image

Juridische vraag: Mag ik de dief van mijn laptop hacken?

woensdag 21 juli 2010, 11:24 door Arnoud Engelfriet, 15 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Mijn laptop is gestolen. Maar de dief is niet heel slim, want hij gebruikt hem gewoon zelf! Ik kan mezelf zien op MSN. Dus nu dacht ik, als ik nu eens met de remote-desktopsoftware inlog en zo de camera aanzet, plus wat andere dingen doe om zijn identiteit te achterhalen? Dan kan ik aangifte doen. Of is dat dan onrechtmatig verkregen bewijs?

Antwoord: Nee, die gegevens mag de politie gewoon gebruiken. De vraag of het genoeg bewijs is, is een lastige, maar er is geen regel die zegt dat je foto's gemaakt met je webcam of het IP-adres van de gebruiker van je laptop (enzovoorts) uit principe nooit mag gebruiken als bewijs.

De politie is aan regels gebonden bij het vergaren en gebruiken van bewijs, maar die regels gelden niet voor burgers. Die mogen dus langs illegale weg gegevens verzamelen en dat als dossier aan de politie geven. Die kan dat gewoon gebruiken - hoewel ze natuurlijk ook de behulpzame burger kunnen arresteren vanwege dat illegaal vergaren. Inbreken bij de buren om te kijken of die kinderporno heeft, is dus geen slim idee. Ook niet als hij het blijkt te hebben.

Zo vond de Hoge Raad in 2003 dat illegale camera-opnamen gemaakt door een detective-bureau als bewijs konden dienen in een strafzaak. Bewijs wordt niet "onrechtmatig verkregen" (en dus onbruikbaar voor het openbaar ministerie) omdat een burger de wet schond bij het verzamelen. Dit zou pas anders worden als politie of andere opsporingsambtenaren betrokken of op de hoogte zouden zijn van het illegale filmen.

Een vergelijkbare opvatting had de HR in een ontslagzaak wegens verduistering van geld uit de kassa. Daarbij werd een opname van een verborgen camera overlegd. Weliswaar was die opname een inbreuk op de privacy van de verdachte, maar deze was gerechtvaardigd vanwege het vermoeden van diefstal. Bovendien vond de HR “dat, ook indien [verweerster] aldus een inbreuk op het privéleven van [eiseres] zou hebben gemaakt, dit nog niet betekent dat dit bewijsmateriaal in een procedure als de onderhavige niet mag worden gebruikt.”

Een crimineel kan overigens geen beroep doen op de privacy wanneer hij zijn illegale handelingen verricht. Dat bleek eind vorig jaar toen de Bond van Wetsovertreders klaagde over privacyschending toen een filmpje van een inbreker online werd gezet door de politie.

Eerder had de minister van Justitie tegen de Tweede Kamer gezegd: "Dit ligt anders wanneer een persoon wederrechtelijk de woning van de rechthebbende betreedt. Deze persoon zal geen aanspraak kunnen maken op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer door de rechthebbende van de woning die hij wederrechtelijk heeft betreden. Dit heeft tot gevolg dat de rechthebbende, indien deze van de inbreker beelden heeft vervaardigd met een camera waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, niet wederrechtelijk handelt."

Ik zie dan ook weinig bezwaar tegen het verzamelen van gegevens van de ongewenste gebruiker van je laptop en op basis daarvan aangifte doen.

Arnoud is een aantal weken op vakantie, de volgende Juridische vraag verschijnt op 24 augustus. Blijf echter al je juridische vragen mailen, zodat zijn stressniveau weer snel op het oude niveau zit ;)

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (15)
21-07-2010, 12:34 door Anoniem
"Juridische vraag: Mag ik de dief van mijn laptop hacken?"

Hoezo hacken ? Je maakt verbinding naar je eigen computer, ook al is deze gestolen door een ander. Jouw eigendomsrecht is niet vervallen, en er wordt geen beveiliging doorbroken. Volgens mij is het woord hacken wat dat betreft een beetje misplaatst.
21-07-2010, 12:40 door Anoniem
Wat als de dader minderjarig is?
21-07-2010, 12:55 door Anoniem
Ik kan me moeilijk voorstellen dat je computervredebreuk pleegt als je dingen doet op een laptop die jouw eigendom is (hoewel hij op dat moment niet in je bezit is)
21-07-2010, 13:14 door Anoniem
Lijkt mij een duidelijke zaak; IP-adres opsnorren van de pc, een trace erop uitvoeren en vervolgens aangifte doen, zodat de politie bij de provider de NAW-gegevens van gegeven IP-adres kan opvragen.
21-07-2010, 14:12 door Silver
Door Anoniem: Lijkt mij een duidelijke zaak; IP-adres opsnorren van de pc, een trace erop uitvoeren en vervolgens aangifte doen, zodat de politie bij de provider de NAW-gegevens van gegeven IP-adres kan opvragen.

Dat is inderdaad de juiste route. Het probleem doet zich echter voor wanneer je te maken krijgt met onkunde bij je lokale Politie bureau. Je zult ze dan namelijk echt de te volgen procedure moeten voeren. Als je het IP weet op te zoeken, doe dan inderdaad een traceroute om te kijken naar welke provider die gaat. Documenteer dit gelijk, en doe dit vervolgens in de loop van de week (of 2) aanhoudelijk zodat je een patroon kunt vaststellen. Dit schijnt te kunnen helpen bij het verkrijgen van een gerechtelijk bevel. Dit is eigenlijk natuurlijk aan de politie om te doen, maar je weet nooit wanneer je ze een handje moet helpen..

Je kunt overigens wel gelijk na de 1e keer naar de politie om aangifte te doen. Die kunnen met dat IP en het voorwerk wat je gedaan hebt (de ISP boven water toveren) de ISP verzoeken om de NAW gegevens van de betreffende afnemer. Het zou vervolgens een eitje moeten zijn voor de politie om de dief op te gaan pakken. Of ze daar ook de moeite voor gaan doen ligt helemaal aan de personen waar je mee te maken krijgt bij te Politie, maak het daarom dus zo aantrekkelijk (lees: voorgekauwd) mogelijk.

Zorg in ieder geval dat de dief jouw activiteiten niet opmerkt! Als ie offline gaat omdat hij/zij ziet dat je bezig bent dan is de kans groot dat je je laptop nooit meer terugziet.
21-07-2010, 15:12 door Arnoud Engelfriet
Nee, het lijkt mij geen wederrechtelijk binnendringen, want je bent eigenaar en de bezitter is niet te goeder trouw. (Bij je huurder mag je niet zomaar naar binnen gaan om te kijken wat die aan het doen is, en ook je werknemers hebben recht op privacy op het werk.)
21-07-2010, 22:33 door Rubbertje
Je mag toch wel inloggen op je eigen pc?
22-07-2010, 14:24 door Anoniem
Ik kan mezelf zien op MSN. Dus nu dacht ik, als ik nu eens met de remote-desktopsoftware inlog en zo de camera aanzet.

Hiermee heb je niet meteen het ip adres van de dief. Daarvoor zal je eerst een file transfer of videoverbinding met hem moeten opzetten onder MSN. Misschien is de dief wel zo slim om zulke verbindingen te weigeren.
26-07-2010, 14:19 door Anoniem
Met alle respect, maar misschien is de dief wel slimmer.
Sinds wanneer is het gebruik van MSN verbonden aan een bepaald apparaat.(pc/laptop/pda)
Het oneigenlijk gebruik van jouw msn account geeft alleen aan dat iemand beschikt over een geldig wachtwoord om jouw msn account te kunnen gebruiken.
Ergo, de dief van jouw laptop en de illegale gebruiker van jouw msn account hoeven niet dezelfde personen te zijn.
Conclusie. Misschien moet je wel echt hacken om achter de misbruiker van jouw msn account te komen. Ik denk dat je met wat social engineering verder komt.
Het meest simpele is om met behulp van een van je msn contacten contact met jouw account te zoeken.
Miscchien kun je diegene dan verleiden om het een en ander uit te wisselen zodat je achter ip-adressen en dergelijke kunt komen.
26-07-2010, 22:01 door Anoniem
Voortbordurend op de vorige schrijver:

Vreemd dat je een inbreker beschuldigt van domheid... hij heeft het immers voor elkaar gekregen jouw computer te gebruiken... of was je zelf zo dom geweest de beveiliging niet voldoende te regelen?

Maar even buiten dat: we hebben dit regelmatig aan de hand gehad bij klanten en laat me iedereen uit de droom helpen: tegenwoordig wordt gestolen apparatuur degelijk gewist alvorens doorverkocht te worden. Een goede oplossing voor diefstal zou geotagging kunnen zijn maar helaas werkt daar de privacylobby een beetje tegen.

Persoonlijk vind ik dat bewijsmateriaal van een misdrijf, waarmee vaststaat dat dat misdrijf door de beklaagde gepleegd is, ALTIJD tot strafvervolging moet leiden. Ongeacht de wijze waarop dat bewijs verkregen is. Ongeacht of het nu gaat om computerdiefstal of moord. Het moet dan een aparte rechtszaak worden of het bewijsmateriaal al dan niet op illegale wijze verkregen is.
27-07-2010, 00:13 door Anoniem
Door Anoniem: maar misschien is de dief wel slimmer.

Een slimme dief. En varkens kunnen vliegen. Slimme dieven noemen we anders in dit land. 'Kamerlid', of 'bankier'.
27-07-2010, 09:45 door Anoniem
Bond van Wetsovertreders ? hahaha, bestaat die echt?
27-07-2010, 15:13 door Anoniem
"Bond van Wetsovertreders ? hahaha, bestaat die echt?"

yep:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bond_van_Wetsovertreders
07-08-2010, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Persoonlijk vind ik dat bewijsmateriaal van een misdrijf, waarmee vaststaat dat dat misdrijf door de beklaagde gepleegd is, ALTIJD tot strafvervolging moet leiden. Ongeacht de wijze waarop dat bewijs verkregen is. Ongeacht of het nu gaat om computerdiefstal of moord. Het moet dan een aparte rechtszaak worden of het bewijsmateriaal al dan niet op illegale wijze verkregen is.
Over sllimmer dan slim gesproken...slim? NOT.
20-09-2010, 23:23 door Anoniem
Door Anoniem: Met alle respect, maar misschien is de dief wel slimmer.
Sinds wanneer is het gebruik van MSN verbonden aan een bepaald apparaat.(pc/laptop/pda)
Het oneigenlijk gebruik van jouw msn account geeft alleen aan dat iemand beschikt over een geldig wachtwoord om jouw msn account te kunnen gebruiken.
Ergo, de dief van jouw laptop en de illegale gebruiker van jouw msn account hoeven niet dezelfde personen te zijn.
Conclusie. Misschien moet je wel echt hacken om achter de misbruiker van jouw msn account te komen. Ik denk dat je met wat social engineering verder komt.
Het meest simpele is om met behulp van een van je msn contacten contact met jouw account te zoeken.
Miscchien kun je diegene dan verleiden om het een en ander uit te wisselen zodat je achter ip-adressen en dergelijke kunt komen.

Maar als je kans ziet om remote op je eigen computer in te loggen, de camera te activeren en de beelden te transferen?
Je hebt dan toch het absolute bewijs dat de foto's de persoon weergeven die jouw eigendom(men) in bezit heeft.

Backtrace van IP maakt het geheel dan toch compleet. Lijkt mij voor de politie dan kat in het bakkie?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.