image

Gijzelvirussen leveren miljoenen euro's op

donderdag 3 juni 2010, 11:47 door Redactie, 1 reacties

Virussen die documenten op computers gijzelen voor losgeld, leveren criminelen jaarlijks miljoenen euro's op, aldus Boris Yampolsky van Kaspersky Lab. De malware versleutelt op systemen belangrijke bestanden en documenten, vandaar de naam ransomware. Vervolgens krijgen slachtoffers de opdracht om een sms-bericht naar een duur telefoonnummer te sturen. Gemiddeld kost dit het slachtoffer zo'n acht euro, hoewel sommige scams het dubbele vragen.

Yampolsky schat dat er elke dag 500.000 infecties met ransomware plaatsvinden, voornamelijk in Oost-Europa en Azië. Het gaat niet in alle gevallen om het versleutelen van belangrijke documenten, ook het tonen van pornografische popups blijkt zeer succesvol te zijn. Gebruikers kunnen deze vensters niet sluiten, tenzij ze een sms-bericht sturen.

Telefoonnummer
De oplichters kopen het premium telefoonnummer van een tussenpartij, die het weer bij een mobiele operator heeft gekocht. Zodra het slachtoffer het sms-bericht verstuurd, betaalt de mobiele operator de tussenpartij, die weer de helft van het bedrag aan de oplichters geeft. De code die de scammers gebruiken is zeer complex. "Ze gebruiken obfuscatie en anti-emulatie technieken, waardoor het lastig is om te analyseren", merkt Yampolsky op.

Reacties (1)
03-06-2010, 12:06 door Anoniem
"anti-emulatie technieken, waardoor het lastig is om te analyseren"

Elk geavanceerd malware variant gebruikt dit stelletje noobs.
Jullie moeten je eigen systeem eens verbeteren, kortom; bagger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.