image

'Tyfus adware' verandert laptop in WiFi-router

maandag 14 juni 2010, 12:34 door Redactie, 10 reacties

Onderzoekers hebben een nieuw soort adware bedacht die laptops infecteert en vervolgens in draadloze routers verandert. De laptop fungeert vervolgens als access point voor andere laptops en zal aan alle opgevraagde HTML pagina's advertenties toevoegen, maar ook YouTube video's zijn niet veilig. Volgens Daniel Medeiros Nunes de Castro, Eric Lin, John Aycock en Mea Wang, die de adware bedachten, gaat het hier om een nieuwe manier om advertenties te verspreiden.

De techniek is een stuk verfijnder dan huidige adware toepast, omdat de computer met de adware zelf geen advertenties te zien krijgt. De computers die de besmette computer als acces point gebruiken krijgen wel de advertenties te zijn, maar zijn zelf niet besmet. 'Tyfus adware', zoals de onderzoekers hun creatie noemen, is via verschillende technieken te implementeren, zoals ARP spoofing en proxies.

Dreiging
"Het is te gemakkelijk om tyfus adware alleen als een man-in-the-middle aanval af te doen", aldus de onderzoekers. De aanval zou namelijk nieuw zijn en specifieke aspecten voor dit scenario bevatten, die niet voor het algemene man-in-the-middle probleem opgaan. Doordat internet overal aanwezig is zullen dreigingen zoals tyfus adware, die van de fysieke aanwezigheid van het slachtoffer gebruik maken, vaker voorkomen. "We hopen met dit onderzoek dan ook de discussie aan te zwengelen hoe we op proactieve wijze met deze dreigingen kunnen omgaan."

Niet alleen draadloze netwerken lopen risico, ook bij bedrade netwerken lukte het de onderzoekers om de aanval toe te passen. "Tyfus adware is een levensvatbare dreiging voor de toekomst, met name voor netwerkomgevingen die niet goed gemonitord worden, zoals de alomtegenwoordige internetcafés."

Reacties (10)
14-06-2010, 12:39 door Erwtensoep
Dat is meer echte malware dan adware voor de geinfecteerde PC in kwestie..
14-06-2010, 12:39 door Bert de Beveiliger
Hmm.. klinkt een beetje als die 'free public internet' en 'free public wifi' ad-hocs die je nog wel eens op straat tegenkomt. Waarschijnlijk iemand die dat idee opgepakt en uitgewerkt heeft.
14-06-2010, 12:42 door Skizmo
Onderzoekers hebben een nieuw soort adware bedacht
Dus als de hackers het niet bedenken zijn er wel onderzoekers die het voor hun doen ? Schiet lekker op zo.
14-06-2010, 13:13 door johanw
Als er nou eens gewone software uit zou komen die een laptop op een makkelijke manier in een access point zou veranderen... de bestaande vereist dat je je hele configuratie met de hand omgooit.
14-06-2010, 14:31 door Bert de Beveiliger
Door Skizmo:
Onderzoekers hebben een nieuw soort adware bedacht
Dus als de hackers het niet bedenken zijn er wel onderzoekers die het voor hun doen ? Schiet lekker op zo.

Is anders logisch, denk eens in Cold War situatie: bedenk of ontdek het (bij voorkeur) voordat een ander dat doet, dan kun je je ertegen wapenen. Net als die onderzoeker die zich onlangs liet RFID-infecteren, overigens.
14-06-2010, 15:27 door U4iA
Tyfus adware....hahaha briljant! XD

ty·fus [tiefes] de; m door een bacil of virus veroorzaakte ziekte die met zware koortsen gepaard gaat: (plat, in sam) ~hond, ~vent enz. rothond, -vent enz.
14-06-2010, 15:42 door Anoniem
Ok dan moeten de antivirus bedrijven zich hierop meteen op inspelen,dan kunnen de gelijk hier maatregelen tegen nemen.
14-06-2010, 16:02 door Anoniem
Broodje aap als je het mij vraagt, hoe kan je nou een ontvanger veranderen in een zender zonder de hardware aan te passen? Als het al lukt zal je bereik zeer klein zijn...
14-06-2010, 17:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-06-2010, 17:31 door Anoniem
Door Anoniem: Broodje aap als je het mij vraagt, hoe kan je nou een ontvanger veranderen in een zender zonder de hardware aan te passen? Als het al lukt zal je bereik zeer klein zijn...
...complete onzin.
Als je op internet gaat, weet die router echt niet zelf welke site je wil hebben. Die verzend je naar de router..
En als je het dan nog niet gelooft, ga naar je draadloze instellingen en klik op iets als "Maak een nieuw netwerk", voila, een access point.
Niet een beetje slim lopen gaan doen zonder dat je zeker weet dat je gelijk hebt, of wat research hebt gedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.