image

Botnet belaagt zoekmachine Scroogle

donderdag 8 juli 2010, 11:42 door Redactie, 2 reacties

Een "botnet" van 25.000 computers, waaronder 500 uit Nederland, vallen al twee weken lang privacyzoekmachine Scroogle aan. Vorige week kondigde Scroogle aan dat het door een aanpassing van Google niet langer kon functioneren, maar dat euvel is inmiddels verholpen. Sinds 24 juni speelt er echter ook een ander probleem, namelijk een aanval door een botnet. Zo'n 25.000 computers hebben de afgelopen dagen geprobeerd de zoekmachine op te vragen, ook toen die onbereikbaar was wegens het probleem met Google.

Volgens Scroogle is het lastig om de bron van de malware te identificeren. De zoekmachine vermoedt dat een populaire website met malware is besmet en vervolgens bezoekers Scroogle laat bezoeken. "We vermoeden dat er niets wordt getoond, omdat we een dag lang een waarschuwing toonden en toen een Flash-bestand probeerden dat een dag lang een geluid liet horen. Nu sturen we al deze verzoeken door naar een gif afbeelding van één pixel."

Probleem
De machines zijn mogelijk niet geïnfecteerd, maar worden door de kwaadaardige website alleen gebruikt voor het laten bezoeken van Scroogle. "We vermoeden dat de aanbieder van deze malware niet de mogelijkheid heeft om het te stoppen, en de website die het host heeft geen idee dat hun website is besmet." Anders zou de cybercrimineel de aanval wel hebben gestopt toen Scroogle onbereikbaar was.

In tegenstelling tot Google, dat een paar honderdduizend servers heeft, heeft Scroogle er zes. Als het malware probleem aanhoudt, kan dit de zoekmachine uiteindelijk platleggen. Van de 25.000 ip-adressen die Scroogle verzamelde, komen er zo'n 500 uit Nederland. Het gaat onder andere om klanten van Ziggo, EuroNet, Planet (KPN), Tele2 en Kabelfoon.

Reacties (2)
08-07-2010, 11:54 door Anoniem
laat ze en verzoek sturen naar Tele2, waarin ze varagen of Tele2 hun klanten een mail wil sturen met het verzoek mee te werken aan het onderzoek.
Bij tele2 de url-historie rond het tijdstip can scrooglebezoek ophoesten, website gevonden.
bellen, klagen, schelden, klaar.
08-07-2010, 19:47 door Anoniem
De naam Kabelfoon bestaat al een tijdje niet meer. Hier zou CAIW moeten staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.