image

Hacker die klokkenluider verraadde met dood bedreigd

maandag 14 juni 2010, 13:53 door Redactie, 1 reacties

De hacker die een Amerikaanse legerofficier bij de autoriteiten aangaf wegens het lekken van documenten aan klokkenluidersite WikiLeaks, is met de dood bedreigd. Adrian Lamo, beter bekend als de 'homeless hacker', tipte de FBI over de praktijken van Bradley Manning. Deze 22-jarige soldaat werkte als analist bij de militaire inlichtingendienst in Irak en kwam in contact met Lamo.

Hij dacht in de bekende hacker een gelijkgezinde geest gevonden te hebben, maar kwam bedrogen uit. Manning lekte onder andere de "Collateral murder" video, een video over de beruchte Garani luchtaanval in Afghanistan. Verder speelde hij ook het legerdocument door waarin WikiLeaks als een beveiligingsdreiging werd genoemd. De legerofficier zou ook 260.000 geclassificeerde diplomatische berichten naar de klokkenluidersite hebben doorgestuurd.

Informant
Volgens Lamo bracht Manning door het lekken van de gegevens de nationale veiligheid in gevaar en informeerde de FBI. Sindsdien is Lamo met de dood bedreigd en probeerde iemand pizza's onder zijn naam te bestellen. Lamo houdt vol dat hij geen verrader is, maar WikiLeaks heeft inmiddels een waarschuwing afgegeven, waarbij ook de objectiviteit van Wired wordt gehekeld.

Kevin Poulsen die het bericht over Lamo schreef, en het feit dat Lamo Manning had verraden pas ergens halverwege noemde, zou in het verleden vaak met de dakloze hacker hebben samengewerkt. De klokkenluidersite noemt Lamo en Poulsen "beruchte" misdadigers, informanten en manipulators. "Journalisten moeten oppassen", zo waarschuwt WikiLeaks op Twitter.

Reacties (1)
14-06-2010, 16:05 door Bert de Beveiliger
Sindsdien is Lamo met de dood bedreigd en probeerde iemand pizza's onder zijn naam te bestellen.

Hm. 't Is niet zo netjes van Lamo geweest om Manning te verlinken, maar om nou pizza's onder zijn naam te bestellen? :-S

@Redactie: Overigens is het nog steeds niet zeker dat Manning schuldig is, en dat hij die 260.000 diplomatieke docs heeft gelekt. Dus een zin als 'Manning lekte onder andere..." en "Verder speelde hij..." beter voorlopig vervangen door een "zou gedaan hebben" constructie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.