image

"Gratis virusscanner ongeschikt voor consument"

donderdag 17 juni 2010, 04:42 door Redactie, 25 reacties

Het gebruik van gratis virusscanners is alleen verstandig voor consumenten die over voldoende technische kennis beschikken. Dat liet het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET tijdens een bijeenkomst voor journalisten weten. Volgens de aanbieder van NOD32 missen veel gratis producten belangrijke features en bieden daardoor minder bescherming. De meeste anti-virusbedrijven die gratis producten aanbieden gebruiken dit volgens ESET als lokmiddel om de commerciële versie onder de aandacht te brengen. Op Microsoft na gebruiken alle gratis aanbieders een vorm van advertenties, zo liet Jan Vrabec weten, security technology analyst.

Een ander probleem is het ontbreken van ondersteuning. Gebruikers kunnen niemand bellen als ze een probleem hebben. Vrabec weet zich gevallen te herinneren van gebruikers van Avira en Microsoft die uiteindelijk andere aanbieders opbelden omdat ze besmet waren.

Security Essentials
Ondanks het betoog van Vrabec, laat een recente test van AV-comparatives zien dat het gratis Security Essentials van Microsoft beter presteert qua proactieve detectie en gelijk qua false positives. De analist merkt op dat het niet alleen om proactieve detectie en false positives gaat, maar ook om systeemprestaties.

Volgens Vrabec is Security Essentials een goed product, maar moeten gebruikers zich afvragen of ze een virusscanner willen van een bedrijf dat een besturingssysteem heeft ontwikkeld waar zoveel problemen mee zijn. "Misschien is het goed om een andere opinie te krijgen." daarnaast mist Microsoft's virusscanner een aantal features om systemen helemaal te beschermen.

Gebruiksvriendelijk
In het geval van Security Essentials zou ook de interface niet gebruiksvriendelijk zijn, waardoor gebruikers voor allerlei vragen en problemen worden gesteld. Het gaat dan onder andere om de melding die verschijnt als de verplichte wekelijkse scan niet is uitgevoerd. Gebruikers zouden die waarschuwing negeren of niet weten wat ze hiermee aan moeten. "Nogmaals, Security Essentials is een goed product, maar alleen voor mensen die weten wat ze doen op het internet."

ESET zou geen klanten door de gratis virusscanner van Microsoft hebben verloren. Vrabec merkt op dat er al voor de komst van deze scanner gratis oplossingen van AVG, Avira en Avast waren. "Het zijn altijd dezelfde gebruikers die gratis producten willen. Wie gratis anti-virus software wil, gebruikt het al."

Reacties (25)
17-06-2010, 06:26 door soeperees
Computers niet geschikt voor mensen die niet genoeg hebben aan gratis virusscanners
17-06-2010, 07:13 door Anoniem
Haha, je kon er op wachten. Eset hou maar, veel te doorzichtig.
17-06-2010, 07:35 door Anoniem
Wij van WC-Eend... Pfff, wat een marketingverhaal weer van ESET.
Neemt iemand die lui nog serieus? Ze maken goede producten, maar wat er allemaal aan communicatie van hun af komt...
17-06-2010, 07:56 door Anoniem
@soeperees: Zo is het wel een beetje. :)
--
Beetje rare reactie van Vrabec.

"maar moeten gebruikers zich afvragen of ze een virusscanner willen van een bedrijf dat een besturingssysteem heeft ontwikkeld waar zoveel problemen mee zijn"

Het is ook meer dat er ook 20 keer zoveel gebruikers op het Windows platform zitten, dus kan je verwachten dat hackers zich daarop richten. Zoiets zie je ook bij andere OS-en / Producten al gebeuren dat als er meer gebruikers gebruik van maken er opeens veel lekken gevonden worden.

Ik zelf heb nu Microsoft SE, welke op deze computer prima presteert. Maar kan wel duidelijk merken dat op wat oudere computer de hele computer iets langzamer wordt.
17-06-2010, 08:43 door Anoniem
FUD, ik ken haast niemand die contact met support opneemt, die vragen altijd wel een handige neefje/buur en bovendien is het vaak alleen engels. En er is waarschijnlijk ook een deel van de mensen die nogeneens weten dat ze support kunnen krijgen.
Fora waar je gratis door professionals geholpen word om je pc schoon te krijgen zijn ook erg handig.
17-06-2010, 08:48 door Anoniem
wij van WC-EEND....
17-06-2010, 09:01 door Anoniem
"Volgens Vrabec is Security Essentials een goed product, maar moeten gebruikers zich afvragen of ze een virusscanner willen van een bedrijf dat een besturingssysteem heeft ontwikkeld waar zoveel problemen mee zijn."

Zeker bang dat MS dit zo goed gaat krijgen, dat ze zelf in de problemen komen? Wanneer ik kijk naar de virusscanner wereld, zou ik een parallel willen trekken naar Symantec b.v. Aangezien er wel eens false positives zijn, die tot gevolg hebben dat een OS het niet meer (goed) doet. Verder heb ik al meegemaakt, dat een AV-produkt toch net anders werkt dan uit de beschrijving blijkt.
17-06-2010, 09:04 door Maki
Clamav / Clamwin antivirus gebruikt geen reclame, is open source en heeft geen commerciele versie. ESET zit lekker in zijn eigen hoekje van commerciele programma's te kijken en zich blind te staren.
17-06-2010, 09:05 door Anoniem
De gratis pakketten presteren meestal wel behoorlijk goed als bescherming tegen een aantal soorten malware, het grote probleem is dat ze een aantal andere soorten helemaal niet detecteren om de eenvoudige reden dat ze er niet naar zoeken! Dat geeft consumenten dus inderdaad een vals gevoel van veiligheid.
17-06-2010, 09:33 door Anoniem
Het verhaal over MSE is natuurlijk complete onzin. De gebruikers interface is juist erg vriendelijk. Mijn bejaarde overbuurvrouw weet er zelfs mee om te gaan.
Voorheen gebruikte ik Onecare 'de betaalde voorloper van MSE, en had een keer een probleem. Ik kon gewoon contact leggen met Microsoft, en werd keurig geholpen.
Ik kan me voorstellen dat bedrijven zoals ESET een beetje de hete walm van de adem van Microsoft ruiken ; )

grt, John
17-06-2010, 10:08 door [Account Verwijderd]
Door Maki: Clamav / Clamwin antivirus gebruikt geen reclame, is open source en heeft geen commerciele versie. ESET zit lekker in zijn eigen hoekje van commerciele programma's te kijken en zich blind te staren.

ClamWIN heeft ook een detectie van rond de 30-40 procent
17-06-2010, 10:08 door Anoniem
Door Anoniem: De gratis pakketten presteren meestal wel behoorlijk goed als bescherming tegen een aantal soorten malware, het grote probleem is dat ze een aantal andere soorten helemaal niet detecteren om de eenvoudige reden dat ze er niet naar zoeken! Dat geeft consumenten dus inderdaad een vals gevoel van veiligheid.

Welke soorten heb je het over? Kwalijke Killer Cookies?
17-06-2010, 10:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-06-2010, 10:46 door Skizmo
Als ik alle ESET-FUD lees van de laatste tijd op security.nl begin ik sterk het idee te krijgen dat hier sprake is van sponsoring of zo...
17-06-2010, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De gratis pakketten presteren meestal wel behoorlijk goed als bescherming tegen een aantal soorten malware, het grote probleem is dat ze een aantal andere soorten helemaal niet detecteren om de eenvoudige reden dat ze er niet naar zoeken! Dat geeft consumenten dus inderdaad een vals gevoel van veiligheid.

Welke soorten heb je het over? Kwalijke Killer Cookies?
De enige waar ik van weet is de gratis versie van AVG die zo goed als geen rookits vind..
De anderen detecteren volgens mij wel alles.
17-06-2010, 10:55 door Spiff has left the building
Door Peter V: De detectierate van NOD32 (zonder updates) is door de proactieve bescherming 71%. Er zijn weinig virusscanners die dat halen.
Ik weet niet waarop je daarmee precies reageert, maar ik wil wel even een kanttekening maken bij je reactie.
Volgens het recente onderzoek van AV-Comparatives scoort ESET NOD32 best goed, maar moet het in proactieve detectie toch diverse scanners boven zich dulden.
Zie:
http://www.security.nl/artikel/33546/1/20_virusscanners_getest%3A_TrustPort_de_beste.html
http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/ondret/avc_report26.pdf

Volgens AV-Comparatives:
Trustport -- 63%
G DATA -- 61%
Kaspersky -- 59 %
Microsoft -- 59%
AVIRA -- 53%
ESET NOD32 -- 52%
17-06-2010, 11:18 door Anoniem
@Peter V.
Gekeken naar testresultaten van de Malware Research Group en Matousec scoort ESET beneden gemiddeld tot zeer slecht.
In diverse testen komen gratis producten zoals Comodo, Online Armor en Avast! soms zelfs beter uit de bus.
Verder: als je geen geld uit wilt geven aan security producten, installeer dan een gratis scanner voor realtime bescherming zoals Panda Cloud AV, Avast! of MSE en een tweede gratis scanner (zonder realtime bescherming) die een hoog detectie level heeft, zoals bijvoorbeeld A-Squared Free of Malwarebytes Anti-Malware.
17-06-2010, 13:04 door Duck-man
Hmm de gratis scanner van ESET moet ik dus niet hebben. Deze is veel slechter dan de betaalde variant, en ik wordt bekogelt met reclame uitingen waar ik niet op zit te wachten. Of heb ik het stukje nu niet goed gelezen.
17-06-2010, 14:24 door Anoniem
Door Duck-man: Hmm de gratis scanner van ESET moet ik dus niet hebben. Deze is veel slechter dan de betaalde variant, en ik wordt bekogelt met reclame uitingen waar ik niet op zit te wachten. Of heb ik het stukje nu niet goed gelezen.
Eset heeft geen gratis scanner.. Ja, een on demand online scanner.
17-06-2010, 19:17 door LogicalError
Volgens de aanbieder van NOD32 missen veel gratis producten belangrijke features
...
daarnaast mist Microsoft's virusscanner een aantal features om systemen helemaal te beschermen.

Wel heel makkelijk te beweren allemaal. De geloofwaardigheid van hun hele betoog zou er zwaar op vooruit gaan als ze minstens de moeite zouden nemen om te vermelden over WELKE features ze het hebben...
17-06-2010, 20:40 door Maki
Door Donenzone:
Door Maki: Clamav / Clamwin antivirus gebruikt geen reclame, is open source en heeft geen commerciele versie. ESET zit lekker in zijn eigen hoekje van commerciele programma's te kijken en zich blind te staren.

ClamWIN heeft ook een detectie van rond de 30-40 procent
Ik zou graag een link krijgen naar de gegevens waar jij je reactie op baseerd.
17-06-2010, 21:02 door Anoniem
van zulke aanduiding word men niet Goed van hoor;
17-06-2010, 22:25 door Anoniem
Volledig achterhaald en ondoordacht. En de resultaten van onafhankelijke tests bewijzen dat gratis ook goed kan zijn.

Zeker bang dat Microsoft hun voorbijstreeft.
17-06-2010, 22:51 door Anoniem
alle publiciteit is goede publiciteit, zullen ze wel gedacht hebben.
Het maakt niet uit wat je zegt, als het maar in de pers komt
23-06-2010, 14:24 door Anoniem
"Volgens Vrabec is Security Essentials een goed product, maar moeten gebruikers zich afvragen of ze een virusscanner willen van een bedrijf dat een besturingssysteem heeft ontwikkeld waar zoveel problemen mee zijn."

Installeert Vrabec zelf dan ook geen Windows patches op zijn Windows systemen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.