image

Helft Windows 7 computers draait 64-bit

zaterdag 10 juli 2010, 12:50 door Redactie, 17 reacties

Bijna de helft van alle computers met Windows 7 draait een 64-bit versie van het besturingssysteem, veel meer dan met Vista het geval is. Een kleine vier jaar sinds de lancering van Vista, draait 11% van de systemen een 64-bit versie, terwijl dit met Windows 7 nu al 46% is. Bij bedrijven is dit al zelfs 75%. Eén van de grote voordelen van 64-bit is dat het besturingssysteem meer geheugen ondersteunt, aldus Brandon LeBlanc. Windows 7 kan 192GB intern geheugen aan. De lage prijs voor geheugen is dan ook één van de belangrijkste redenen voor de doorbraak van 64-bit.

Ook Intel verliet onlangs de 32-bit versies van Windows. "De overstap naar 64-bit computing biedt ook extra beveiligingsvoordelen, waaronder Data Execution Prevention (DEP), dat helpt bij het voorkomen van exploits, door applicaties niet toe te staan om code van een niet uitvoerbare geheugen regio uit te voeren." Daarnaast is er nog nauwelijks malware voor 64-bit Windows.

Reacties (17)
10-07-2010, 13:59 door vinylat45
Wat een ellende.

In tegenstelling tot Mac gebruikers; deze zijn allemaal al overgegaan over 64bit, zonder dat ze dat doorhadden.
10-07-2010, 14:56 door Anoniem
Een paar vraagjes,

Hoe zit dat nu met de software, mag die gewoon 32bit zijn, zoals bijvoorbeeld je office suite?
Met welke software kun je in de problemen komen, werkt niet meer?
Heeft een overstap zin als je systeem maar 2Gb geheugen heeft (afgezien van de betere security)?
10-07-2010, 15:15 door Anoniem
Het malware argument is nu nutteloos, want Windows 7 ondersteunt 32bit software. Pas als er geen 32 bit support systeem meer is - en dat kan lang duren, DOS wordt nu nog steeds ondersteund - dan pas is dit een argument.

Leblanc jokt over de prijs van geheugen. Het is een aantal jaren terug omlaag gegaan door overproductie, waarop een correctie volgde. De prijs is nu nog tamelijk hoog. Door technische beperkingen geldt dat als je 8GB in je computer steekt het echt nodig wordt Windows 7 64 bit te kiezen. En dat kost de helft van de aanschafprijs van een nieuwe computer.

Niettemin is het vanwege niet-beveiligingsoverwegingen wel zo handig om met 64 bit computers te starten (met 4 GB geheugen).
10-07-2010, 16:13 door Anoniem
"...Eén van de grote voordelen van 64-bit is dat het besturingssysteem meer geheugen ondersteunt..."

Oh, is dat zo?!? Het is gewoon weer pure oplichterij van Microsoft. Rekent u even mee: 2^32 = 4TB.
Hoe meer geheugen te krijgen onder Windows XP 32? Gewoon even de registry aanpassen.
10-07-2010, 16:40 door Anoniem
je kan ook 32 bit software draaien, ik heb bitter weinig problemen gezien van 32b software die niet draait onder 64b. problemen zie ik vooral in implementatie van nieuwe software op systemen (je zit met 2 program files en de nieuwe mijn documenten visie van ms laat alle scritps gehandicapt achter). Ook die 'enhanced security' moet je met een korrel zout nemen. De meeste software maakt zelfs nog geen gebruik van DEP en ASLR.
10-07-2010, 17:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-07-2010, 19:06 door Anoniem
Om even bovenstaande opmerkingen te corrigeren :

Indien het systeem 2 gb ram heeft zijn er imho geen redenen om over te schakelen. 64 bit en 32 bit mengen kent nog altijd enkele incompatibiliteits issues, maar over het algemeen werkt het allemaal vrij goed of kan je met simpele tooltjes het in een 32 bits omgeving draaien, waardoor in de meeste gevallen probleempjes verdwijnen.
(Emulatie van die 32 bits laag brengt helaas weer extra overhead mee, in de praktijk bijna onmerkbaar)

Security wise zijn er imho geen redenen om te switchen.

Helaas is zoals sommigen beweren er absoluut geen snelheidswinst door het overschakelen naar 64 bit, in het tegendeel.
De 64 bit extensies van de cpu worden ook op een 32 bits systeem ondersteund, dus hier ga je zeker geen snelheidswinst uit halen.
Het enige voordeel aan een native 64 bits is de ondersteuning van langere geheugen adressen om zo grotere hoeveelheden geheugen te kunnen ondersteunen.
32 bit laat tot 4 gb adresseerbaar, dat je dan nog moet verdelen over gewone ram en video geheugen. Als je windows xp systeem 4 gb ram heeft en 512 mb video ram, dan zal je xp'tje op 3 gb draaien, 512 mb video ram gebruiken, en 512 mb in ongebruikte adressen.
Het feit dat je langere adressen gebruikt resulteerd helaas in een iets grotere overhead (64 bits adressen uitlezen idpv 32 bits), en dus zelfs performantie verlies, gelukkig is dit zo klein dat het zowat onmerkbaar is.

Indien je de juiste opstelling doet van een 32 vs 64 bit systeem zijn de enige zone's waarin je winst gaat merken bij data intensieve berekeningen waar massieve hoeveelheden geheugen het verschil gaan maken.

In de praktijk zal je er in beide richtingen weinig van merken.


nvdr. De reden waarom deze fabel rondgaat over 64 bit is vaak dat de eerste cpu cores van zowel intel als amd die 64 bit adressering en extensies ondersteunden heel stabiele beestjes waren, met groot potentieel.
(Zo draaide mijn 1e amd 64 standaard op 32 graden, waar mijn vorige core standaard rond de 55 draaide.)
Hierdoor krijgen veel mensen de indruk dat die 64 bit extensies een groot verschil maken.
Terwijl het net de nieuwe layout van de cpu is die het verschil maakt.


Ter conculsie : 64 bit is overrated voor huis tuin en keuken gebruiker. Gamers met stevige machine's of servers kijken gewoon naar de hoeveelheid geheugen die ze moeten aankunnen.
10-07-2010, 19:11 door Maki
Door Peter V: Een van de grootste voordelen van 64bit is dat het systeem vele malen sneller is dan een 32bit. Ik heb altijd 32bit computers gehad, maar die wil ik niet meer. Ze zijn veel te langzaam in vergelijking met de 64bit computers.
Het ligt hier helemaal aan het doel voor het systeem.
Ik heb nog een aantal Pentium 3 PCtjes draaien voor backup redenen en kleine programma's zoals text IM en af en toe een paar webpaginatjes. Helpt wel voor mij, omdat ik dan zwaardere programma's op mijn hoofdcomputer (64-bit) kan draaien terwijl ik een manual of twee open heb op de andere. ;)
10-07-2010, 19:25 door Anoniem
Door Peter V:
Door Anoniem: Een paar vraagjes,

Hoe zit dat nu met de software, mag die gewoon 32bit zijn, zoals bijvoorbeeld je office suite?
Met welke software kun je in de problemen komen, werkt niet meer?
Heeft een overstap zin als je systeem maar 2Gb geheugen heeft (afgezien van de betere security)?

Ik heb Windows-7 64bit, maar je kunt gewoon de oude Officie 2003 draaien. Ik heb tot nu toe zeggen en schrijven 1 applicatie ontdekt die niet wil werken op dit platform (F-Secure Blacklight) wegens comptabiliteitsproblemen. Alle andere applicaties, virusscanners, fotobewerkingsprogramma's en spellen draaien lustig op 64-bit.

Een van de grootste voordelen van 64bit is dat het systeem vele malen sneller is dan een 32bit. Ik heb altijd 32bit computers gehad, maar die wil ik niet meer. Ze zijn veel te langzaam in vergelijking met de 64bit computers.


Het snelheidsargument is niet van toepassing. Windows 7 op 64 bit is in het algemeen niet sneller dan Windows 7 op 32 bit. Als je veel 64 bits berekeningen uitvoert, levert het wat op, maar dan nog is het niet zeker. Zo bleek Vista 64 bit aanmerkelijk sneller dan Windows 7 64 bit bij een Photoshop benchmark.

Ook voor native 64 bit desktop applicaties (die er nog nauwelijks zijn) is er geen praktisch merkbare verbetering.

De belangrijkste reden voor de keuze voor 64 bit is het aanspreken van meer RAM geheugen.
10-07-2010, 19:26 door Anoniem
What to consider when you install a 64-bit version of Windows Vista :


* Device drivers must be digitally signed.


Device drivers worden nu al zelden of nooit digitally signed wegens de extra kosten die hierbij komen kijken, dus dit is m00t.

* 64-bit device drivers may not be available for one or more devices in the computer.
* 32-bit device drivers are not supported.
* 32-bit programs may not be fully compatible with a 64-bit operating system.
* It may be difficult to locate programs that are written specifically for a 64-bit operating system.
* Not all hardware devices may be compatible with a 64-bit version of Windows Vista.


Alleen maar negatief.

DEP

32-bit versions of Windows Vista use a software-based version of DEP.
64-bit versions of Windows Vista support hardware-backed DEP.

Beiden ondersteunen het dus wel, security wise dus geen enkel voordeel, waarschijnlijk zal de software matige implementatie wel trager zijn, maar weer zijn dit in praktijk kwasi onmerkbare performance verschillen.


Kernel Patch Protection (PatchGuard)

This feature is not available in 32-bit versions of Windows Vista.
This feature is available in 64-bit versions of Windows Vista.
Kernel Patch Protection helps prevent a malicious program from updating the Windows Vista kernel.
This feature works by helping to prevent a kernel-mode driver from extending or replacing other kernel services.
Also, this feature helps prevent third-party programs from updating (patching) any part of the kernel.


Dit helpt wel degelijk voor de stabiliteit en performantie van het systeem, alsook de security, helaas is dit ook weer een ontwikkeling die gemaakt is om de problemen die bij windows xp gezien zijn te stoppen.
Software developers zijn nu gewoon verplicht van de kernel api's te gebruiken idpv zelf rechtstreeks op de kernel te hooken.

Deze verplichting is positief, en negatief.

Positief omdat kernel hooks zware gevolgen kunnen hebben voor stabiliteit en performantie van het systeem, negatief omdat het weer de zoveelste software laag is die geimplementeerd word wegens 'beveiliging', terwijl alles perfect zou draaien moesten software developers de officiele api's volgen idpv het wiel elke keer zelf uit te willen vinden.

Bekijk dit maar een beetje als de waarschuwingen over 'geen baby in dit toestel stoppen in de handleiding van een microgolf oven'.
Zal het een leven redden ? Misschien. Maar de wereld was misschien gewoon ook beter zonder de persoon die te stom was om dit zelf door te hebben, daarvoor hoef je nou toch echt geen waarschuwing te hebben in de handleiding ....
11-07-2010, 11:04 door Anoniem
Door Peter V:
Door Anoniem: Een paar vraagjes,


Een van de grootste voordelen van 64bit is dat het systeem vele malen sneller is dan een 32bit. Ik heb altijd 32bit computers gehad, maar die wil ik niet meer. Ze zijn veel te langzaam in vergelijking met de 64bit computers.


Heb je dat vergeleken met dezelfde hardware, dus met een dualboot 64b/32b ofzo? Want in principe neemt de overhead, 64bit geheugen adressen vs 32bits, alleen maar toe.
Dat je nieuwe 64 bit Win7 4GB+ PC sneller is dan een 3 jaar oude 32 bits Vista machine met 2 GB is niet verrassend.

Maar terug naar de security, daar hoort het hier over te gaan maar helaas roept het artikel bij mij meer vragen dan antwoorden op.
Wie is er zeker van dat 32 bits malware het op een 64bits OS niet doet? Veel 64 bits systemen draaien een 32bits browser, maakt dat nog uit? En DEP? Mijn 32bits Vista heeft dat gewoon hoor en het werkt ook. Wat wordt hier mee bedoelt? ( ja ik weet dat DEP zich in de geheugen ruimte boven 4 GB gebruikt maar daar is PAE voor, zoals het hier staat lijkt het alsof DEP exclusief een feature van 64bits OSsen is)
11-07-2010, 21:26 door Anoniem
Door Anoniem: Een paar vraagjes,
Bedankt voor de antwoorden. Ik kan het dus mooi bij de 32 bit versie houden. Ook mijn buurman was niet positief. Had zelf wat problemen met drivers, ook voor bv. een camera, en wat andere zaken en is terug gegaan naar 32 bit, zonder enig verschil op te merken.
12-07-2010, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: "...Eén van de grote voordelen van 64-bit is dat het besturingssysteem meer geheugen ondersteunt..."

Oh, is dat zo?!? Het is gewoon weer pure oplichterij van Microsoft. Rekent u even mee: 2^32 = 4TB.
Hoe meer geheugen te krijgen onder Windows XP 32? Gewoon even de registry aanpassen.

Je had op school vast hele goeie cijfers voor rekenen.

2^32=4 TB?

2^32=4294967296
4294967296/1024 = 4194304 KB
4194304 /1024 = 4096 MB
Lijkt mij dus eerder 4 GB en geen TB

Verder moet je volgens mij de /PAE optie in de boot.ini aanpassen.
Heb je meer dan 4 GB geheugen, dan stap je over naar 64 bits Windows (of ander OS)
Het register aanpassen voor meer geheugen (in jou verhaal zelfs 4 TB) is volgens mij onzin.
12-07-2010, 18:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-07-2010, 17:39 door Anoniem
Wie voor een uitdaging houd :
http://www.geoffchappell.com/viewer.htm?doc=notes/windows/license/memory.htm

zelf toegepast en werkt heb dus nu 6GB in een 32bits systeem
27-09-2010, 08:35 door Anoniem
Door Redactie: Bijna de helft van alle computers met Windows 7 draait een 64-bit versie van het besturingssysteem, veel meer dan met Vista het geval is. Een kleine vier jaar sinds de lancering van Vista, draait 11% van de systemen een 64-bit versie, terwijl dit met Windows 7 nu al 46% is. Bij bedrijven is dit al zelfs 75%. Eén van de grote voordelen van 64-bit is dat het besturingssysteem meer geheugen ondersteunt, aldus Brandon LeBlanc. Windows 7 kan 192GB intern geheugen aan. De lage prijs voor geheugen is dan ook één van de belangrijkste redenen voor de doorbraak van 64-bit.

Ook Intel verliet onlangs de 32-bit versies van Windows. "De overstap naar 64-bit computing biedt ook extra beveiligingsvoordelen, waaronder Data Execution Prevention (DEP), dat helpt bij het voorkomen van exploits, door applicaties niet toe te staan om code van een niet uitvoerbare geheugen regio uit te voeren." Daarnaast is er nog nauwelijks malware voor 64-bit Windows.
29-09-2010, 22:31 door Anoniem
Dat kan zo zijn maar zijn jullie dan ook naar die site gegaan(zie mijn vorige post dus van 18-07) en hebben jullie dat dan ook uitgeprobeerd....?
en malware voor 64 bit maakt niet zoveel uit omdat op win 7 64bit ook 32bit prg werken, lijkt mij dat je ook malware erop kan draaien.
en DEP is niet alleen voor win7 64bit zie http://en.wikipedia.org/wiki/Data_Execution_Prevention
Ik heb dus een 32 bit systeem met 6 Gb volledig in gebruik en hoef dus ook geen 64 bit daarvoor te gebruiken.
Neem maar eens een kijkje op de site.
http://www.geoffchappell.com/viewer.htm?doc=notes/windows/license/memory.htm
Het enige voordeel wat ik nu zie bij een 64 bit systeem is dat als er grote complexe berekening gemaakt moeten worden, dat een 64 bit systeem sneller is

wil graag weten wat jullie er van vinden
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.