image

Column: Tweedehands angst

dinsdag 15 juni 2010, 08:20 door Peter Rietveld, 39 reacties

4 mei 2010, de dodenherdenking op de Dam. Een zonderling schreeuwt iets onverstaanbaars. Iemand anders ziet een koffer en roept: “Bom”. Gevolg: 63 gewonden door paniek in de massa, omdat veel mensen direct aan het drama in Apeldoorn dachten op Koninginnedag vorig jaar.

6 mei 2010, Wall Street. Het handelshuis Wadell verkoopt per ongeluk massa’s e-mini contracten. Wereldwijd verdampt 1.000 miljard na paniekverkopen.

Ook de verkiezingen stonden in het teken van de angst: we moeten vooral vrezen voor de economie, dus de voorstellen voor de zwaarst mogelijke maatregelen buitelden over elkaar heen. Samen met die andere angst, die voor de islamisering, bleek dit genoeg om een politieke aardverschuiving te veroorzaken.

In ons land is dat een nieuw fenomeen; een maatschappij met een angststoornis. Het weefsel van vertrouwen is stuk en de hysterie ligt dicht onder de oppervlakte. Geert Mak schetst overtuigend de overeenkomsten met de jaren 50 in de VS toen de schaduw van McCarthy de samenleving overheerste. Deze situatie is ernstig, omdat vertrouwen het belangrijkste bindmiddel is van de samenleving en tevens de belangrijkste bescherming ervan. Bezwijkt onze samenleving onder de stress van terrorisme en de economische crisis?

Daar is een simpel antwoord op: nee.

Wat nou, nee? Ik zal het even uitleggen.

Terrorisme is op dit moment zeer beperkt. De laatste jaren zijn juist zeer rustig geweest. Wanneer was de laatste aanslag ook alweer in Nederland? Juist, in 2004. Ook internationaal gezien lijkt het rustiger, behalve dan in de landen waar het al jaren gedonder is.

Ook de economische crisis is geen logische oorzaak; het diepste dal is al geweest en een groot deel van de bevolking – zeker in ons land - is minder geraakt dan in 2003 of 1982. Dus als we bang zijn, is dat niet voor iets wat veel erger is dan voorheen. Pak een willekeurig geschiedenisboek en je zult zien dat we niet in een bijzondere tijd leven. Terrorisme is van alle tijden en economische crises zijn dat ook.

De huidige angststoornis kan ook niet komen door de televisie of andere media, die bestaan daar echt al veel te lang voor. Voor wie het meegemaakt heeft – de beelden van de Vietnam-oorlog kwamen ruw en ongefilterd iedere woonkamer binnen, ook in ons land, maar daar werd Nederland niet en masse bang van. En dat terwijl toen nog een groot deel van de bevolking zelf herinneringen had aan echte oorlog.

Wat is er dan wel aan de hand – vanwaar deze extra angst en hysterie?

Het antwoord zal je niet verrassen; angst verkoopt dus angst wordt gekweekt. Angst is goed voor de kijkcijfers, de krantenoplages, de verkoop van bewakingsspullen en de handel in politieke producten.

Zoals de twee incidenten begin vorige maand aantoonden is angst zélf gevaarlijk. Achteloos strooien met angst is daarom onverantwoord.

De meeste negatieve connotaties van angst hebben te maken met groepsangst. Het bekende beeld is een 'stampede', een hysterische horde die alles verwoest. Dit is de angst die zichzelf voedt en versterkt. Een individu kan zich wapenen tegen angst, een groep kan dat niet. Als de groep echter te klein wordt, kan de angst zichzelf niet meer voeden. Daarom is het essentieel dat we ons individueel wapenen tegen deze manipulatie en de groep de kritische massa ontnemen.

Verkleutering
In navolging van de Jip en Janneke taaldiscussie is er een taboe gekomen op complexe zinnen en in het verlengde daarvan op ingewikkelde verhalen. Door deze verkleutering verdwijnen alle nuances. Bij gevaar ontneemt dat de mogelijkheden tot nuance en analyse. In plaats van extra alert te worden, komt alleen de hysterie dichterbij; het meest angstwekkende is immers te weten dat je bedreigd wordt, maar niet te weten waardoor. De terrorismemonitor van de coördinator terrorismebestrijding is hiervan een kenmerkend voorbeeld; er staat hoe bang je moet zijn, maar waar is de informatie?

Ieder wat ingewikkelder verhaal moet blijkbaar in kleutertaal uitgedrukt worden – iets wat alleen zeer getalenteerde schrijvers kunnen zonder de essentie te verliezen. De essentie van een verhaal blijft dus bijna altijd achterwege. Hóe bedreigt de Griekse crisis onze welvaart? Wordt het door de klimaatverandering nu warmer of kouder? Is Al Qaida nog steeds gevaarlijk, of niet meer, als je al dat gestuntel met die aanslagen ziet? Was het vroeger veiliger in Nederland, of niet? Wil je het gevaar duiden, dan moet je er zelf de informatie bij zoeken. Doe dat!

Spinning
Uit de VS komen de begrippen ‘framing’ en ‘spinning’, waarbij de laatste via ‘spindoctors’ de meeste bekendheid heeft gekregen. Spinning is professionele manipulatie door taal. Je leert een spin herkennen door te bekijken hoe en waar ze toegepast zijn. Daarom een kort overzicht uit de recente, Nederlandse geschiedenis.

We begonnen deze eeuw met het Y2k probleem. Omarmd door commercie spinden religieuze laatste-dagenfanaten als Gary North een wereldwijde hype. Y2K zette een dikke streep door het optimisme van de jaren 90 en eindigde de overwinningsroes van het eind van de Koude Oorlog. Y2k liep met een sisser af; ook niet gefixte systemen bleken het gewoon te blijven doen.

9/11 was de volgende klapper. Wat er op volgde was een periode van wapengekletter en cultuur van angst, met tijdsbeelden als de moorden op Van Gogh en Fortuyn. Met die angst hebben de neo-conservatieven en hun Nederlandse volgelingen hun oeroude wensdromen ingevoerd; een wereld vol regels en camera’s. Het is dat politie en rechtspraak weigerden mee te doen, anders leefden we in een politiestaat.

In deze periode werd de eerste Nederlandse spindoctor bekend, Jack de Vries. Dat deze spindoctor struikelde over een affaire met een ondergeschikte in plaats van over het lekken van ministerraadstukken, die volgens onze premier maar zo Staatsgeheim kunnen zijn, is veelzeggend. Het schouderklopje van de Majesteit maakt duidelijk dat spin niet meer weggaat uit onze politiek.

Vervolgens zijn we de euro ‘ingespinned’. De euro zou monetaire crises zoals in de jaren 30 uitsluiten, onze financiële sector versterken en een grote groei mogelijk maken, is ons beloofd. Wat zien we anno 2010? Mét de euro zitten we in de grootste monetaire crisis sinds de jaren 30. In 2008 brak de kredietcrisis uit, een crisis waar de euro ons tegen zou beschermen, zo stelden althans de politici. Dat blijkt in 2010 óók al niet waar te zijn, zo leert de Griekse crisis. De euro geeft de crisis juist extra venijn. Zonder de euro zou Griekenland veel eerder, en daardoor veel minder heftig, door de markt gecorrigeerd zijn. De euro is eerder de oorzaak van de huidige crisis dan de beloofde dam ertegen.

We zijn op dezelfde manier de EU ingespinned. Weet je nog; volgens Balkenende zouden de buurlanden ons straffen bij een tegenstem op het Referendum. Volgens VVD-kamerlid Van Baalen zouden ze zelfs met ‘een muur om Nederland onze economie kapotmaken’. Pure spin; het aanzien van een land is alleen van belang voor de carrièrekansen van politici en markten trekken zich niets aan van politiek geneuzel. De overtreffende spin kwam van CDA-minister Donner: als we niet meedoen met de EU komt er oorlog. We stemden massaal tegen maar er kwam geen oorlog en ook geen muur.

Uiteindelijk kregen we geen ‘grondwettelijk verdrag’ maar een ‘gewoon verdrag’. Dit Lissabonverdrag zou geen grondwet zijn en dus geen raadgevend referendum nodig hebben, omdat er geen vlag en volkslied in stonden. Welnu, die staan in de Nederlandse grondwet ook niet en dat is toch heus een grondwet.

Met hetzelfde gemak zijn we een postkoloniale oorlog ingespinned, in eerste aanleg om de kernwapens van Saddam uit handen van Al Qaida te houden. Toen die redenering ontmaskerd was bij gebrek aan kernwapens, verlengden we keer op keer de missies om ons internationale aanzien te behouden; alles in het landsbelang!

Herken je de spin?
De Hoop Scheffer meldde in februari 2010 in een interview met het NRC dat Nederland bij een terugtrekking uit Uruzgan gepasseerd zou worden voor hoge functies in de NAVO. Deze spin bevat een nogal Verontrustende Boodschap. Het belang dat De Hoop Scheffer en vele kenners met hem hechten aan de nationaliteit van de poppetjes, maakt overduidelijk dat kwalificaties anders dan nationaliteit voor die posten blijkbaar niet zo relevant zijn. Het maakt mij geen biet uit of er een Spaanse of Nederlandse generaal zit – ik wil gewoon dat de beste generaal daar zit.

Een volgende spin is de argumentatie over de Nederlandse plek bij de G20 die we zouden verspelen met het vertrek uit Afghanistan. De G20 zijn de 19 grootste economieën plus de Europese Unie. Nederland is via de EU vast deelnemer aan de G20 en kan er dus helemaal niet ‘uit’ gezet worden. In Den Haag is onder eigen naam meedoen echter een wens die van links tot rechts leeft, wederom om het ‘internationale aanzien’. Onder deze spin zit een nóg venijniger veronderstelling, namelijk de implicatie dat bij de EU onze economische belangen niet goed gewaarborgd zijn.

De overtreffende trap van spinning is de ‘War on’-taal. War on Terror, War on Drugs, War on Ideas. In de VS is deze hyperbool al jaren gemeengoed, hier slaat deze woordkeuze wat minder aan, maar we springen wél in het gelid. Voor de War on Terror verstoken we een miljard per jaar om een inktvlek te beschermen in Verweggistan en voor de War on Drugs bouwen we ons gedoogbeleid af, tot grote vreugde van crimineel Nederland.

De term ‘War’ is overtrokken. Je kunt geen pantserdivisies op ideeën, terroristische cellen of straatdealers afsturen. Door de emotionele lading van het begrip oorlog eraan te geven, maak je tegenstanders tot verraders: als je niet voor ons bent, ben je tegen ons. Dat is een frame.

Framing is een NLP techniek, die spinning veel effectiever maakt. Mooi is het voorbeeld dat als je een getuige vraagt: 'Heb je de auto gezien?', je vaker een ja-antwoord krijgt dan wanneer je vraagt: 'Heb je een auto gezien? Framing is in ons land nog niet zo bekend, maar door het voorbeeldige gebruik ervan door Geert Wilders, zal het veel navolging krijgen.

Zoals de recente geschiedenis leert is veiligheid favoriet bij spinning en framing. Je moet immers verkopen, en angst verkoopt nu eenmaal het best. Het nadeel van angst is dat het niet erg meetbaar en niet bestuurbaar is. De juiste dosering is niet te voorspellen. De sluimerende hysterie die vorige maand zichtbaar werd op de Dam, op Wall Street en in het stemgedrag, heeft dan ook velen verrast. Het bewijst dat de angst zeker zo gevaarlijk is als datgene waar we bang voor zijn. Dat inzicht is niet nieuw, Roosevelt zei in de donkerste dagen van de crisis van de jaren 30 al: “There is Nothing to Fear, But Fear Itself”.

Onbewust voelen de meeste mensen echter wel aan wanneer ze genaaid worden en dan gaat de angst na een tijdje vanzelf over. Onze overlevingsinstincten zijn uiteindelijk sterker dan alle spin bij elkaar opgeteld. Dat zie je goed in de nieuwe media – op Internetforums wordt nog steeds gedebatteerd over al die onderwerpen die in Den Haag en de traditionele media als gesloten dossiers gelden; de euro, Irak, 9/11, de IRT, noem ze maar op. Dit zijn essentiële uitlaatkleppen: angstige situaties worden geëvalueerd en verwerkt. De dossiers zijn voor de deelnemers niet gesloten omdat de gevolgen er nog zijn en de verantwoordelijken nog op het pluche zitten.

Wat we moeten bestrijden is uiteindelijk niet alleen de crisis of de terreur, maar vooral ook de angst daarvoor. Als genoeg mensen weten hoe het wel zit, en niet in paniek raken, ontstaat er geen kritische massa voor massahysterie. Het middel bij uitstek tegen angst is grip op de zaak. Als je gevaar kunt duiden, krijg je er grip op. Daarmee is het wapen tegen spin en frame kennis en een zelfstandig kritisch vermogen.

Op Internet ontstaat een nieuw collectief geheugen, zeker met dank aan Google dat je regelmatig trakteert op een onbedoelde geschiedenisles door oude pagina’s van zeer wisselende kwaliteit als relevante zoekresultaten te tonen. Dan leer je vanzelf dat je niet alles moet geloven wat je leest of hoort. Er is dan ook licht aan het eind van deze lange tunnel.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Laatste 10 columns


Meer columns van Peter Rietveld.
Reacties (39)
15-06-2010, 09:03 door Walter
Erg sterk artikel! Meer heb ik er niet aan toe te voegen.
15-06-2010, 10:00 door Above
Het is pas sterk dat alles om je heen je eigen projectie is. Projectie van de ik.
Waar vindt het echte waarnemen, de vertaling met bijbehorende emoties naar beeld plaats? Tussen de oren in een pikdonkere ruimte. Is er dus wel een echte wereld om ons heen of leven we in een illusie?
15-06-2010, 10:41 door Anoniem
Peter,

Goed artikel!

Je verwoordt voor mij waar ik me al jaren hard voor maak via reacties op allerlei nieuwsberichten.
15-06-2010, 10:44 door Anoniem
Hoewel de basisideeën wel goed zijn, wordt het wel erg afgeleid door persoonlijke opvattingen. Waardoor er tegenstrijdigheden insluipen. Bijvoorbeeld:

"Ook de economische crisis is geen logische oorzaak; het diepste dal is al geweest en een groot deel van de bevolking – zeker in ons land - is minder geraakt dan in 2003 of 1982."

"Mét de euro zitten we in de grootste monetaire crisis sinds de jaren 30."

Deze twee dingen samen zeggen mij dat de euro ons juist wel heeft beschermd, wat het tegenovergestelde is van wat je eigenlijk wou zeggen.

Kortom, het artikel klaagt over angst zaaien, maar heeft zelf er ook wel een handje van.
15-06-2010, 10:47 door Anoniem
Net zoals die schreeuwer op de dam welke niet zo'n effect had gehad als de overheid niet alles en iedereen zo bang maakt. In mijn optiek is de overheid mede schuldig aan alle gewonden ongeacht de aanleiding.

Ik weet zeker dat men vroeger niet zo had gereageerd.

Deze toename aan angstkwekerij is eigenlijk een gebrek aan controle. Men probeert op een kinderlijke, infantiele en zeer doorzichtige wijze toch nog vat op de zaak te krijgen terwijl men niet door heeft dat men door deze methodiek continu verliest.

Deze SEO lacht zijn broek trouwens vol omdat het zo lekker doorzichtig is allemaal.
15-06-2010, 10:47 door Anoniem
Een zeer goede analyse. Beslist kan men er nog veel meer over zeggen en er valt zeker ook het nodige aan toe te voegen, maar de essentie staat erin : "Fear sells !" ; een samenleving gebaseerd op en gedreven door ....angst !.
Dat zou moet ons allen eigenlijk te denken moeten geven.
15-06-2010, 10:55 door Anoniem
Dankzij de euro zijn juist de bezine prijzen in Europa minder sterk gestegen. De energie prijzen zouden veel hoger geweest zijn wat de initiële crisis zwaarder had gemaakt.

Griekenland is een ander verhaal, daar heb je dan weer gelijk, op zich ligt dit niet aan de euro wel aan het gebrek aan controle op overheidsinstanties.

Voor de rest heb je dik gelijk.
15-06-2010, 10:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-06-2010, 11:55 door Anoniem
Het artikel van Rietveld is een pleidooi om elke propaganda met een korreltje zout te nemen.
Daarbij maakt hij te makkelijk gebruik van dubbelzinnige voorbeelden d.w.z. voorbeelden waar hij die conclusie uithaalt die hem goed uitkomt.
Een voorbeeld: de terreurdreiging in Nederland valt best mee, want de laatste aanslag vond in 2004 plaats.
Op mijn beurt zeg ik dat er aanslagen zijn voorkomen DANKZIJ genomen maatregelen en propaganda!
Zo zijn er ook personen die een pleidooi houden om op snelwegen de maximumsnelheid te verhogen omdat het aantal verkeersdoden elk jaar afneemt. Klopt het één met het ander? Neen!

Rietveld pleit voor een evenwicht tussen angst en realisme. Dat evenwicht wordt bepaald door een juiste dosering en juist op dat punt (wat is de juiste dosering?) ontstaan de grootste meningsverschillen en ik vrees dat dat dat zo zal blijven.

Maar in het volgende gezegde kan iedereen zich wel vinden: 'Voorkomen is beter dan genezen'.
15-06-2010, 12:43 door grizzler
Het eerste voorbeeld onder Spinning is klets. Echt niet-gefixte systemen die datumfuncties hadden waar het gebruik van twee posities op problemen stuitte, gingen in 2000 onverbiddelijk op hun bek. Het punt is dat er voor 1-1-2000 behoorlijk wat werk is verzet om deze problemen op tijd in kaart te brengen en op te lossen. Daardoor was het effect van Y2K voor het grote publiek gering.
15-06-2010, 12:49 door [Account Verwijderd]
Door Peter V: Wie gaat nu Geert Mak aanhalen als voorbeeld? Deze man is zo rood als een kraal en zo corrupt als wat!
In 2004 kreeg hij een eredoctoraat van de Open Universiteit in Heerlen voor zijn verdiensten op het gebied van geschiedschrijving. Voor zijn boek In Europa ontving hij de prestigieuze Leipziger Buchpreis zur Europaïsche Verständigung (2008) en de Otto von der Gablentzpreis (2009). De Franse regering benoemde hem tot Ridder in het Légion d' Honneur.


Dit is geen geenstijl.nl . Hou s.v.p. je puberale "anti-linkschmensch-sentimenten" voor je of onderbouw een aanval met feiten.
15-06-2010, 12:49 door Anoniem
Door grizzler: Het eerste voorbeeld onder Spinning is klets. Echt niet-gefixte systemen die datumfuncties hadden waar het gebruik van twee posities op problemen stuitte, gingen in 2000 onverbiddelijk op hun bek. Het punt is dat er voor 1-1-2000 behoorlijk wat werk is verzet om deze problemen op tijd in kaart te brengen en op te lossen. Daardoor was het effect van Y2K voor het grote publiek gering.

Wij hadden ongeveer de helft van de systemen op tijd gefixed, op een totaal van meer dan 10.000, waarvan vele van voor 1985. Op 1-1-2001 ging maar één systeem onderuit, en dat was een gefixed systeem; de fix bleek niet te kloppen.
15-06-2010, 13:59 door tweaktubbie
Typisch geval symptoombestrijding, zoals de nederlandse politiek van afgelopen jaren.

Gevoel van machteloosheid, aangewakkerd door terreur vlakbij in Spanje en Engeland, met desillusies over een Europees referendum, en meer van die fraaie staaltjes. Dat is het dubbele gevoel van internet: je weet tegenwoordig wat er wereldwijd gebeurt (vaker negatief dan positief) wat vroeger tot achterkamertjes en heimelijke kruiwagentjes beperkt was.

Kortom: de angst is nu eerder gefundeerd door inzicht.
15-06-2010, 14:15 door Bert de Beveiliger
Door Peter V:
Geert Mak schetst overtuigend de overeenkomsten met de jaren 50 in de VS toen de schaduw van McCarthy de samenleving overheerste
Wie gaat nu Geert Mak aanhalen als voorbeeld? Deze man is zo rood als een kraal en zo corrupt als wat!

Zucht. Misschien een idee om eens te kijken wie McCarthy was? Ik zou haast denken dat het je grote voorbeeld is.
15-06-2010, 18:23 door Anoniem
Dan leer je vanzelf dat je niet alles moet geloven wat je leest of hoort.

‘Alle Kretensers liegen, sprak de Kretenser Epimenides.’
15-06-2010, 18:24 door spatieman
* zingt: alah hackbar ! alah hackbar ! alah hackbar ! ,alah alah alah hackbarrr!! *
promoot alahs gehackbar, met een pittig sausje.

verspreid ik nu reclame.
of angst, omdat ik alah hackbar ! zing..
16-06-2010, 09:28 door Anoniem
beste Peter,

Houd je er rekening mee dat je de term "spinning" niet zomaar mag gebruiken?
Het is een geregistreerd handelsmerk van Mad Dog Athletics, ik heb daar al eens gedoe mee gehad op marktplaats.
16-06-2010, 09:56 door johanw
verspreid ik nu reclame.
of angst, omdat ik alah hackbar ! zing..

Ja, reclame voor het Geertisme: je doet aan het demoniseren van moslims.
16-06-2010, 12:12 door Anoniem

"Een voorbeeld: de terreurdreiging in Nederland valt best mee, want de laatste aanslag vond in 2004 plaats.
Op mijn beurt zeg ik dat er aanslagen zijn voorkomen DANKZIJ genomen maatregelen en propaganda!
Zo zijn er ook personen die een pleidooi houden om op snelwegen de maximumsnelheid te verhogen omdat het aantal verkeersdoden elk jaar afneemt. Klopt het één met het ander? Neen!"

Dit is mooi staaltje van demagogie; beweren dat aanslagen zijn voorkomen dankzij maatregelen en propaganda. Voor die stelling bestaat geen enkel bewijs en mag dan ook naar de prullenbak worden verwezen. Er zijn tot op heden namelijk niet of nauwelijks serieuze aanwijzingen voor aanslagen in Europa - de incidentele aanslagen in Madrid en London daargelaten - en er bestaat daarom ook geen enkel bewijs dat de maatregelen en propaganda waar Anoniem op doelt enig zinvol effect hebben gesorteerd . Het is zo'n beetje als met het verhaal van de Bush-regering en Tony Blair over de vermeende "Weapons of Mass Destruction" in Irak. Propaganda, die de verspreiding van angst tot doel heeft.

ANGST verkoopt en LEUGENS reageren de wereld !


[/quote]
16-06-2010, 12:47 door Anoniem
De euro is eerder de oorzaak van de huidige crisis dan de beloofde dam ertegen.
Nope, de ongedekte leningen tussen banken was de oorzaak, dus ongeacht de munteenheid toch gebeurt.

Ik zie een hoop feitjes (verdraait of niet), met conclusies die opgedrongen worden. Een mooi stukje bangmakerij in een stukje over bangmakerij. €0.02.
16-06-2010, 14:14 door Anoniem
Niet te veel op een hoop gooien, Peter. De maatschappelijke werkelijkheid is niet onder één hoedje te vangen. Je hebt altijd allerlei factoren die door elkaar heen werken, soms elkaar versterkend, soms elkaar verzwakkend, vaak gewoon langs elkaar heen. Meestal zijn het er heel veel, en achteraf moet je vaak constateren dat je die ene nu juist over het hoofd hebt gezien.

Jij noemt bijvoorbeeld ook niet het effect van de manier waarop wij op 4 mei de doden herdenken. Die wordt almaar ruimer genomen en (lijkt het) almaar indringender ondanks de toenemende tijdsafstand. Kinderen worden op scholen doordrenkt van het gevoel van Nederlanders als slachtoffers. Dat is op zijn minst eenzijdig.

En er is nog iets. Er zijn veel moeilijk in te schatten dreigingen. Wat was bijvoorbeeld dreigender: de gekkekoeienziekte, de vogelgriep, de Mexicaanse griep of AIDS? Als jij het weet mag je het zeggen. Wel vooraf, niet achteraf. Achteraf weten is makkelijk. Vóóraf weten, dat is moeilijk. Toch is dat soms nodig: hoogwater, terreur, griep. Daarbij moeten wij toleranter worden voor fouten. Niet uit angst, maar uit begrip voor de moeilijke taak van beleidsmakers.

Angst bestaat overigens niet voor niets. Het is een nuttig mechanisme. Maar je moet het een beetje temmen. Dus wel voorzorg (huissleutel, gezond leven, firewall, behoedzaam autorijden), maar geen blinde angst (alles verzekeren, lid worden van de ANWB, 's avonds niet over straat lopen, een auto kopen met tientallen airbags).
16-06-2010, 20:29 door Anoniem
Wat de zaak zo deprimerend maakt is dat juist de mensen die ons zouden moeten beschermen zelf de grootste verspreiders zijn van angst. Moedwillig zaken en feiten verdraaien, spinnen en framen. Christelijke politieke partijen zijn daar heer en meester in, op de voet gevolgd door VVD en PVV.

Inderdaad is de angst zelf onze grootste vijand, dit ben ik met Peter Rietveld eens.
17-06-2010, 09:05 door Anoniem
Ook in de politiek wordt de angst al lang gebruikt om het electoraat in het gareel te krijgen. Als je de tijd hebt, kijk dan maar eens naar The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear (http://www.archive.org/details/ThePowerOfNightmares, legale downloadlink).

The Power of Nightmares is een driedelige documentaire van de Engelse filmmaker Adam Curtis die de simultane opkomst van de neoconservatieve beweging in de Verenigde Staten en het moslimfundamentalisme in (voornamelijk) het Midden-Oosten sinds de jaren '50 in beeld brengt. (bron: wikipedia).
19-06-2010, 12:41 door Anoniem
"Wat er op volgde was een periode van wapengekletter en cultuur van angst, met tijdsbeelden als de moorden op Van Gogh en Fortuyn."

Klopt natuurlijk geheel. Daarbij kan je je afvragen of de moorden op Van Gogh en Fortuyn enkel een voedingsbodem zijn van de angst, of dat ze ook een produkt zijn van angst. Waren Volkert van der Graaf en Mohammed Bouyeri geradicaliseerd indien ze niet gevoed waren door angst, en waren ze overgegaan tot het gebruik van geweld zonder de in de periode voorafgaande aan de moorden gekweekte angst ?

Wat dat betreft was hun radicalisering waarschijnlijk evenzeer een produkt van de angst die in het afgelopen decennium gekweekt is in onze samenleving. Een situatie die hun daden op geen enkele wijze rechtvaardigt, maar wel stof geeft tot nadenken.
19-06-2010, 16:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2010, 16:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2010, 17:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2010, 18:00 door Dev_Null
Allemaal voorbereiding op The New World Order.. The Invisible Empire
Ge-organiseerde overheids-(media)-terrorisme richting bevolking

Full Movie te zien op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=NO24XmP1c5E

Have fun waking up into the new reality :-P
19-06-2010, 18:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-06-2010, 18:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-06-2010, 13:24 door Security Scene Team
Nou laat geert wilders het eens overnemen van al die linkse politieke shit leiders. zoo zo'n jaartje of 8 dacht ik daarna zien we wel verder. Die gast staat daar met een kogel vrij vest, zich te buigen over 1 probleem: JULLIE vrijheid. MET EEN KOGEL VRIJ VEST!. (niet best) maar goed! hij doet het wel! ik denk dat hij het antwoord is op dit vraag stuk, Angst in deze Zieke maatschappij.

Maar Nee, Nederlanders durven het niet meer, OMDAT ze bang zijn dood geschoten of dood gestoken te worden. en dan heb ik het nog niet eens over de bom bedreigingen die zij ook vrezen. (kijk naar pim Fortuyn, hij en zijn partij lieten CDA VERRRRRRR achter zich.) maar toen *BOEM BOEM* pim dood. Iedereen ineens links stemmen op CDA.

Ja... Mensen worden bang gemaakt. en ze trappen er nog in ook. Goedzo! Lieve lezende bange nederlanders zo komen we er wel.
20-06-2010, 19:42 door [Account Verwijderd]
Door Security Scene Team: Die gast staat daar met een kogel vrij vest, zich te buigen over 1 probleem: JULLIE vrijheid.
"Mijn" verkorte definitie van vrijheid is "vrijheid voor iedereen", en deze staat haaks op de verminkte vorm van vrijheid die Wilders voor ogen heeft. In die zin beschouw ik (en naar ik vermoed nog vele anderen) Wilders als een bedreiging voor "de vrijheid".

(Edit: Ter voorkoming van miscommunicatie, ik keur elke vorm van agressie ondubbelzinnig af.)

Door Security Scene Team: Ja... Mensen worden bang gemaakt. en ze trappen er nog in ook.
15,5% Van de Nederlanders zijn er inderdaad ingetrapt.
22-06-2010, 00:11 door Anoniem
Beetje flauw, maar wel relevant: Mét de euro zitten we in de grootste monetaire crisis sinds de jaren 30.

De euro was er nog niet in de jaren '30...
22-06-2010, 16:02 door Anoniem
Het si slechts een klein handje vol mensen "de politici"dus die het compleet verzieken voor de rest van de bevolking, alles wat de overheid aanpakt gaat naar de klote en ze zijn alleen nog maar bezig om hun zakken te vullen en baantjes voor hun familie veil;ig te stellen!!

genoeg is genoeg! we moeten met zn allen niet meer stemmen
23-06-2010, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje flauw, maar wel relevant: Mét de euro zitten we in de grootste monetaire crisis sinds de jaren 30.

De euro was er nog niet in de jaren '30...

Flauw? De euro zou een herhaling voorkomen, en daarom moesten we meedoen. Dus het betoog lijkt mij te kloppen.

En natuurlijk was de invoering van de euor om onze financiële sector van de beperkende landsgrenzen af te helpen, zodat ze nog groter konden groeien en niet overschaduwd worden door wereldspelers. De wereldspelers waren allen 'too big to fail', en onze banken werden dat ook. Zalm meldde al dat de abn/amro doelen niet gehaald gaan worden - daar moet nog een paar miljard bij, binnenkort. Trek je portemonnee maar vast.
25-06-2010, 08:05 door Dev_Null
Voor de liefhebbers van financiele markten spelletjes (waaronder de Euro)
Duik eens in deze website en serie The Goldsmiths
http://www.analysis-news.com/allfolder/Archives-Goldsmiths.htm

Dan kun je zelf lezen en leren hoe de gehele financiele markten worden gemanipuleerd door een klein priveclubje centrale bankiers die opereren van ACHTER de Federal Reserve Bank / Europese Centrale Bank.

De EURO had tot doel om "het europeesche contintent" alvast financieel te verenigen tot een super-staat, "the Forth Reich".
Iets wat Hilter in WOII met geweld niet voor elkaar kreeg. Echter .... politiek gezien zal het nooit zover gaan komen, gezien de huidige geluiden die onstaan zijn door de bewuste oplichterij die Griekenland jarenlang heeft gepleegd met hulp van "een zekere Amerikaanse zakenbank... die op haar weer deel uit maakt van FED.

Volgens mij was dit "griekenland euro-fuckop-achterdeurtje" bewust ingebouwd door de centrale bankiers, om de EURO te kunnen vezwakken, op het moment dat de EURO sterker zou worden dan de US dollar..

En zo worden alle regeringen en belastingbetalertjes gemanipuleerd door de ware machthebbers die opereren BOVEN het politieke nivo. De bedenker en PRIVATE eigenaren van de FED en de ECB :-) en veroorzakers van de "krediet en andere crissen in de wereld"

Wilt u zelf meer leren hierover? Duik eens in deze The Goldsmiths series op:
http://www.analysis-news.com/allfolder/Archives-Goldsmiths.htm

Dan WEET je wat je de komende jaren te wachten staat! (en opgelicht word door de EU en Den Haag)
26-06-2010, 18:24 door Dev_Null
Links met betrekking tot de komende Europesche SuperStaat:
http://www.infowars.net/articles/april2007/180407EU.htm
http://www.greenleft.org.au/node/38998
http://www.thenewamerican.com/index.php/world-mainmenu-26/europe-mainmenu-35/2509-lisbon-treaty-builds-eu-super-state
http://www.realtruth.org/news/070620-001-superstate.html
http://www.realtruth.org/articles/413-tec.html

Geheim plan voor 1 europesche inkomsten belasting... bent u wakker ??
[utl]http://www.centrulemin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=586:secret-plan-for-euro-income-tax-&catid=47:world&Itemid=101[/url]
30-06-2010, 14:20 door Anoniem
Ik zou bv ook graag willen weten waarom Europa met Microsoft based Os'en werkt waarbij elke bveiliging door een andere economische grootheid is te kraken doordat ze de sleutel hebben? Omdat geen enkele encryptie methodiek die states mag verlaten zonder dat bepaalde belanghebbende partijen de sleutel hebben?

En waarom deze economische grootheid ook nog toegang heeft tot onze financiele gegevens?

Hoe kun je dit in hemelsnaam als economische eenheid nou toestaan?

AntiTerrorisme slaat door en ze maken het zelf erger.
02-07-2010, 07:45 door Dev_Null
Ik zou bv ook graag willen weten waarom Europa met Microsoft based Os'en werkt waarbij elke bveiliging door een andere economische grootheid is te kraken doordat ze de sleutel hebben? Omdat geen enkele encryptie methodiek die states mag verlaten zonder dat bepaalde belanghebbende partijen de sleutel hebben?
Kijk eens bij het kopje [Microsoft Monitor] op Techrights, dan ga je het snappen :-)
http://techrights.org/wiki/index.php/Main_Page
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.