image

VS krijgt hacker die 2.100 geldautomaten plunderde

maandag 9 augustus 2010, 11:42 door Redactie, 2 reacties

De leider van een bende die eind 2008 wereldwijd 2.100 geldautomaten in tenminste 280 steden plunderde en daarbij 9 miljoen dollar buitmaakte, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De 26-jarige Est Sergei Tsurikov had samen met Viktor Pleshchuk en Oleg Covelin betalingsverwerker RBS WorldPay gekraakt en de gegevens van 1,5 miljoen klanten gestolen. Het ging met name om betaalkaarten die bedrijven als alternatief voor cheques gebruiken om hun personeel mee te betalen. De kaarten kan men steeds opnieuw opladen.

Tsurikov wist de kredietlimiet van de kaarten te verhogen en via een leger van katvangers binnen 12 uur wereldwijd toe te slaan. Vervolgens probeerde de bende de gegevens op het netwerk van WorldPay te vernietigen, om zo hun sporen te wissen. Volgens de aanklacht mochten de katvangers dertig tot vijftig procent van de gestolen bedragen voor zichzelf houden en moesten ze de rest via Western Union en WebMoney naar Tsurikov en kornuiten overmaken. Tijdens de gehele operatie zou Tsurikov in real-time via de systemen van WorldPay de geldopnames hebben gemonitord. De goed gecoördineerde aanval deed sommigen speculeren dat de Russische Maffia erachter zat.

Uitlevering
De bendeleiders waren vorig jaar november al aangeklaagd, waar ook de Nederlandse overheid aan bijdroeg. Het Openbaar Ministerie en de High Tech Crime Unit zouden volgens de Amerikanen "enorm" hebben geholpen en ook in het persbericht over de uitlevering worden beide instanties weer door de FBI bedankt.

Inmiddels zijn de verdachten daadwerkelijk aan de VS uitgeleverd. "Computerhackers die van Amerikaanse financiële netwerken stelen moeten verantwoording voor hun misdaden afleggen, of ze nu hier of in het buitenland opereren", aldus procureur-generaal Lanny Breuer. De uitgeleverde bendeleiders staat lange gevangenisstraffen te wachten, daarnaast moeten ze de 9 miljoen dollar teruggeven.

Reacties (2)
09-08-2010, 14:19 door Anoniem
"...daarnaast moeten ze de 9 miljoen dollar teruggeven."

Yeah, right. Die negen miljoen is natuurlijk al lang weg. Tenminste, als Tsurikov het goed gedaan heeft. Laat die banken en financiele instellingen maar eens ECHT iets doen aan de beveiliging van betalingsverkeer.

My two cents...
09-08-2010, 21:27 door Anoniem
Pedofielen worden niet uitgeleverd... maar kom niet aan hun geld hoor, want dan pakken ze je, no matter what ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.