image

Google-werknemer krijgt haatmail wegens XP-lek

donderdag 17 juni 2010, 05:40 door Redactie, 4 reacties

Nu hackers actief het ernstige beveiligingslek in Windows XP gebruiken, is er ook weer flinke kritiek op de Google-werknemer die de kwetsbaarheid naar buiten bracht. Volgens beveiligingsonderzoeker Tavis Ormandy was het lek in het Windows Help and Support Center een "persoonlijk project." Hij baalt dan ook dat zijn werk er bij betrokken is. "Niet leuk", schrijft Ormandy op Twitter. De onderzoeker waarschuwde Microsoft op 5 juni voor een lek in Windows XP en Server 2003, maar besloot vijf dagen later al tot Full-disclosure over te gaan. De informatie en exploit die hij daarbij verstrekte waren genoeg voor cybercriminelen om de aanval in het wild te gebruiken.

De website met de betreffende exploit is nu offline gehaald, toch betekent dat niet het einde van de kritiek op Ormandy, die onder andere "onverantwoordelijke" disclosure wordt verweten. "Ben je blij met jezelf?" laat Graham Cluley van Sophos weten. De virusbestrijder spreekt van volslagen onverantwoordelijk gedrag. "Dus mijn vraag aan Ormandy is als volgt - ben je trots op je eigen gedrag? Denk je dat je de veiligheid op het internet geholpen hebt? Of heb je je eigen ijdelheid voor de veiligheid van anderen geplaatst?"

Haatmail
Volgens Cluley had de Google-werknemer Microsoft meer tijd moeten geven. "Dat had een verantwoordelijke beveiligingsonderzoeker gedaan." Zelf zegt Ormandy een beetje moe te worden van alle haatmail die hij ontvangt over de vijf dagen die hij aan Microsoft zou hebben gegeven. "Die vijf dagen werden gebruikt om tot een patch binnen zestig dagen te komen."

Ormandy onderzoekt allerlei applicaties, waaronder ook Adobe Flash waar hij laatst negen kwetsbaarheden in aantrof. "Ik meld zoveel lekken, dat ik had gedacht het voordeel van de twijfel te krijgen. Maar ik heb mijn lesje geleerd", zo laat hij wederom op Twitter weten.

Reacties (4)
17-06-2010, 08:47 door Anoniem
Haatmail, daar los je tenminste iets mee op...
Ormandy was natuurlijk wat dom bezig geweest. Tegelijkertijd is het feit dat XP zo lek als een mandje is hem niet aan te rekenen. Want los van Patience en Mijnenveger: zijn er eigenlijk al XP-applicaties gevonden die NIET lek zijn?
17-06-2010, 09:49 door Anoniem
Hopelijk zien we hem op EUSECWEST in de melkweg.
ASL
17-06-2010, 12:23 door Anoniem
Zijn de lekken al gefixed?
18-06-2010, 17:55 door Anoniem
Explains best of all why Cluley, this article and others have no idea what they are talking about / are just media-whoring.

http://seclists.org/dailydave/2010/q2/58
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.