freedom te ver gaan als dit de rechten van anderen aantast. Jammer dat BoF dit aspect over het hoofd lijkt te zien.
28-05-2010, 10:19 door Anoniem
Nederland wil geen kenniseconomie zijn, anders zou er niet zo veel worden bezuinigd op onderwijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.