image

Juridische vraag: Mag Microsoft illegale Windows uitschakelen?

woensdag 7 juli 2010, 12:00 door Arnoud Engelfriet, 33 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Mag een leverancier alles in de gebruiksvoorwaarden zetten, bijvoorbeeld het onderscheppen van persoonlijke gegevens of het uitschakelen / vernietigen van gegevens of systemen als je een illegale versie gebruikt?

Antwoord:Niet alles mag, maar wel veel. In Nederland hebben we als uitgangspunt de contractsvrijheid: je mag als partijen met elkaar afspreken wat je wilt. Daarbij ben je eigenlijk alleen gebonden aan de "redelijkheid en billijkheid" (art. 6:248 BW).

Kortweg: als iets niet in het contract staat, maar het zou redelijkerwijs er wel in moeten staan, dan staat het er impliciet toch. En is een bepaalde afspraak (of de nakoming daarvan) redelijkerwijs onaanvaardbaar, dan geldt die afspraak even niet. Er is ook nog een verbod op strijd met de goede zeden of de openbare orde (art. 3:40 BW) maar binnen de softwarewereld moet je wel iets héél bijzonders doen wil je dat verbod overtreden. (Een huurmoordcontract is het standaardvoorbeeld.)

Binnen die grenzen mag een leverancier zo ongeveer alles afspreken dat hem goeddunkt. Je hebt als wederpartij eigenlijk alleen de keuze om die voorwaarden wel of niet te aanvaarden. Er is dus op zich niets mis met een licentie die zegt dat men de software mag wissen als hun server meldt dat je exemplaar niet geautoriseerd is. Je bent er zelf bij als je daarmee akkoord gaat.

Bij persoonlijke gegevens zou je misschien nog iets kunnen met de privacywet (Wet Bescherming Persoonsgegevens). Voor het verwerken van persoonsgegevens is namelijk expliciete toestemming nodig, en een clausule in een EULA is niet 'expliciet'. Maar heel ver kom je daar niet mee. Een bedrijf kan namelijk ook zeggen dat de gegevens "noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst" zijn, en dat is op zichzelf ook een grond om gegevens te verwerken. Ik mag adressen van klanten in mijn debiteurenadministratie stoppen of ze dat nou leuk vinden of niet. Bij software die wordt geactiveerd lijkt het me logisch dat de gegevens van de te activeren PC om dezelfde reden gebruikt mogen worden. Anders is de activatie niet uit te voeren. (Natuurlijk moet je wel melden dát je software zo werkt.)

Specifiek voor spyware en phone-home software is er nog artikel 4.1 van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen. Dat bepaalt namelijk dat je bij software die via internet gegevens gaat doorsturen de gebruiker "op een duidelijke en nauwkeurige wijze moet informeren omtrent de doeleinden waarvoor men toegang wenst te verkrijgen tot de desbetreffende gegevens dan wel waarvoor men gegevens wenst op te slaan". Dit geldt dus voor spyware maar ook voor andere software met phone-home functies. In een recent vonnis bepaalde de Rotterdamse rechter dat de Dollarrevenue spyware niet kon volstaan met een clausule in de EULA die in algemene zin zegt "let op er wordt van alles geinstalleerd en daarbij kunnen aanvullende bepalingen worden gesteld".

Bij contracten met consumenten ligt het iets anders. Dergelijke contracten mogen geen "onredelijk bezwarende" bepalingen bevatten, zoals een bepaling die zegt dat je alleen naar een arbitragecommissie mag gaan bij geschillen. Staan die er toch in, dan kun je ze als consument "vernietigen" (art. 6:233 BW).

De wet kent daarbij een zwarte en grijze lijst met bepalingen die in ieder geval (zwart) en soms (grijs) verboden zijn. Zo staat op de grijze lijst een uitsluiting van aansprakelijkheid. Die is verboden tenzij de leverancier kan bewijzen dat het toch echt redelijk is dat hij zijn aansprakelijkheid op die manier uitsluit. Bij gratis diensten lijkt het me bijvoorbeeld wel redelijk om niet aansprakelijk te zijn voor downtime. Maar bij een betaald product dat ontploft als je het uitpakt, zal zo'n aansprakelijkheidsbeperking niet gelden.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (33)
07-07-2010, 12:59 door Anoniem
Is er sprake van een overeenkomst tussen leverancier en een klant bij het gebruik van een illegale versie van software?
07-07-2010, 13:17 door Eerde
Uhhh,
Er is dus op zich niets mis met een licentie die zegt dat men de software mag wissen als hun server meldt dat je exemplaar niet geautoriseerd is. Je bent er zelf bij als je daarmee akkoord gaat.
Bij illegale software ga je helemaal nergens mee accoord hoor.... en dat was de oorspronkelijke vraag.

Het is algemeen bekend dat M$ een aantal gegevens over je PC hardware bijvoorbeeld naar Redmond stuurt iedere keer dat je online gaat.

Daarnaast heb je nog het probleem van de 'false positives', dus dat M$ je legale [!] software als illegaal beschouwd.

Ik denk dat het vergaren, vernietigen of uitschakelen van software door M$ helemaal niet kan omdat M$ daarmee op de stoel van de rechter zou gaan zitten. Bepalen of iets illegaal is en een straf/sanctie uitdelen (het vernietigen van data of uitschakelen van software -en dus een PC-).

Neem even als voorbeeld een hart-long machine die op M$ software draait, midden in de nacht bepaald M$ dat de software illegaal is en schakelt het apparaat uit.....
07-07-2010, 13:24 door Anoniem
Door Eerde:
Bij illegale software ga je helemaal nergens mee accoord hoor.... en dat was de oorspronkelijke vraag.
Ook bij illegale software komt in de regel de EULA langs en moet je op ja klikken. Dus volgens mij ga je ook dan akkoord. Het is wel de vraag of je een overeenkomst hebt, want de leverancier zal niet akkoord zijn.
07-07-2010, 13:35 door Anoniem
"Bij illegale software ga je helemaal nergens mee accoord hoor.... en dat was de oorspronkelijke vraag."

Als jij mijn software kraakt, en deze installeert, dan is het feit dat ik daar een anti-kraak-format-C-module in heb zitten, je eigen risico.

Je kunt dan niet bij mij komen klagen, we hebben immers geen contract. deze software kan vervolgens alles van je gaan monitoren, pizza's op je adres bestellen, je moeder beledigen, jen hond te eten geven,en wat al niet meer.

Allemaal legaal, omdat jij besluit mijn software buiten de gebruiksaanwijzing (legaal) te gebruiken.

Als je een hamer steelt bij de praxis, en deze breekt, ga je ook niet terug.

M$ schrijf je als MS, en een hart-long machine draai je niet op een systeem dat uit kan schakelen. de EULA van Microsoft stelt namelijk:
http://www.microsoft.com/windowsxp/eula/home.mspx
Niet gebruiken voor kritische systemen dus.
07-07-2010, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: "Als je een hamer steelt bij de praxis, en deze breekt, ga je ook niet terug.

Nee, maar die hamer explodeert dan ook niet en neemt het hele huis mee, samen met je vakantiefoto's en je vriendin.
Dat gebeurt wel bij de MS variant.

Software boeren denken dankzij rechtspraak (waar flink wat geld tegenaan gegooid wordt) en hier en daar pepernoten strooien (ook buiten de maand december) dat ze inmiddels alles kunnen doen. Dankzij illegale praktijken door concurentie opzettelijk op illegale wijze buiten de deur te houden zodat ik als gebruiker geen keuze meer heb, houden ze hun machtspositie.
Ik loop een willekeurige computerwinkel binnen en dan zal ik een PC vinden met Windows erop. Of ik dat nu wil of niet. Om overheid websites iets te kunnen zien, moet je Microsoft Internet Exploder gebruiken. Formulieren zijn allemaal Adobe PDF. Welke keuze heb ik dan nog als consument?

Op dit moment heb ik rechtsonder in beeld "Windows 7, Build 7600, This copy of Windows is not genuine" en krijg ik elke paar seconden "You may be a victim of software counterfeiting. Microosft Windows wil stop working in 28 days. To Continue using Microsoft Windows, your copy of Microsoft Windows must be validated as genuine. To learn how to get genuine Windows, click 'Go online and resolve now'."

Grappige is dat deze installatie van de website van Microsoft zelf is, en ik heb hier 120 licenties (burgundy) voor. Zodra ik licenties heb, is het niet illegaal en heeft MS met z'n poten van mijn PC te blijven.

Gelukkig is deze machine een hobby-bob machine en wordt deze elke maand geherinstalleerd (en daarom heb ik geen behoefte aan die hele ceremonie van de Microsoft Oerang Oetan door te lopen. Ik heb licenties, dus heb ik een legale Windows, whatever Developer3x ook meent te zeggen.

Het begint echter een beetje hetzelfde te worden met die software boeren uit de VS. Ik heb bijvoorbeeld een Garmin GPS apparaat. Gewoon gekocht bij een winkel. Bij diezelfde toko maar nu via internet heb ik een CD gekocht met wandelkaarten. Ik installeer deze software op mijn GPS en alles werkt.

Vakantie #1 GPS werkt niet meer. geen ontvangst. schijnbaar zit er een tijdbom in de GPS gebakken waardoor je om de zoveel tijd dat kreng aan internet moet hangen zodat Garmin ziet wat je ermee doet

Oplossing: firmware update NA vakantie

Omdat ik ook een Garmin NUVI voor de wederhelft gekocht heb, koop ik een lifetime abonnement voor deze GPS. Deze versie installeert een andere versie van mapsource, de applicatie waarbij kaarten worden samengesteld en geupload naar de GPS unit.

Vakantie #2 deze versie blijkt de wandelkaarten te blokkeren en het is niet meer mogelijk om nog iets ermee te doen. Wandelkaarten zijn geblokkeerd en niet meer toegankelijk

Tijdelijke workaround wordt gepost, een fix om terug te gaan naar een oudere versie van mapsource.

Vakantie #3 omdat ik een nieuwe auto kocht, had ik nog geen nieuwe navigatie laten inbouwen. hiervoor de NUVI meegenomen en geupdate. wandelkaarten werden geblokkeert na de update van de GPS die ZONDER TOESTEMMING werd geinstalleerd.

Vakantie #4 PC herinstalleerd en schone installatie. nieuwe versie van mapsource wordt geinstalleerd en kaarten worden wederom geblokkeerd, nu op de GPS zelf.

Vakantie #5 TOPO kaart gekocht op vakantie in Schotland. Deze versie installeerde een engelstalige bug omdat hij dacht dat ik nederlands wilde hebben.

Vakantie #6 herinstallatie PC, overschakeling naar Apple MacBook. Installatie vlekkeloos, echter nu komt op de GPS de melding dat de kaarten niet geauthoriseerd zijn. Unlock codes werken in de mapsource applicatie maar niet op de GPS zelf.

Vakantie #7 aanschaf Sygic navigator voor de GSM....

Schijnbaar denken fabrikanten nog steeds dat we geen keuze hebben omdat zij die professioneel en op illegale wijze om zeep helpen. Echter soms is er toch ineens een alternatief. Daarom wordt deze PC zometeen herinstalleerd met OpenSuSE en gaan de Garmin's richting veilig/2de hands websites.
07-07-2010, 14:58 door Eerde
Door Anoniem:
Als jij mijn software kraakt, en deze installeert, dan is het feit dat ik daar een anti-kraak-format-C-module in heb zitten, je eigen risico.

Je kunt dan niet bij mij komen klagen, we hebben immers geen contract. deze software kan vervolgens alles van je gaan monitoren, pizza's op je adres bestellen, je moeder beledigen, jen hond te eten geven,en wat al niet meer.

Allemaal legaal, omdat jij besluit mijn software buiten de gebruiksaanwijzing (legaal) te gebruiken.

M$ schrijf je als MS, en een hart-long machine draai je niet op een systeem dat uit kan schakelen. de EULA van Microsoft stelt namelijk:
http://www.microsoft.com/windowsxp/eula/home.mspx
Niet gebruiken voor kritische systemen dus.
@1. Jij vind dus dat je crimineel gedrag als particulier bedrijf met crimineel gedrag mag bestrijden ? Loop nog even binnen bij de eerste 3 colleges rechten in de buurt.

@2. Ik bepaal zelf wel hoe ik M$ schrijf ! Of heb je rechten, patenten of andere overwegingen die je bij de rechter kan aandragen ?

@3. Dat je M$ producten nooit voor kritische systemen moet gebruiken lijkt mij evident ja !
Lees het verhaal van: Vandaag,14:34 door Anoniem er maar op na, gelukkig is hij/zij verstandig en gaat subiet over op openSuSE, alhoewel ik even zou wachten tot volgende week en 11.3+KDE4.5 erop zetten.
07-07-2010, 15:23 door carolined
@14:34 Anoniem,

Ik snap je frustratie bij de Garmin GPS. Het registratiesysteem van Garmin is niet een van de handigsten.
Op het moment dat je precies door hebt hoe het werkt, heb je ook jouw beschreven problemen niet meer.
Ik neem ook aan dat je te rade gegaan ben op het voortreffelijke forum.gps.nl , daar kunnen ze alle vragen beantwoorden die je hebt.

p.s. misschien iets vroeger beginnen met je GPS op orde te brengen als je op vakantie gaat ;-)

Ik rijd zelf al jaren rond met Garmin GPS-sen, met vele verschillende kaarten, en het gaat altijd goed.

Caroline

p.s.s. Als ik ooit geopereerd moet worden ga ik wel even vragen naar het OS waarop de apparatuur draait.
07-07-2010, 15:39 door Eerde
@Carolined
Bij de Pearl draaien ze Linux/KDE zag ik tot mijn grote vreugde de laatste keer :)
Dus voor een brilletje kan je al veilig terecht !
07-07-2010, 18:33 door Anoniem
Ik bepaal zelf wel hoe ik M$ schrijf ! Of heb je rechten, patenten of andere overwegingen die je bij de rechter kan aandragen ?

M$ schrijven ipv MS is een al heel oude troll, waar nog steeds mensen op happen. Je mag het van mij schrijven zoals je zelf wilt, alleen reken er niet op dat je er respect door verkrijgt of iets dergelijks. Eigenlijk is het vrij kinderachtig.

Wanneer je bij tweakers.net bijvoorbeeld M$ neerzet, wordt je automatisch en vrij snel weggemod.
Wil je echt zo graag een troll zijn, of wist je gewoon niet beter?
Wanneer je serieus een discussie wilt voeren de volgende keer, schrijf je het beter normaal.
08-07-2010, 00:45 door johanw
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Als je een hamer steelt bij de praxis, en deze breekt, ga je ook niet terug.

Nee, maar die hamer explodeert dan ook niet en neemt het hele huis mee, samen met je vakantiefoto's en je vriendin.
Dat gebeurt wel bij de MS variant.

Nee hoor, Windows formatteert je harddisk niet als hij merkt dat hij illegaal geinstalleerd is. Hij wil niet meer booten, maar als je je machine start met een Linux CD / USb stick kun je nog prima bij je bestanden komen (tenzij je zo dom was om op MS Bitlocker te vertrouwen, en dan kun je er nog aan als je een officiele licentie koopt).
08-07-2010, 00:49 door Anoniem
Ballmer had ooit gezegt dat hij liever mensen heeft die gepiraatte Windows gebruiken dan dat deze mensen Linux gebruiken.
08-07-2010, 02:10 door vinylat45
Illegale (Windows) software is voor paupers.

Remote wipe van de hele harddisk, zou ik zeggen.
08-07-2010, 07:25 door WhizzMan
Bedrijven kiezen zelf voor een bepaald businessmodel. Zolang ze dat duidelijk naar de consument communiceren is er niets aan de hand. Het wordt pas vervelend (en in potentie levensbedreigend) als je zonder vooraf op de hoogte gesteld te worden ineens wordt geconfronteerd met een niet functionerend systeem of het gijzelen van je gegevens. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de continuiteit van je (bedrijfs)proces en de veiligheid van je gegevens, dus zorg voor alternatieven om te navigeren, internetten en wat er verder nog belangrijk voor je is en maak backups van je gegevens die je ook zonder het moedersysteem kan lezen.

Illegale versies op computers "wipen" zou helaas voor MicroSoft zoveel imagoschade opleveren dat ze daardoor ook veel minder software verkopen, want false positives zouden ze veel klanten gaan kosten. De praktijk is dat alleen legale gebruikers geconfronteerd worden met een boel gedoe terwijl de illegale gebruikers een gekraakte versie hebben die al deze onzin gewoon omzeilt. Het is een businessmodel waarbij veel geld wordt uitgegeven aan het in stand houden van het businessmodel, in plaats van aan produktieve software. Kennelijk werkt het wel, want MicroSoft maakt winst en er zijn heel veel gebruikers van hun produkten.
08-07-2010, 08:30 door Anoniem
Het is wel vragen om problemen... ik ben zelf al een keer de dupe geweest van een genuine advantage die onterecht ineens vond dat mijn versie illegaal was. De helpdesk van microsoft kwam toen aan met 'moet je maar nieuwe kopen'. Ben overgestapt op iets anders, maar dat is we lvragen om nog meer rechtszaakjes.
08-07-2010, 08:46 door Anoniem
Door Eerde:
@1. Jij vind dus dat je crimineel gedrag als particulier bedrijf met crimineel gedrag mag bestrijden ? Loop nog even binnen bij de eerste 3 colleges rechten in de buurt.

@2. Ik bepaal zelf wel hoe ik M$ schrijf ! Of heb je rechten, patenten of andere overwegingen die je bij de rechter kan aandragen ?

@3. Dat je M$ producten nooit voor kritische systemen moet gebruiken lijkt mij evident ja !
Lees het verhaal van: Vandaag,14:34 door Anoniem er maar op na, gelukkig is hij/zij verstandig en gaat subiet over op openSuSE, alhoewel ik even zou wachten tot volgende week en 11.3+KDE4.5 erop zetten.
1: software illegaal gebruiken is niet crimineel, alleen niet toegestaan door de auteur, en die is geen overheid. illegaal kunnen ze dus beter ongeauthoriseerd noemen. Als die auteur keurig aangeeft dat zijn software je vakantiefoto's opzoekt en vernietigd, of je moeder gaat beledigen, dan mag dat. een diskwipe-programma heeft ook een EULA waarin staat dat deze je disk wiped.

ik citeer Arnoud:
Door Eerde:
Antwoord:Niet alles mag, maar wel veel. In Nederland hebben we als uitgangspunt de contractsvrijheid: je mag als partijen met elkaar afspreken wat je wilt. Daarbij ben je eigenlijk alleen gebonden aan de "redelijkheid en billijkheid" (art. 6:248 BW). .
2: touchy touchy. ik bepaal ook zelf wat ik van je schrijfstijl vind, jij bent niet de enige met het recht op meningsuiting.

3:MS geeft zelf aan dat hun software niet voor kritische doeleinden gebruikt moet worden. als jij op je hartbewakingsblabla de allerlaatste en mooiste 11.3 en KDEnieuwmooi zet, moet je GAMP5 maar eens lezen. je test zo'n ding namelijk eerst, en dan doe je meer dan de installatie uitvoeren en hopen dat je geen vage foutmelding krijgt.
dus denk liever aan de ondersteunde Redhat EL5, waar je weer geld voor moet betalen aan Redhat$ !!1one
08-07-2010, 12:33 door Eerde
Door Anoniem:
1: software illegaal gebruiken is niet crimineel, alleen niet toegestaan door de auteur, en die is geen overheid. illegaal kunnen ze dus beter ongeauthoriseerd noemen. Als die auteur keurig aangeeft dat zijn software je vakantiefoto's opzoekt en vernietigd, of je moeder gaat beledigen, dan mag dat. een diskwipe-programma heeft ook een EULA waarin staat dat deze je disk wiped.
Nou ja, dit is echt de grootste onzin die ik dit jaar ben tegengekomen :(

@Gisteren,18:33 doorAnoniem
Voor iedere 'nieuw' moet ik het schijnbaar weer uitleggen. De reden dat ik M$ schrijf is zodat iedereen meteen weet vanuit welke optiek ik dat bedrijf benader.
PS het modsysteem van tweakers.net is bizar, je mag het alleen met de meute eens zijn !
08-07-2010, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem:
M$ schrijven ipv MS is een al heel oude troll, waar nog steeds mensen op happen. Je mag het van mij schrijven zoals je zelf wilt, alleen reken er niet op dat je er respect door verkrijgt of iets dergelijks. Eigenlijk is het vrij kinderachtig.
Haha dat heeft echt helemaal niets met trolling te maken, eerder jouw reactie...

Immers *jij* speelt plots op de persoon in. Ironisch genoeg, door *hem* "kinderachtig" te noemen.

Toevallig gekwetst omdat je zelf hebt "gehapt" en 'n product van dat inhalige bedrijf gebruikt, dat zich nu verrijkt aan praktijken vergelijkbaar met chantage om snel mogelijk, zoveel mogelijk extra geld binnen te harken? Proef je zelf de ironie niet dat ze zo hard optreed terwijl piraterij ze juist zo groot heeft gemaakt in de jaren...

In die context staat het iemand geheel vrij het M$ noemen. ;-)

Wanneer je bij tweakers.net bijvoorbeeld M$ neerzet, wordt je automatisch en vrij snel weggemod.
Hoe het neergezet wordt is in feite niet belangrijk, het is immers flauw om daar een beetje over te vallen.

Daar heb ik ook zo'n hekel aan, aan die bedrijven die heel gemakkelijk zeggen "Op zo'n manier wens ik niet met u te praten." en direct op te hangen? Lekker open dialoog...

Nee, dat heeft meer te maken met het feit dat het gros zich aangesproken voelt omdat hun bling-bling wordt beledigd -- hoe vaak dat ik het wel niet heb als mijn geliefde pinguin weer 's door het slijk wordt getrokken...

Menselijke emoties kunnen akelige gevolgen hebben... daarom hebben we emoticons verzonnen... lekker kort, makkelijk om een emotie in een tekstbericht kwijt te kunnen. Hun bedrijfsnaam, samen met de mening "ik vind Microsoft een inhalig bedrijf", leent zich er nu echter perfect voor om afgekort te worden tot "M$".

Zeker niet iedereeen vind het kinderachtig -- alleen maar die horde klikvee met een Tweaker-mening, haha. :-P
08-07-2010, 15:34 door spatieman
ik snap het zowiezo niet.
er worden HONDERDEN euros uitgegeven voor een leuke vette game bak.
maar 80/120 euro voor een licentie voor windows kan er niet af.
08-07-2010, 16:22 door Anoniem
"Als jij mijn software kraakt, en deze installeert, dan is het feit dat ik daar een anti-kraak-format-C-module in heb zitten, je eigen risico. Je kunt dan niet bij mij komen klagen, we hebben immers geen contract."

Volslagen onzin. Je kunt best ervoor zorgen dat -jouw- software wordt verwijderd. Maar bij het formatteren van de harddisk draag jij toch echt verantwoordelijkheid. Indien ik jouw software zou gebruiken, en jij dergelijke code erin zou plaatsen, dan zou ik je aanklagen voor alle financiele schade (indien ik mijn PC bedrijfsmatig gebruik, dan kan dergelijke schade behoorlijk oplopen). Tegelijkertijd heb jij natuurlijk het recht mij aan te klagen wegens het schenden van jouw auteursrecht.

Microsoft kan bijvoorbeeld wel de windows software uitschakelen, maar kan niet je harddisk gaan formatteren, zonder zelf in juridische problemen te komen. Het feit dat hun auteursrecht wordt geschonden geeft hen niet geen carte blanche om alle gegevens op je computer doodleuk te gaan wissen.

Overigens zou het aardig zijn indien Microsoft een optie zou geven om via een online betaling met credit card of ideal een illegale versie van windows legaal te maken, zodat je bij een ''uitgeschakelde windows'' dit probleem direkt kunt verhelpen door de licentiekosten te voldoen. Waarschijnlijk zal zo'n aanpak voor Microsoft ook aardig wat inkomsten kunnen genereren.
08-07-2010, 16:29 door Eerde
@Vandaag,15:01 doorAnoniem
Gelukkig nog iemand die zelfstandig kan denken... :)
08-07-2010, 18:04 door spatieman
en waarom een -1 ,omdat het de waarheid is? xD
09-07-2010, 00:12 door Anoniem
Door Anoniem:

Overigens zou het aardig zijn indien Microsoft een optie zou geven om via een online betaling met credit card of ideal een illegale versie van windows legaal te maken, zodat je bij een ''uitgeschakelde windows'' dit probleem direkt kunt verhelpen door de licentiekosten te voldoen. Waarschijnlijk zal zo'n aanpak voor Microsoft ook aardig wat inkomsten kunnen genereren.

Aan een illegale windows is wellicht gesleuteld/voorzien van eenrootkit, en daar dal microsoft geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor willen dragen door hem legaal te vewrklaren na een overmaking.

Beter is het dan een legale windows te kopen.

Zeker niet iedereeen vind het kinderachtig -- alleen maar die horde klikvee met een Tweaker-mening, haha. :-P
Tweakers.net heeft het recht hun eigen website de modereren. het is geen publieke website, maar een private, en dus mogen ze doen wat ze willen.

Daar heb ik ook zo'n hekel aan, aan die bedrijven die heel gemakkelijk zeggen "Op zo'n manier wens ik niet met u te praten." en direct op te hangen? Lekker open dialoog...
ow boohoo. een bedrijf heeft het recht een potentiele klant te weigeren, en als je je niet kunt gedragen, het contact te verbreken.
Daar gaat men soms wat ver in, maar ik laat mijn helpdeskers niet voor rotte vis uitmaken als een klant te dom of te gemakzuchtig is om te begrijpen hoe een systeem werkt.
als een klant wil werken met een bedrijf dat zich laat bespugen, dan is dit meestal duurder.
succes met de zoektocht naar een wereld waarin iedereen het met je eens is. Tweakers valt blijkbaar al af.
09-07-2010, 08:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Tweakers.net heeft het recht hun eigen website de modereren. het is geen publieke website, maar een private, en dus mogen ze doen wat ze willen.
Hoe kom je er in godsnaam bij dat ik zeg dat ze dat niet mogen doen? Mag best.

Ik zeg dat het tegen het onredelijke aangrenst om op zo'n manier censuur toe te passen, en dat iedereen die hun mening naloopt een eikel is ;-) Blijkbaar val jij liever over dingen die "jij" meent te lezen in andermans tekst, dan inhoudelijk verder te gaan met de discussie.

Jammer dat een kleine groep het altijd voor de anderen moet verpesten.... ;-)

Daar gaat men soms wat ver in, maar ik laat mijn helpdeskers niet voor rotte vis uitmaken als een klant te dom of te gemakzuchtig is om te begrijpen hoe een systeem werkt.
Dit argument slaat kant noch wal. Sterker nog, jij onderbouwdt mijn argument: Want wie is er nu gemakzuchtig en te dom om te begrijpen hoe een systeem werkt? Jij bent een Microsoft-gebruiker EN -apologist: gemakzuchtigerer, en systeem-onbewuste mensen die er zijn! ;-)

En ergens vind ik het wel charmant dat je moet verzinnen dat je "helpdeskers" hebt om je argument te onderbouwen...
09-07-2010, 12:05 door Anoniem
Weer zo'n "ik ben tegen Microsoft maar ik installeer het wel want het is wel makkelijk maar ondertussen doe ik net of een Linux fan ben " zeurpiet. Hou toch op, gebruik het niet als je het niet handig vind.
09-07-2010, 13:01 door Anoniem
Weer zo'n Linux troll wiens enige bijdrage "M$ sucks " is. Ga toch buiten spelen.
09-07-2010, 13:49 door Anoniem
"Nee hoor, Windows formatteert je harddisk niet als hij merkt dat hij illegaal geinstalleerd is. Hij wil niet meer booten, maar als je je machine start met een Linux CD / USb stick kun je nog prima bij je bestanden komen"

Zijn ze bij Microsoft nou werkelijk zo dom dat ze niet doorhebben dat je de PC beter wel kunt laten booten, waarna je de gebruiker de optie geeft om online de software licentie aan te schaffen, en het systeem te legaliseren, waarna je de computer kunt unlocken (m.a.w. een soort commerciele NAC oplossing, welke niet kijkt of je PC veilig is, maar of deze legaal is, waarna je de mogelijkheid krijgt om dit 'probleem' te verhelpen) ?

Op deze manier moedig je mensen aan om de software te kopen, terwijl het saboteren van het bootproces er eerder voor zal zorgen dat mensen het systeem opnieuw installeren met een gecrackte versie van Windows, of een alternatief voor Windows. Met een beetje meer gebruiksvriendelijkheid zal de kans groter zijn dat je van een illegale gebruiker een betalende klant maakt.
09-07-2010, 14:16 door Anoniem
Even weer on-topic.

Bij Microsoft wordt je doodgeslagen met overal EULA's voor. Als Nederlandse consument (dus geen bedrijfs-dingus) heb je gewoon rechten. Ik 'lease' (want Microsoft software kun je simpelweg niet kopen) cq huur Windows 7 bij mijn nieuwe PC.
Dan ga ik akkoord met de met de voorwaarden. Vervolgens komt er een servicepack uit. Moet ik WEER akkoord gaan met een andere EULA, dat is toch niet rechtsgeldig? Immers, ik ben al akkoord gegaan met de eerste EULA, vervolgens mogen vanwege GEBREKEN niet zomaar de voorwaarden weer aangepast worden.

#1 heb ik dan recht tot ontbinding van de overeenkomst?
#2 waarom moet ik in Nederland op 'ja, ik accepteer de EULA' klikken als dat eigenlijk niet rechtsgeldig is in Nederland?
#3 waarom kan ik software niet kopen? wat voor rechten heb je nu eigenlijk als ik software koop (van Microsoft). Waarom is dit niet duidelijk en eenduidig? Is dat niet verplicht voor bedrijven om eenduidig en duidelijk te zijn naar consument-klanten? Waarom komt Microsoft, herstel, M$ hiermee weg?
#4 zodra ik een licentiesticker op de PC heb, of een kast vol OEM's, MSDN's of Technets licenties heb liggen, ben ik gedekt. Waarom wordt ik dan toch geziekt met vervelende popups?

Overigens heb ik zojuist een popup gehad met de vraag van Microsoft of ik deze versie niet wil overzetten naar een legale door een serienummer aan te schaffen. Dus het kan wel, rootkitted of niet.

Overigens #2 heb ik alle versies van Windows minstens 6 maanden voor publieke release gekregen zonder beperkingen. Microsoft heeft dus nog steeds de oude technieken van welleer. Zorg dat iedereen het gratis krijgt, laat ze ermee werken, verander iets dat iedereen het wil hebben (bijvoorbeeld door bestandsformaten aan te passen (bijv Office) en op deze manier willen mensen het op het werk ook gebruiken en die betalen vervolgens de volle mep ervoor. Zo gaat het al sinds 1987 en ik zie daar niet veel verandering in komen.
09-07-2010, 14:26 door Anoniem
"Daar gaat men soms wat ver in, maar ik laat mijn helpdeskers niet voor rotte vis uitmaken als een klant te dom of te gemakzuchtig is om te begrijpen hoe een systeem werkt."

Nou, dan hoop ik dat al jouw klanten gecertificeerde IT-ers zijn. Verder zou ik niet graag klant zijn bij iemand die zich op deze wijze uitlaat over zijn klanten.

"Daar heb ik ook zo'n hekel aan, aan die bedrijven die heel gemakkelijk zeggen "Op zo'n manier wens ik niet met u te praten." en direct op te hangen? Lekker open dialoog..."

Medewerkers die zich op dergelijke wijze opstellen zijn niet professioneel, en zou ik niet in mijn bedrijf willen hebben. Werkgevers die dit accepteren zou ik als ondernemer niet serieus nemen, want die zijn duidelijk niet klantgericht.

"Aan een illegale windows is wellicht gesleuteld/voorzien van eenrootkit, en daar dal microsoft geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor willen dragen door hem legaal te vewrklaren na een overmaking.""

Vreemd argument. Een legale windows kopie kan ook besmet zijn met een rootkit of andere malware, en daar draagt Microsoft ook geen verantwoording voor. Een systeem legaal verklaren heeft niets van doen met rootkits, maar enkel met licentiekosten.

"Beter is het dan een legale windows te kopen."

Dat mag zo zijn, maar de kans dat iemand geld betaalt is het grootst wanneer je de optie om deze betaling uit te voeren zo laagdrempelig mogelijk maakt. Commercieel gezien lijkt mij dat voor Microsoft dus wel zo handig, al kunnen ze natuurlijk ook blijven hopen dat iedereen met een niet-meer-startend systeem naar de winkel gaat om Windows aan te schaffen ;)
09-07-2010, 18:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Vakantie #1 GPS werkt niet meer. geen ontvangst. schijnbaar zit er een tijdbom in de GPS gebakken waardoor je om de zoveel tijd dat kreng aan internet moet hangen zodat Garmin ziet wat je ermee doet
[...]
Vakantie #2 deze versie blijkt de wandelkaarten te blokkeren en het is niet meer mogelijk om nog iets ermee te doen. Wandelkaarten zijn geblokkeerd en niet meer toegankelijk
[...]
Vakantie #3 omdat ik een nieuwe auto kocht, had ik nog geen nieuwe navigatie laten inbouwen. hiervoor de NUVI meegenomen en geupdate. wandelkaarten werden geblokkeert na de update van de GPS die ZONDER TOESTEMMING werd geinstalleerd.
[...]
Vakantie #4 PC herinstalleerd en schone installatie. nieuwe versie van mapsource wordt geinstalleerd en kaarten worden wederom geblokkeerd, nu op de GPS zelf.

Wow. Ik heb, volgens mij sinds 2007, een Etrex Vista HCx, heb er één keer nieuwe firmware opgezet, gebruik kaarten van OpenStreetMap.org (die tot mijn genoegen voortdurend beter worden), en omdat ik Linux gebruik kan ik de software van Garmin niet gebruiken. Ik ben nooit het soort ellende tegengekomen dat jij nu beschrijft. Het kan de moeite waard zijn om te kijken of de OpenStreetMap-kaarten aan jouw behoefen voldoen, eventueel als reserve voor als de aangeschafte kaarten geblokkeerd worden.
11-07-2010, 13:54 door Anoniem
DRM is een slechte zaak, of het nou software of media is.
Het feit dat je geen pc kan kopen zonder enig OS op is een farce op zichzelf, alsof windows het enige OS is ter wereld.

Vreemd trouwens dat niemand de Sony Playstation bij dit verhaal heeft gehaald, dit gaat nog net iets verder.
Na updaten (nodig voor recente games) verlies je namelijk functionaliteiten waarmee het systeem origineel gepromoot is.

Ik geloof dat er in de VS rechtzaken over lopen, iemand een idee hoe dit staartje zou aflopen in europa ?
12-07-2010, 15:34 door Iamtheking
Door Eerde:
Door Anoniem:
1: software illegaal gebruiken is niet crimineel, alleen niet toegestaan door de auteur, en die is geen overheid. illegaal kunnen ze dus beter ongeauthoriseerd noemen. Als die auteur keurig aangeeft dat zijn software je vakantiefoto's opzoekt en vernietigd, of je moeder gaat beledigen, dan mag dat. een diskwipe-programma heeft ook een EULA waarin staat dat deze je disk wiped.
Nou ja, dit is echt de grootste onzin die ik dit jaar ben tegengekomen :(

@Gisteren,18:33 doorAnoniem
Voor iedere 'nieuw' moet ik het schijnbaar weer uitleggen. De reden dat ik M$ schrijf is zodat iedereen meteen weet vanuit welke optiek ik dat bedrijf benader.
PS het modsysteem van tweakers.net is bizar, je mag het alleen met de meute eens zijn !
Jij bepaalt helemaal niks. Iemand doorlopend beledigen kan je voor de rechter brengen. Dan is het meteen afgelopen met dat kinderachtige gedoe.
Verder vind jij het normaal dat mensen jatten dus. Vandaar jouw standpunt wat Google betreft. Je bent een hork en je blijft een hork. MS heeft het volste recht om zich tegen diefstal te verweren, ook al vind jij dat niet leuk.
En wat nou bizar bij Tweakersnet? Hier mag je het ook alleen maar met de meute eens zijn, alleen is het hier een andere meute.
13-07-2010, 09:35 door Anoniem
"Bij Microsoft wordt je doodgeslagen met overal EULA's voor."

Klopt, dat heeft vrijwel ieder software product, van iedere willekeurige software leverancier.

"Als Nederlandse consument (dus geen bedrijfs-dingus) heb je gewoon rechten."

Klopt, dat ontkent niemand.

"Ik 'lease' (want Microsoft software kun je simpelweg niet kopen) cq huur Windows 7 bij mijn nieuwe PC."

Klopt. Overigens koop je bij andere software leveranciers net zo goed een licentie.

"Dan ga ik akkoord met de met de voorwaarden. Vervolgens komt er een servicepack uit. Moet ik WEER akkoord gaan met een andere EULA, dat is toch niet rechtsgeldig?"

Jawel. Ook dat fenomeen zie je bij andere software leveranciers net zo goed. Waarom zou dit niet rechtsgeldig zijn ?

"Immers, ik ben al akkoord gegaan met de eerste EULA, vervolgens mogen vanwege GEBREKEN niet zomaar de voorwaarden weer aangepast worden."

Heb je de EULA doorgelezen, hierin spreek je met een bedrijf af of contractvoorwaarden aangepast mogen worden, of het nou gaat om een softwarepakket, of om een internet- of telefoonabbonement. Contractuele voorwaarden mogen aangepast worden. Welke rechten jij daarbij hebt staan ook in de overeenkomst waarmee je akkoord gaat.

"waarom moet ik in Nederland op 'ja, ik accepteer de EULA' klikken als dat eigenlijk niet rechtsgeldig is in Nederland?"

Wat is hier niet rechtsgeldig aan, kan je dit onderbouwen ?

"waarom kan ik software niet kopen? wat voor rechten heb je nu eigenlijk als ik software koop (van Microsoft)."

Omdat dit niet het gehanteerde bedrijfsmodel is. Overigens is je vraag toepasbaar op vrijwel ieder software bedrijf. Noem mij eens een softwarebedrijf wat off the shelf products levert en dit model -niet- hanteert. Je koopt licenties, en niet de software zelf.

"Waarom is dit niet duidelijk en eenduidig? Is dat niet verplicht voor bedrijven om eenduidig en duidelijk te zijn naar consument-klanten? Waarom komt Microsoft, herstel, M$ hiermee weg?"

Omdat ze hetzelfde doen als al hun concurrenten, ook al lijk je oogkleppen op te hebben. Waarom komt $ymantec hiermee weg, of $ophos, of autode$sk, of ka$persky, om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen ?
13-07-2010, 16:24 door Patio
Het is heel simpel. Wanneer je een Mac hebt kost Microsof Internet Explorer een aantal $ of €. Vandaar M$I€. Iemand heeft eens uitgerekend dat zelfs als je een Windowsbak hebt deze browser geld kost...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.