image

Google sloopt zoekmachine Scroogle definitief

vrijdag 2 juli 2010, 10:46 door Redactie, 16 reacties

Een zwarte dag voor mensen die anoniem op het internet willen zoeken, privacyzoekmachine Scroogle lijkt definitief door Google te zijn gesloopt. Google maakte begin mei aanpassingen aan de zoekinterface, waarmee Scroogle gebruikers anoniem liet zoeken. Scroogle fungeert als tussenpersoon tussen de gebruiker en Google, waarbij het persoonlijk identificeerbare informatie, zoals ip-adressen, verwijdert voordat het een verzoek bij Google indient.

Een oplettende gebruiker ontdekte dat de oude zoekinterface via een extra parameter toch nog was te benaderen, waardoor Scroogle weer online kwam. Volgens Scroogle lijkt het erop dat de interface nu definitief verdwenen is, waardoor de zoekmachine niet langer kan doorgaan.

Privacy
"De komende dagen zullen we Google vragen of de oude interface definitief weg is of dat ze die ergens verborgen hebben, en of ze ons willen vertellen waar die is, zodat we die kunnen gebruiken", zegt Daniel Brandt van Scroogle. "Kom over een week terug, als we dan nog niks van Google hebben gehoord, dan kunnen we aannemen dat Google liever heeft geen Scroogle en geen privacy voor zoekers heeft."

Wie niet direct via Google wil zoeken heeft nog als opties meta-zoekmachine ixquick en de Firefox-plugin Google Sharing, die ook als anonieme proxy fungeert.

Reacties (16)
02-07-2010, 10:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2010, 11:57 door Erwtensoep
Ik vond Scroogle toch wel erg fijn, goede privacy, SSL versie(die was ook best snel), en de goede resultaten van Google zonder de advertenties en gekochte eerste resultaten.
IxQuick is wel een goed alternatief, maar voor mij had google nog altijd de beste zoekresultaten, dus ik hoop dat Scroogle nog online komt.
02-07-2010, 12:28 door Blijbol
Hoeveel moeite kan het zijn om de scraper van Scroogle aan te passen aan een nieuwe zoekinterface? Aanstellers...
02-07-2010, 13:04 door grizzler
Gewoon Ixquick gebruiken. Doe ik al jaren. Een heel enkele keer heb ik het gevoel dat daar niet alles uitkomt en probeer ik toch Google. Komt zelden of nooit méér uit (alleen meer van hetzelfde).
02-07-2010, 13:22 door Duck-man
Door grizzler: Gewoon Ixquick gebruiken. Doe ik al jaren. Een heel enkele keer heb ik het gevoel dat daar niet alles uitkomt en probeer ik toch Google. Komt zelden of nooit méér uit (alleen meer van hetzelfde).

Helemaal mee eens. Verder heeft IXquick een ander voordeel. Omdat Google een profiel van je aan maakt en alleen resultaten laat zien die binnen je profiel past wordt je zoek profiel steeds kleiner en kleiner. Op een gegeven moment zal je altijd met de zelfde resultaten komen, en dat zijn dan de site's die je al kent, hier heb je dus geen zoek machine meer voor nodig.
Het punt dat ik Google definitief vaarwel heb gezegd was op het moment dat toen ik op zoek was naar wat compleet anders ik toch links kreeg die met mijn voor gaande zoek acties verband hadden.
Hierdoor is google voor mij een slechte zoekmachine geworden. Dit staat los van de privacy, wat natuurlijk ook een goede reden is om Google buiten de deur te houden.
02-07-2010, 13:57 door Anoniem
Je kan ook google sharing gebruiken voor firefox http://www.googlesharing.net/faq.html je zoekopdrachten gaan dan via een proxy die er voor zorgt dat jouw ip niet aan de zoekopdrachten die je stuurt gekoppeld kunnen worden... Men doet hier wel weer erg melodramatisch over google zeg...
02-07-2010, 14:46 door Anoniem
Sinds ik DuckDuckGo (https://www.duckduckgo.com) ontdekt heb gebruik ik ixquick niet meer. Duckduckgo gaat ook ver in het beschermen van je privacy en heeft bovendien een fantastische interface.
02-07-2010, 14:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-07-2010, 16:21 door Anonymus
En waarom wordt er in alle talen gezwegen over Bing? O ja, da's Microsoft, dus da's melaats.
02-07-2010, 16:32 door Duck-man
Door Anoniem: Sinds ik DuckDuckGo (https://www.duckduckgo.com) ontdekt heb gebruik ik ixquick niet meer. Duckduckgo gaat ook ver in het beschermen van je privacy en heeft bovendien een fantastische interface.

Duck gaat duck proberen :)
02-07-2010, 16:34 door Anoniem
Door Anonymus: En waarom wordt er in alle talen gezwegen over Bing? O ja, da's Microsoft, dus da's melaats.

Voor Google is het wellicht een prima alternatief, maar zeker niet voor Scroogle. Het gaat hier namelijk om privacy-beschermende alternatieven voor Google, omdat Scroogle niet meer functioneert.

Klik op de Bing site eens onderaan op "privacy". Ze geven eerlijk toe dat ze aan tracking doen en zelfs dat ze die gegevens delen met andere bedrijven. Dat maakt Bing niet bepaald een aantrekkelijke vervanger voor Scroogle.
02-07-2010, 18:30 door Duck-man
Door Duck-man:
Door Anoniem: Sinds ik DuckDuckGo (https://www.duckduckgo.com) ontdekt heb gebruik ik ixquick niet meer. Duckduckgo gaat ook ver in het beschermen van je privacy en heeft bovendien een fantastische interface.

Duck gaat duck proberen :)

Hmm duckduck blijft in ghostery hangen. ook niet mijn smaak weer terug naar IXquick.
02-07-2010, 18:43 door cyberpunk
Dit zuigt zwaar... :-(((

Hopelijk krijgen ze het opnieuw gefikst, maar op een reactie van Google moeten ze toch niet al té hard op hopen. Vorige keer hebben ze Google ook gecontacteerd en daar kwam geen enkele reactie op.

Hoeveel moeite kan het zijn om de scraper van Scroogle aan te passen aan een nieuwe zoekinterface? Aanstellers...

Wie is hier de aansteller? Lees de originele tekst eens: "It is not possible to continue Scroogle unless we have a simple interface that is stable. Google's main consumer-oriented interface that they want everyone to use is too complex, too bloated, and changes too frequently, to make our scraping operation possible"
02-07-2010, 22:24 door Anoniem
Door unaniem: Simple don't jus Goegle.

I use an other one :) (from the beginning )

Conflating Dutch spelling with English words? As a filthy American, I approve. As a linguist, I weep for our respective languages.
03-07-2010, 09:02 door Anoniem
Door Blijbol: Hoeveel moeite kan het zijn om de scraper van Scroogle aan te passen aan een nieuwe zoekinterface? Aanstellers...
Regel het dan even als je het zo goed weet. Een mailtje naar scroogle kan altijd hoor.
Betweter
07-07-2010, 20:15 door cyberpunk
Blijkbaar is "definitief" toch niet zo definitief, want Scroogle werkt weer! (Feessie!!! :-) Geen idee hoe ze het gedaan hebben, maar ik hoop dat het zal blijven werken...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.